Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Teknik SEO Rehberi

Bu yazıda, teknik SEO'nun temellerine gireceğiz. Şimdilik teknik SEO'nun temellerini tartışmak, terimler açısından bir çelişki gibi görünebilir. Yine de, SEO'nun daha teknik yönü hakkında bazı temel bilgiler, yüksek sıralamalı bir site ile hiç sıralamada olmayan bir site arasındaki fark anlamına gelebilir. Teknik SEO kolay değildir, ancak burada, web sitenizin teknik temeli üzerinde çalışırken (geliştiricinizden isteyin) hangi yönlere dikkat etmeniz gerektiğini – sıradan bir dille – açıklayacağız.
teknik seo nedir

Bu yazıda, teknik SEO’nun temellerine gireceğiz. Şimdilik teknik SEO’nun temellerini tartışmak, terimler açısından bir çelişki gibi görünebilir. Yine de, SEO‘nun daha teknik yönü hakkında bazı temel bilgiler, yüksek sıralamalı bir site ile hiç sıralamada olmayan bir site arasındaki fark anlamına gelebilir. Teknik SEO kolay değildir, ancak burada, web sitenizin teknik temeli üzerinde çalışırken (geliştiricinizden isteyin) hangi yönlere dikkat etmeniz gerektiğini – sıradan bir dille – açıklayacağız.

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO, sayfalarının arama motorlarındaki sıralamasını artırmak için bir web sitesinin teknik yönlerini iyileştirmeyi ifade eder. Bir web sitesini daha hızlı, daha kolay taranması ve arama motorları için anlaşılır hale getirmek, teknik optimizasyonun temel direkleridir. Teknik SEO, daha yüksek sıralamalar elde etmek için web sitenizdeki öğeleri iyileştirmeye odaklanan sayfa içi SEO‘nun bir parçasıdır. Bu, diğer kanallar aracılığıyla bir web sitesi için tanıtım oluşturmakla ilgili olan sayfa dışı SEO‘nun tam tersidir.

Teknik SEO Neden Önemlidir?

Google ve diğer arama motorları, kullanıcılarına sorguları için mümkün olan en iyi sonuçları sunmak ister. Bu nedenle, Google’ın robotları web sayfalarını çok sayıda faktöre göre tarar ve değerlendirir. Bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiği gibi bazı faktörler, kullanıcının deneyimine bağlıdır. Diğer faktörler, arama motoru robotlarının sayfalarınızın ne hakkında olduğunu kavramasına yardımcı olur. Bu, diğerlerinin yanı sıra yapılandırılmış verilerin yaptığı şeydir. Böylece, teknik yönleri geliştirerek arama motorlarının sitenizi taramasına ve anlamasına yardımcı olursunuz. Bunu iyi yaparsanız, daha yüksek sıralamalar ve hatta zengin sonuçlarla ödüllendirilebilirsiniz.

Aynı zamanda bunun tersi de geçerlidir: Sitenizde ciddi teknik hatalar yaparsanız, bunlar size pahalıya mal olabilir. Yanlışlıkla robots.txt dosyanızda yanlış yere eğik çizgi ekleyerek arama motorlarının sitenizi taramasını tamamen engelleyen ilk kişi olamazsınız.

Ancak sadece arama motorlarını memnun etmek için bir web sitesinin teknik detaylarına odaklanmanız yanlış bir kanıdır. Bir web sitesi, ilk etapta kullanıcılarınız için iyi çalışmalı – hızlı, net ve kullanımı kolay olmalıdır. Neyse ki, güçlü bir teknik temel oluşturmak, genellikle hem kullanıcılar hem de arama motorları için daha iyi bir deneyimle örtüşür.

Teknik SEO denetimi nedir?

Teknik SEO denetimini web siteniz için bir tür MOT olarak düşünün. Uzmanlar tarafından yürütüldüğünde, derinlemesine ve zaman alıcı olabilirler, ancak arama motoru yükselişinizi başlatmak için kendiniz uygulayabileceğiniz birkaç önemli süreç vardır.

Teknik olarak sağlam bir web sitesi, kullanıcılar için hızlıdır ve arama motoru robotları için taranması kolaydır. Uygun bir teknik kurulum, arama motorlarının bir sitenin neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olur ve örneğin yinelenen içerikten kaynaklanan karışıklığı önler. Ayrıca, çalışmayan bağlantılarla ziyaretçileri veya arama motorlarını çıkmaz sokaklara göndermez. Burada, teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesinin bazı önemli özelliklerine kısaca değineceğiz.

1. Hız

Günümüzde web sayfalarının hızlı yüklenmesi gerekiyor. Kullanıcılar sabırsız davranıp bir sayfanın açılmasını beklemek istemiyorlar. Yapılan araştırmalar, bir web sayfası üç saniye içinde açılmazsa, mobil web sitesi ziyaretçilerinin %53’ünün siteden ayrılacağını gösterdi. Bu nedenle, web siteniz yavaşsa, kullanıcılar hayal kırıklığına uğrar ve başka bir web sitesine geçer ve tüm bu trafiği kaçırırsınız.

Google, yavaş web sayfalarının optimum deneyimden daha azını sunduğunu biliyor. Bu nedenle daha hızlı yüklenen web sayfalarını tercih eder. Bundan dolayı yavaş bir web sayfası aynı zamanda arama sonuçlarında daha hızlı eşdeğerinden daha aşağılarda yer alır ve bu da daha az trafikle sonuçlanır. Ziyaretçilerin bir web sayfasını ne kadar hızlı deneyimlediğini ifade eden “sayfa deneyimi“, günümüzde bir sıralama faktörü olarak ele alınıyor.

Web sitenizin yeterince hızlı olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? Site hızınızı nasıl kolayca test edeceğinizi okuyun. Çoğu test, neleri iyileştireceğiniz konusunda size ipuçları da verecektir. Google, bunları Sayfa deneyimini belirtmek için kullandığından Temel Web hayati bilgilerine de göz atabilirsiniz . Ayrıca, burada genel site hızı optimizasyonu ipuçları konusunda size rehberlik edeceğiz .

2. Tarama ve Dizin : Indexlenebilir olun

Arama motorları, web sitenizi taramak için robotları kullanır. Robotlar, sitenizdeki içeriği keşfetmek için backlinkleri takip eder. Harika bir site içi linkleme stratejisi, sitenizdeki en önemli içeriğin ne olduğunu anlamalarını sağlayacaktır.

Ancak robotları yönlendirmenin daha fazla yolu var. Örneğin, oraya gitmelerini istemiyorsanız, belirli içerikleri taramalarını engelleyebilirsiniz.

Ayrıca bir sayfayı taramalarına izin verebilirsiniz, ancak bu sayfayı arama sonuçlarında göstermemelerini veya o sayfadaki bağlantıları izlememelerini söyleyebilirsiniz.

Robots.txt dosyası

Robots.txt dosyasını kullanarak sitenizde robotlara yol tarifi verebilirsiniz. Dikkatli kullanılması gereken güçlü bir araçtır. Başta da belirttiğimiz gibi küçük bir hata, robotların sitenizi (önemli kısımlarını) taramasına engel olabilir. Bazen insanlar robot.txt dosyasındaki sitelerinin CSS ve JS dosyalarını istemeden engeller. Bu dosyalar, tarayıcılara sitenizin nasıl görünmesi gerektiğini ve nasıl çalıştığını söyleyen kodlar içerir. Bu dosyalar engellenirse, arama motorları sitenizin düzgün çalışıp çalışmadığını bulamaz.

Sonuç olarak, nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsanız gerçekten robots.txt dosyasını incelemenizi öneririz. Ya da belki daha da iyisi, bir geliştiricinin sizin için halletmesine izin verin!

Meta robot etiketi

Robots meta etiketi, ziyaretçi olarak sayfada görmeyeceğiniz bir kod parçasıdır. Bir sayfanın sözde head bölümündeki kaynak kodundadır. Robotlar bir sayfa ararken bu bölümü okurlar. İçinde, sayfada ne bulacakları veya onunla ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi bulacaklar.

Arama motoru robotlarının bir sayfayı taramasını, ancak herhangi bir nedenle arama sonuçlarının dışında kalmasını istiyorsanız, robots meta etiketi ile onlara söyleyebilirsiniz. Robots meta etiketiyle, onlara bir sayfayı taramalarını ancak sayfadaki bağlantıları takip etmemelerini de söyleyebilirsiniz. Yoast SEO ile bir gönderiyi veya sayfayı noindex yapmak veya nofollow yapmak kolaydır. Bunu hangi sayfalar için yapmak istediğinizi öğrenin .

3. (Birçok) ölü bağlantıya sahip olmazlar

Yavaş web sitelerinin sinir bozucu olduğunu tartıştık. Ziyaretçiler için yavaş bir sayfadan daha can sıkıcı olan şey, hiç var olmayan bir sayfaya inmektir. Bir bağlantı sitenizde var olmayan bir sayfaya yönlendiriyorsa, insanlar bir 404 hata sayfasıyla karşılaşacaktır.

Üstelik arama motorları da bu hata sayfalarını bulmaktan hoşlanmaz. Ayrıca, karşılaştıkları her bağlantıyı gizli olsa bile takip ettikleri için, ziyaretçilerin karşılaştığından daha fazla ölü bağlantı bulma eğilimindedirler.

Ne yazık ki, çoğu sitede (en azından) bazı ölü bağlantılar vardır, çünkü bir web sitesi sürekli devam eden bir çalışmadır: insanlar bir şeyler yapar ve bir şeyleri bozar. Neyse ki, sitenizdeki ölü bağlantıları almanıza yardımcı olabilecek araçlar var. Gereksiz ölü bağlantıları önlemek için, bir sayfayı sildiğinizde veya taşıdığınızda her zaman URL’sini yeniden yönlendirmelisiniz. İdeal olarak, onu eski sayfanın yerini alan bir sayfaya yönlendirirsiniz.

4. Yinelenen içerikle arama motorlarını karıştırmaz

Google, web sitenizde içerik tekrarı tespit ederse, söz konusu sayfanın otoritesi azalacak ve arama sıralamanız zarar görecektir, bu nedenle bu sorunu bir an önce ele almak iyi bir fikirdir.

Çoğu zaman Google, arama motorlarını kandırmak amacıyla yinelenen içeriğin oluşturulduğundan şüphelenir. Web siteleri belirli anahtar kelimeleri hedefliyorsa, arama motorlarıyla daha alakalı görünmelerini umarak aynı içeriği sayfalarında çoğaltabilirler. Ancak, içeriğin bu şekilde kopyalanması, gerçek bir arama sorgusu olan bir kullanıcıya hiçbir fayda sağlamayacak ve kötü bir kullanıcı deneyimi sunacaktır.

Neyse ki, bu sorunun teknik bir çözümü var. Sözde, kanonik URL (

Kanonik URL, bir arama motorunun sitenizdeki bir dizi yinelenen sayfadan en iyi temsilci olarak tanıdığı sayfanın URL’sidir.) ile orijinal sayfanın – veya arama motorlarında sıralamak istediğiniz sayfanın – ne olduğunu belirtebilirsiniz.

kanonik URL ornegi
Kanonik URL örneği

Yoast SEO’da bir sayfa için kolayca standart bir URL ayarlayabilirsiniz . Ve sizin için kolaylaştırmak için Yoast SEO, tüm sayfalarınıza kendi kendine referans veren kurallı bağlantılar ekler. Bu, farkında bile olmayabileceğiniz yinelenen içerik sorunlarını önlemeye yardımcı olacaktır.

5. SSL

Teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesi, güvenli bir web sitesidir. Web sitenizi kullanıcıların gizliliğini garanti etmesi için güvenli hale getirmek günümüzde temel bir gerekliliktir. (WordPress) web sitenizi güvenli hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır ve en önemli şeylerden biri HTTPS uygulamaktır.

HTTPS, tarayıcı ve site arasında gönderilen verilere kimsenin müdahale edememesini sağlar. Örneğin, insanlar sitenize giriş yaparsa, kimlik bilgileri güvende olur. Sitenize HTTPS uygulamak için sözde bir SSL sertifikasına ihtiyacınız olacak. Google, güvenliğin önemini kabul eder ve bu nedenle HTTPS’yi bir sıralama sinyali haline getirir : güvenli web siteleri, güvenli olmayan eşdeğerlerinden daha üst sıralarda yer alır.

Çoğu tarayıcıda web sitenizin HTTPS olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Tarayıcınızın arama çubuğunun sol tarafında, güvenliyse bir kilit göreceksiniz. “Güvenli değil” kelimesini görürseniz, sizin (veya geliştiricinizin) yapacak bazı işleriniz var demektir!

6. Yapılandırılmış veri

Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının web sitenizi, içeriğinizi ve hatta işinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Yapılandırılmış verilerle arama motorlarına ne tür bir ürün sattığınızı veya sitenizde hangi tariflerin olduğunu söyleyebilirsiniz . Ayrıca, size o ürünler veya tariflerle ilgili her türlü detayı verme fırsatı verecektir.

Bu bilgileri sağlamanız gereken sabit bir format (Schema.org‘da açıklanmıştır) olduğundan, arama motorları onu kolayca bulabilir ve anlayabilir. İçeriğinizi daha büyük bir resme yerleştirmelerine yardımcı olur.

Yapılandırılmış verileri uygulamak, size arama motorları tarafından daha iyi bir anlayıştan fazlasını sağlayabilir. Ayrıca içeriğinizi zengin sonuçlar için uygun hale getirir; arama sonuçlarında öne çıkan yıldızlar veya ayrıntılar içeren parlak sonuçlar.

7. XML Site Haritaları

Basitçe söylemek gerekirse, bir XML site haritası , sitenizin tüm sayfalarının bir listesidir. Sitenizdeki arama motorları için bir yol haritası görevi görür. Bununla, arama motorlarının sitenizdeki hiçbir önemli içeriği kaçırmamasını sağlarsınız. XML site haritası genellikle gönderiler, sayfalar, etiketler veya diğer özel gönderi türlerine göre sınıflandırılır ve her sayfa için resim sayısını ve son değiştirilme tarihini içerir.

İdeal olarak, bir web sitesinin bir XML site haritasına ihtiyacı yoktur. Tüm içeriği güzel bir şekilde birbirine bağlayan dahili bir bağlantı yapısına sahipse, robotların buna ihtiyacı olmayacaktır. Ancak, tüm sitelerin harika bir yapısı yoktur ve bir XML site haritasına sahip olmak herhangi bir zarar vermez. Bu nedenle, sitenizde her zaman bir XML site haritasına sahip olmanızı öneririz.

8.Düşük değerli sayfaları kaldırın

Web sitenizin her sayfasının bir amacı olmalı ve site ziyaretçileri için değerli, alakalı içerik sağlamalıdır. Arama motorlarının web sitenizi dizine eklemesini sağlamak için çok zaman harcadıktan sonra, neden onları dizinden çıkarmak istediğinizi merak edebilirsiniz.

Ayrıca, artık kullanılmayan tüm web sayfalarını kaldırmalı veya dizine eklemelisiniz. Arama motorları tarafından dizine ekleneceğinden, bir web sayfasını sitenizin navigasyonundan kaldırmak yeterli olmayacaktır.

9.Mobil Uyumluluk

Tüm web trafiğinin yarısından fazlasının cep telefonlarından gelmesiyle, web sitenizin mobil cihazlarda doğru şekilde oluşturulması çok önemlidir. Google, mobil cihazlar için algoritmasını 2015 yılında güncelledi ve o zamandan beri mobil uyumluluk, web sitelerinin, özellikle yerel arama sonuçlarında nasıl sıralandığı konusunda önemli bir faktör oldu.

Web sitenizi ziyaret edenlerin, web sitenizi görüntüledikleri cihazdan bağımsız olarak optimum bir deneyim yaşamalarını sağlamak için duyarlı bir tasarım önerilir.

Web sitenizin mobil cihazlarda nasıl göründüğünden emin değilseniz, kontrol etmek için Google’ın mobil uyumlu testini kullanabilirsiniz.

En çok rastlanan Teknik SEO Hataları Nelerdir?

Yazımızın ilk kısmında teknik seo nedir sorusunu yanıtlayıp teknik seo doğruları üzerinde durmaya çalıştık. Bu bölümde sıkça rastlanan teknik SEO hatalarını sizler için derledik.

  • Yavaş yüklenen siteler
  • SSL sertifikasına bağlı http/https sorunları
  • Site haritasının olmaması yahut hatalı olması
  • Robots.txt dosyasının olmaması ya da hatalı oluşturulması
  • Mobil uyumluluk sorunları
  • Kopya içerik
  • rel=canonical etiketinin hatalı kullanımları
  • Kırık linkler
  • Tarama bütçesi sorunları
  • Index problemleri

Yukarıda sıkça rastlanan teknik SEO hatalarını sıraladık. İçerikler her ne kadar arama motoru optimizasyonunun önemli bir kısmı olsa da teknik optimizasyon olmadan başarıya ulaşmanız oldukça zordur.

Teknik SEO Analizi

Fazlası var! Sitenizin teknik SEO’sunun ne kadar uygun olduğunu bilmek istiyorsanız, teknik SEO analiz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bu test, ne üzerinde çalışmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur ve sitenizi geliştirmeye başlamak için sizi doğru yöne yönlendirir. Teknik SEO ile ilgili halen yardıma ihtiyacınız olduğunuzu düşünüyorsanız SEO ajansı hizmetlerimize göz atın.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar