Search
Close this search box.

Yerel SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yerel SEO, küçük işletmeler için çok önemlidir: Google'da yapılan tüm aramaların %46'sı aramalarında yerel bilgiler görmek istiyor; işletmeniz yerel arama için optimize edilmemişse, bölgenizde alışveriş yapmaya hazır potansiyel müşterileri kaçırıyor olabilirsiniz.
yerel seo nedir nasıl yapılır

Yerel SEO, küçük işletmeler için çok önemlidir: Google’da yapılan tüm aramaların %46’sı aramalarında yerel bilgiler görmek istiyor; işletmeniz yerel arama için optimize edilmemişse, bölgenizde alışveriş yapmaya hazır potansiyel müşterileri kaçırıyor olabilirsiniz.

Kısacası, işletmenizin alakalı kalmasını istiyorsanız yerel SEO çok önemlidir. İşletmenizi yerel SEO için optimize etmenize yardımcı olmak için local SEO ipuçlarını kapsayan kapsamlı bir rehber oluşturduk. Rehberin sonunda, satın alacakları ürün veya hizmetleri seçmek için yerel aramayı kullanan potansiyel tüketicilere ulaşmak için işletmenizi nasıl optimize edeceğiniz konusunda kesin bir anlayışa sahip olacaksınız.

Yerel SEO nedir?

Yerel SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), özellikle de fiziksel lokasyonlara sahip olan yerel işletmeler için, arama motoru görünürlüğünü iyileştirme sürecidir. İşletmeler, yerel SEO en iyi uygulamalarını takip ederek, yakın bölgelerdeki müşteriler tarafından gerçekleştirilen aramalardan gelen organik trafiği iyileştirebilir.

Yerel arama için bilgi toplamak için arama motorları, kullanıcıya en alakalı yerel sonuçları sağlamak için yerel içerik, sosyal profil sayfaları, backlinkler gibi sinyallere güvenir. Yerel SEO ile işletmeler, ürünlerini ve hizmetlerini yerel potansiyel müşterilere ve onları arayan müşterilere konumlandırmak için bunu kullanabilir.

Örneğin, Brandaft farklı illerde ofisleri olan bir dijital ajanstır. Eskişehir SEO Ajansı ve İzmir SEO ajansı olarak farklı konumlarda açtığımız benim işletmem hesaplarıyla yerel SEO çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yerel SEO Nasıl Yapılır? Kapsamlı Yerel SEO Rehberi

Site dışında ve sayfada gerçekleştirebileceğiniz 12 adımlık local SEO rehberimizde, işletmenizi yerel aramalarda en üste taşıyacak taktikleri bulabilirsiniz.

  1. Google My Business için optimize edin.
  2. Sosyal medyada etkileşim kurun ve Google My Business’a gönderiler ekleyin.
  3. Adınızın, adresinizin ve telefon numaranızın çevrimiçi olarak tutarlı olduğundan emin olun.
  4. Çevrimiçi dizinleri ve alıntıları optimize edin.
  5. Yerel bir SEO denetimi gerçekleştirin.
  6. Dahili bağlantı yapınızı iyileştirin.
  7. URL’yi, başlık etiketlerini, üstbilgileri, meta açıklamayı ve içeriği optimize edin.
  8. Web sitenize konum sayfaları ekleyin.
  9. Yerel içerik oluşturun.
  10. Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun.
  11. Arama niyetinize göre backlinkler kazanın
  12. Yerel topluluğunuza katılın.

1. Google My Business için optimize edin

Google My Business , yerel aramanın en iyi noktası haline geldi – Google, anlaşılır bir şekilde, destekleyebileceği ve doğrulayabileceği içeriği paylaşma konusunda en rahat hissettiğinden, Google My Business, işletmenizin Google’ın ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olacak bir araçtır. Google My Business için optimize edildiğinizden emin olmak için şunları yapmanız gerekir:

  • Bir Google My Business sayfası oluşturun ve doğrulayın
  • Hesabınızda Google Gönderileri kullanın
  • Müşterilerinizi çevrimiçi incelemeleri paylaşmaya teşvik edin
  • Konum belirterek incelemelere özgün bir şekilde yanıt verin. Örneğin, “[şehir, eyalet] içindeki [ürün/hizmet] hakkındaki geri bildiriminiz için teşekkür ederiz. Girişinize değer veriyoruz ve sizinle tekrar çalışmayı dört gözle bekliyoruz. [Tam şirket adı] ekibinden teşekkür ederiz.”

Google, işletmenizin orijinal olduğunu doğrulayabilirse, arama motoru, işletmenizi Google yerel aramasında gıpta edilen bir kenar çubuğu alanıyla ödüllendirebilir. Bunu sadece SEO için de yapmayın. İncelemeler yaparak ve iletişim bilgilerinizi ve çalışma saatlerinizi güncel tutarak, potansiyel müşterilerin sizi bulması için deneyimi iyileştiriyorsunuz.

2020’nin tüketici alışveriş davranışlarında ve iş operasyonlarında yaşanan aksama nedeniyle tüketiciler için güncel bilgileri bulmak her zamankinden daha fazla önem taşıyor.

2.Sosyal medyada etkileşim kurun ve Google My Business’a gönderiler ekleyin

Google, sosyal medyada paylaşılan içeriğin artık her zamankinden daha önemli olduğunu düşünüyor. Artık güzel bir Google My Business sayfası oluşturduğunuza göre, sayfayı sosyal medyada paylaşın, sosyal medyayı ve aramayı daha da hizalayın.

3.Adınızın, adresinizin ve telefon numaranızın çevrimiçi olarak tutarlı olduğundan emin olun

İnsanların ve arama motorlarının sizi bulmasını kolaylaştırmalısınız. Bunu yapmak için ad, adres ve telefon numarası (alan koduyla birlikte) anlamına gelen NAP’nizi kurun. Bu, sitenize taranabilir HTML metni olarak eklenmelidir. Bir görselin içine yalnızca NAP’ı dahil etmek gibi yaygın bir hatadan kaçının – görseller HTML metni gibi arama motorlarından taranamaz. NAP için en yaygın konum, sitenin altbilgisi veya üstbilgisidir.

4.Çevrimiçi dizinleri ve alıntıları optimize edin

Amerika Birleşik Devletleri şirketleri için bu dört harita veri toplayıcı, Apple, Yelp, Bing, Google, Trip Advisor ve daha fazlası için büyük miktarda harita verisi sağlar.

Tutarlılık önemlidir: Alıntılarınızın bu dört veri toplayıcı genelinde tutarlı ve eksiksiz olduğunu doğrulayın . Yazım hataları, kısaltmalar, takım numarası eksikliği veya yanlış telefon numarası gibi tutarsızlıklar sorun yaratabilir. Google, işletmenizle ilgili hangi bilgilerin doğru olduğunu belirleyemiyorsa, işletmenizi arama sonuçlarında hiç göstermeyebilir. Ek olarak, bulduğunuz tüm yinelenen girişleri kaldırdığınızdan emin olun.

5.Yerel SEO denetimi yapın

Temel bilgilere sahip olduğunuzda, ayağınızı frene basmak cazip gelebilir. Ancak, SEO devam eden ve sezgisel bir süreçtir. Orada durmak veya sadece değişiklik yapmak ve neyin yapıştığını görmek yerine, web sitenizin nerede durduğunu ve hedeflerinize ulaşmak için ne üzerinde çalışmanız gerektiğini görmek için kapsamlı bir denetim gerçekleştirmenize yardımcı olur.

Yerel SEO denetimi aşağıdakileri içerebilir:

  • Google My Business Denetimi – Google My Business’ınız SERP’lerde nasıl görünüyor? Bilgiler doğru mu?
  • Google Search Console Denetimi – Siteniz taranabilir mi? İndekslemeyi engelleyecek herhangi bir hata var mı?
  • Site İçi SEO Denetimi – Siteniz, sıralamaya yardımcı olan tüm sayfa içi SEO öğelerini barındırıyor mu?
  • Backlink analizi – Alınan backlinkler doğru sayfalarınızı mı hedefliyor?
  • Rakip Analizi – Siteniz rakiplerinizinkiyle nasıl eşleşiyor? Kapatmanız gereken boşluklar var mı? Gelen bağlantılar, içerik, tasarım ve konumlandırma açısından nasıl eşleşirsiniz?
  • Web Sitesi Denetimi – Web siteniz ne kadar iyi performans gösteriyor?

6.Dahili bağlantı yapınızı geliştirin

Sitenize işaret eden harici bağlantılar ideal olsa da, dahili bağlantı yapınızı ayarlamak SERP sıralamalarınızı da artıracaktır. Dahili bağlantı neden önemlidir?

  • Web sitesi navigasyonunu destekler.
  • Bilgi mimarisi ve web sitesi hiyerarşisine yardımcı olur.
  • Sayfa yetkisini ve sıralama gücünü sayfalar arasında dağıtır.

7.URL’yi, başlık etiketlerini, üstbilgileri, meta açıklamayı ve içeriği optimize edin

İçerik söz konusu olduğunda, her yeni blog yazısı siteniz için dizine eklenmiş yeni bir sayfa, coğrafi arama ifadesinin hedefleneceği yeni bir sayfa ve arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) bulunmanız için yeni bir fırsattır.

Her içerik yazdığınızda, URL, başlık, başlık, meta açıklama ve gövdede yüksek hacimli anahtar kelimeler kullanarak içeriği arama motorları için optimize etmeniz gerekir.

Coğrafi hedefli içerik bulmakta sorun yaşıyorsanız, müşteri başarı öykülerini ve örnek olay incelemelerini vurgulamayı düşünün.

8.Web sitenize konum sayfaları ekleyin

Birden fazla konumunuz varsa, konum sayfaları oluşturun. Konum sayfaları, okuyuculara adınızı, adresinizi, telefon numaranızı, mağaza saatlerinizi, benzersiz mağaza açıklamalarınızı, park etme/taşıma bilgilerini, promosyonları ve mutlu müşterilerden gelen referansları sağlar. İçeriği birden çok konum sayfasında kopyalamaktan kaçınmanız da önemlidir.

Tek konumlu işletmeler için yerel olarak açıklayıcı bir “Hakkımızda sayfası” oluşturun. Web sitenize ilgili konum sayfa(lar)ınızda bir Google Haritası eklerseniz büyük zaman bonus puanları alırsınız.

9.Yerel içerik oluşturun

Google daha akıllı olmaya devam ediyor, bu da içerik oluşturucuların artık arama motorları için değil, gerçekten kullanıcılar için yazabilecekleri anlamına geliyor. Ancak genel konular hakkında yazarken geniş bir kalabalığın ilgisini çekecek olsa da, bazen yerel bir kitleyi çekmek için odağınızı keskinleştirmek ve yerel veya sektör haberleri hakkında yazmak daha önemlidir.

Blogunuzda yerel sektör toplantılarını, haberleri, çalışanları ve diğer eğitim içeriğini tanıtarak sektörünüzün yerel otoritesi olun. İşletmenizin sattıklarının ötesine geçen, dönüşüm hunisinin en üstünde yer alan içeriği düşünün. Örneğin, yerel bir güvenlik şirketiyseniz ve bölgeye yeni gelen işletmeleri çekmeye çalışıyorsanız, bu işletmeleri şehrinizi iyi tanımak için yararlı bir kaynak oluşturun. Yerel hizmet sağlayıcıların bir haritası veya şehir çapındaki etkinliklerin bir takvimi hem kişiliğiniz için değer sağlayabilir hem de son derece alakalı sayfa içi yerel sinyaller içerebilir.

10.Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun

Yerel arama ve mobil arama el ele gider (tüm Google aramalarının %61’i mobil cihazlarda gerçekleştirilir). İnsanların bir mobil ortamda sitenizi kullanmalarının en yaygın yollarından bazıları incelemelere bakmak, konumunuza yönelik yol tariflerini bulmak ve iletişim bilgilerini aramaktır. Hatta mobilde “yakınımdaki” aramaları 2017’den bu yana %250 arttı. Sitenizi mobil uyumlu hale getirerek potansiyel müşterileriniz ve müşterileriniz için kolaylaştırın.

11.Arama niyetinize göre backlinkler kazanın

Gelen bağlantılar, yerel SEO’nuzu artırmak için inanılmaz derecede güçlü fırsatlardır – her gelen bağlantı, Google’a meşru bir şirket olduğunuzu söyler ve gelen bağlantılar, alan adı yetkinizi de yükseltebilir. Gelen bağlantıları almanın birkaç yolu:

  • Sponsorluklar veya Ortaklıklar
  • Misafir Blog Gönderimi

Ticaret Odası, iş geliştirme bölgeleri, lisans büroları, ticaret birlikleri, bayiler, satıcılar ve/veya üreticiler ve diğer bağlı kuruluşları içerebilecek kendi kişisel ağınızla başlayın. Bir web seminerine veya buluşmaya sponsor olmayı, bir topluluk etkinliğine ev sahipliği yapmayı, sevdiğiniz yerel bir şeyi tanıtmayı ve önde gelen insanlarla ve etkileyici kişilerle ilişkiler kurmayı düşünün.

Ek olarak, ortak dizinlerinde sizi öne çıkarıp çıkaramayacaklarını görmek için ortaklara ulaşma konusunda kendinizi rahat hissetmeyi öğrenin. Ayrıca, misafir blog yazarı olmak, bağlantıları çekmeye yardımcı olabilir. Sektörünüzdeki diğer insanlarla (elbette olumlu olarak!) konuşun ve topluluk için bir kaynak sağlayıcı olarak hareket edin. Topluluk sohbetlerinde aktif bir katılımcıysanız, çevrenizdeki vızıltı gelen bağlantılar, sosyal medya büyümesi ve medya kapsamı şeklinde büyür.

12.Yerel topluluğa katılın

Yerel topluluğa ne kadar çok katılırsanız, o kadar çok dijital PR alırsınız. Bir kampanyada kâr amacı gütmeyen bir kuruluşla ortaklık yapmak, kuruluşunuzda bir gönüllü günü geçirmek, bir etkinliğe sponsor olmak (çevrimiçi bir etkinlik bile olsa!) veya yerel medyada sektörünüzde bir otorite olarak görünmek, basın, marka bilinirliği ve gelen bağlantılar.

Örneğin, .edu bağlantılarının alan adı otoritesi için diz çöktüğü düşünüldüğünde, neden coğrafi bölgenizde bir burs sunarak bazı bağlantılar kazanmıyorsunuz? Sektörünüzle alakalı olmalı, alanınıza doğru sinyalleri göndermeli (okullardan gelen geri bağlantılar göz önüne alındığında)… ve sizi de iyi hissettirmeli!

Yerel SEO hakkında halen endişeleriniz varsa SEO ajansı sayfamızı ziyaret ederek hizmetlerimize göz atabilir, sitenizin genel SEO durumunu merak ediyorsanız SEO analizi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar