Search
Close this search box.

WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

WordPress SEO'nuzu geliştirmek, web sitenize daha fazla trafik çekmek için çok önemlidir. Ne yazık ki çoğu WordPress SEO kılavuzu, yeni kullanıcıların başlaması için çok tekniktir. Bu makalede, Wordpress SEO ayarları nasıl yapılır sorusuna yanıt vererek sizlere temel Wordpress SEO ayarlarını aktaracağız.
Wordpress SEO ayarları, Wordpress SEO nasıl yapılır, wordpress seo ajansı

WordPress SEO’nuzu geliştirmek, web sitenize daha fazla trafik çekmek için çok önemlidir. Ne yazık ki çoğu WordPress SEO kılavuzu, yeni kullanıcıların başlaması için çok tekniktir. Bu makalede, WordPress SEO ayarları nasıl yapılır sorusuna yanıt vererek sizlere temel WordPress SEO ayarlarını aktaracağız.

Web sitenizin trafiğini artırma konusunda ciddiyseniz, WordPress SEO en iyi uygulamalarına dikkat etmeniz gerekir.

Bu kılavuzda, WordPress SEO’nuzu geliştirmenize ve daha fazla organik trafik elde etmenizi sağlayacak WordPress SEO nasıl yapılır sorusuna cevap arayacağız.

WordPress’in SEO dostu olduğunu söyleyen uzmanları duymuş olabilirsiniz. Bu aslında birçok insanın bir blog veya web sitesi başlatmak için WordPress’i seçmesinin nedenidir .

WordPress, oluşturduğu kodun SEO’nun en iyi uygulamalarını takip etmesini sağlarken, teknik SEO çabalarınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız yapmanız gereken daha pek çok şey vardır.

WordPress SEO’nuzu düzgün bir şekilde optimize etmek için atmanız gereken bir dizi uygulanabilir adımımız var. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarınızı güçlendirmek için en iyi seo araçları yazımıza göz atabilirsiniz.

WordPress SEO Nedir?

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen bir kısaltmadır. WordPress web sitesi sahipleri tarafından arama motorlarında daha üst sıralarda yer alarak daha fazla trafik elde etmek için kullanılan bir stratejidir.

Arama motoru optimizasyonu, Google’ı kandırmak veya sistemde oyun oynamakla ilgili değildir. Bu, arama motorlarının web sitenizi bulmasını kolaylaştıran, optimize edilmiş kod ve biçimlendirmeye sahip bir web sitesi oluşturmakla ilgilidir.

İnsanlar hakkında yazdığınız konular için web’de arama yaptığında, arama motoru için optimize edilmiş içeriğiniz arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünecek ve daha fazla kişinin web sitenize tıklamasını sağlayacaksınız.

SEO neden önemlidir?

Arama motorları çoğu web sitesi için genellikle en büyük trafik kaynağıdır. Google ve diğer arama motorları, sayfaları anlamak ve arama sonuçlarında uygun şekilde sıralamak için gelişmiş algoritmalar kullanır. Ancak bu algoritmalar mükemmel değil – içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamak için yine de yardımınıza ihtiyaçları var. İçeriğiniz optimize edilmemişse, arama motorları onu nasıl sıralayacağını bilemez.

İnsanlar yazdığınız konuları aradığında, web siteniz arama sonuçlarında görünmez ve tüm bu trafiği kaçırırsınız. Tüm işletme sahiplerinin, arama trafiğini en üst düzeye çıkarabilmeleri için web sitesi arama motorunu dostu hale getirmeleri gerçekten önemlidir.

WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki kılavuz, WordPress web sitenizin SEO’sunu büyük ölçüde iyileştirmenin, organik trafiğinizi artırmanın ve daha fazla ziyaretçi ve müşteri alabilmeniz için arama motorlarındaki yetkinizi artırmanın 12 yolunu sunar. Yazımızın bu bölümünde gelişmiş wordpress SEO ayarlarından söz edeceğiz.

  • WordPress SEO Görünürlük Ayarlarınızı Kontrol Edin
  • Kalıcı bağlantılarınızı değiştirin
  • Etiket ve kategorileri kullanın
  • WordPress seo eklentinizi seçin
  • XML Siteharitasını ayarlayın
  • İç linkleme yapın
  • Resimlerinizi optimize edin
  • SSL ayarlarınızı yapın
  • Nofollow Harici Bağlantılarını Kullanın
  • Güvenliğinizi yönetin
  • Yorumlarınızı Optimize Edin
  • WWW’yi veya WWW’siz versiyonu seçin
  • Sitenizin Hızını ve Performansını Optimize Edin

WordPress SEO Görünürlük Ayarlarınızı Kontrol Edin

WordPress’te görünürlük ayarlarınızı kontrol edin. Yazılımın aslında web sitenizi arama motorlarından gizlemenizi sağlayan bir ayarı var. Bu, sitenizi oluştururken veya yeniden oluştururken kullanışlı olabilir ve ziyaretçilerin devam eden çalışmanızı görmesini istemez.

Bu özellik, WordPress kontrol panelinizde “Ayarlar” ve “Okuma” altında bulunur.

Wordpress seo görünürlük ayarları

Bu özelliği yanlışlıkla açmadığınızı veya web sitenizi tamamladıktan sonra açık bırakmadığınızı iki kez kontrol edin. Açıksa, arama motoru botları web sitenizi tarayamaz.

Kalıcı Bağlantılarınızı Değiştirin

Kalıcı bağlantı, web sitenizdeki belirli bir gönderiye, sayfaya veya bloga kalıcı bir URL veya bağlantıdır. Kalıcı bağlantılar, yayınınızın, sayfanızın veya blogunuzun gerçekte ne olduğunu (URL’nin kendisinde) açıkça belirtir, böylece ziyaretçiler neye tıkladıklarını bilirler. Kalıcı bağlantılarınızı yalnızca kullanıcı deneyimini iyileştirmek için değil, aynı zamanda SEO’nuzu geliştirmek için değiştirmelisiniz – arama motorları, web sitenizin belirli arama sorgularına yanıtları olup olmadığını belirlemek için kalıcı bağlantıları okur.

Kalıcı bağlantılarınızı içeriğinizin doğru bir açıklamasını içerecek şekilde değiştirmek için WordPress kontrol panelinize gidin, “Ayarlar” ve ardından “Kalıcı Bağlantılar” ı tıklayın.

Wordpress kalıcı bağlantı

Etiketleri ve Kategorileri Kullanın

Etiketler ve kategoriler, web sitenizin sayfalarını ve blog gönderilerini sırasıyla belirli ve geniş gruplara ayırmanıza olanak tanır. Bu, arama motorlarının web sitenizin yapısını ve web sitenizin gerçekte içerdiği içeriği anlamasını sağladığı için SEO’nuzu geliştirir.

Etiketler ve kategoriler, ziyaretçilerin aradıkları içeriği hızla bulmalarına olanak tanıyarak ve web sitenizin tüm içeriğini yönetmenizi kolaylaştırarak kullanıcı deneyimini iyileştirir.

WordPress SEO Eklentisi Seçin

WordPress eklentileri , yazılımla standart olarak gelmeyen özellikler ekleyerek web sitenizin işlevselliğini artırır. Birçoğu SEO’nuzu geliştirmenize yardımcı olabilecek on binlerce eklenti mevcut. Sitenize hangi eklentiyi uygulamak istediğinizi bilmiyorsanız, ihtiyaçlarınıza uygun seçenekler için WordPress eklenti kitaplığında arama yapabilirsiniz.

Yoast SEO, All in One SEO veya Rankmath gibi SEO eklentileri, XML site haritaları oluşturmanıza , etiketler ve kategoriler uygulamanıza, başlıklarınızı ve içeriğinizi anahtar kelime öbekleri ve anahtar kelimeler kullanarak optimize etmenize , sitenizin kırıntılarını kontrol etmenize yardımcı olacak özellikler sunar.

XML Site Haritalarını Kullanın

XML site haritası , web sitenizin her sayfasını içeren web sunucunuzdaki bir kod dosyasıdır . XML site haritaları, arama motorlarının sitenizdeki içeriği bulmasına, değerlendirmesine ve sıralamasına yardımcı olmak için kullanılır.

Kapsamlı kodlama bilgisine sahip biri değilseniz ve XML site haritanızı manuel olarak oluşturmak istemiyorsanız, en kolay seçenek Yoast SEO gibi bir SEO eklentisi veya site haritalarınızı oluşturan Google XML Site Haritaları gibi site haritaları oluşturmaya adanmış bir eklenti yüklemektir.

İç linkleme yapın

SEO’nuzu geliştirmek için web sitenizin yetkisini artırmanız gerekir. Arama motorlarının site yetkinizi belirlemesinin ana yollarından biri, sayfalarınıza, gönderilerinize, bloglarınıza ve diğer içeriğinize dahili olarak bağlantı verdiğiniz miktardır.

Başka bir içeriğe bağlantı vermek için, sayfanızda bağlantıyı eklemek istediğiniz kelimeleri vurgulayabilir, WordPress araç çubuğundaki bağlantı düğmesine tıklayabilir ve bağlantı vermek istediğiniz URL’yi kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, bağlantılı kelimelerinizin maviye döndüğünü ve ziyaretçilerinizi yönlendirmek istediğiniz URL’yi içerdiğini fark edeceksiniz.

Resimlerinizi Optimize Edin

Resimleriniz de dahil olmak üzere WordPress web sitenizdeki hemen hemen her şeyi optimize edebilirsiniz. Görüntüleri optimize etmek için Image-Alt-Text’i kullanın . Arama motorları, sitenizi sıralamak ve resimlerinizin kullanıcılar tarafından aranan bilgilere sahip olup olmadığını belirlemek için resimlerinizin açıklamaları olan Resim-Alt-Metin okur.

Açıklamanızı “Alt metin” bölümüne girmelisiniz. Resim-Alt-Metin eklerken ve birden fazla kelime uzunluğunda bir açıklamanız varsa, kelimeleri ayırmak için tire kullanın. Bu, arama motorlarına birden çok farklı kelime yazdığınızı söyler.

SSL kullanın

SSL veya Güvenli Yuva Katmanı, bir sunucu ile tarayıcı arasındaki şifreli bağlantıyı yöneten standart bir güvenlik teknolojisidir. SSL, web siteniz ve ziyaretçileriniz arasında paylaşılan bilgilerin nasıl güvende kaldığıdır.

Örneğin, birisi sipariş formunuzu doldurur ve tüm kredi kartı bilgilerini listelerse, SSL, işletmelerin bilgilerin yol boyunca bir bilgisayar korsanı tarafından ele geçirilmemesini sağlama yöntemidir.

SSL, SEO’yu geliştirir, çünkü Google gibi arama motorları bir web sitesinin sıralamasını belirlerken “ güvenli ve şifreli ” bağlantılar arar. Bu nedenle, birbirinin aynısı iki site varsa, ancak birinde SSL varsa ve birinde yoksa, Google’ın siteyi SSL ile sıralama olasılığı daha yüksek olacaktır.

Nofollow Harici Bağlantılarını Kullanın

Sitenizdeki sayfalara dahili olarak bağlantı verdiğinizde, kendinize yetki vermiş olursunuz. Kaynaklarınıza veya ziyaretçilerinizin okuması veya deneyimlemesi gerektiğine inandığınız diğer içerik parçalarına harici olarak bağlantı verdiğinizde, onların yetki kazanmasına da yardımcı oluyorsunuz veya bu web sitelerine “ link juice ” veriyorsunuz. Yani harici olarak bağlantı vermenin kendi WordPress SEO çalışmalarınız için iyi bir şey olduğunu söyleyebilirsiniz, ancak bu aynı zamanda web sitenizde bahsettiğiniz sayfaların SEO’sunu da geliştirir.

Bu bağlantılar yalnızca WordPress web sitenizdeki içerik spam’ini engellemekle kalmaz, aynı zamanda arama motorlarının web sitenizde bağlantı verdiğiniz sitelere giden bu URL’leri takip etmesini de engeller, böylece yalnızca kendi sitenizin sıralamasını ve yetkisini geliştirirsiniz.

Güvenliğinizi Yönetin

SSL sertifikaları hakkındaki tartışmamızda belirtildiği gibi , arama motorları güvenli web sitelerini sever – yani siteniz güvenliyse web sitenizin otoritesi ve sıralaması iyileşir. WordPress planınıza bağlı olarak, güvenliğin sizin için halledilmesini sağlayabilir veya sağlamayabilirsiniz. Ne olursa olsun, sitenizin korumasını artırmak için Wordfence Security veya i Themes Security gibi eklentileri her zaman yükleyebilirsiniz .

Yorumlarınızı Optimize Edin

Gönderilere yapılan yorumlar, web sitenizdeki etkileşimi artırmanın harika bir yoludur. Katılım genellikle daha fazla trafik, bağlantı paylaşımı ve etkileşim ve dolayısıyla gelişmiş SEO anlamına gelir. Ancak yorumlarınızdaki spam, SEO’nuzu ve sıralamanızı bozabilir. Bu nedenle, yalnızca gerçek kişilerden gerçek yorumlar aldığınızdan emin olmanız gerekir.

WWW’yi veya WWW’siz versiyonu seçin

Web sitelerine URL ile erişmenin iki ana yolu vardır – “www” ile arama yapabilirsiniz (böylece aramanız şöyle görünür: www.mysite.com ) veya “www” olmadan (aramanız şöyle görünür: sitem.com ).

Arama motorları bu iki farklı URL’yi veya resmi alan adlarını tamamen farklı web siteleri olarak görür… bu yüzden birini seçmeniz gerekiyor. İyi ya da kötü bir seçenek yoktur ve kararınız WordPress SEO durumunuzu etkilemeyecektir – bu sadece bir tercihtir.

Bir seçenek belirledikten sonra, WordPress SEO çalışmalarınızı geliştirmeye başlayabilmeniz için ona bağlı kalmak isteyeceksiniz. Bunu, resmi alan adınıza hem dahili hem de harici olarak sosyal medya ve e-posta üzerinden bağlantı vererek yapabilirsiniz. Alanınızla tutarlı olduğunuzda ve ona sık sık bağlantı verdiğinizde, arama motorlarının size daha fazla yetki vermesi ve dolayısıyla sıralamada daha yüksek bir şans vermesi muhtemeldir. Bundan bahsetmiyorum bile, ziyaretçileriniz için işleri çok daha basit hale getiriyor.

Bir seçenek belirlemek için WordPress kontrol panelinize gidin, “Ayarlar”ı tıklayın ve “Genel Ayarlar” altında URL’niz için form alanlarını göreceksiniz.

Wordpress SEO ayarları

Sitenizin Hızını ve Performansını Optimize Edin

Web kullanılabilirliği uzmanları, kullanıcıların bir web sitesini ziyaret ettikten sonra birkaç saniye içinde kalmaya veya ayrılmaya karar verdiğine inanır. Bu, bir web sitesi sahibi olarak içeriğinizi sunmak ve kullanıcılarla etkileşim kurmak için yalnızca birkaç saniyeniz olduğu anlamına gelir.

Ziyaretçilerinizi web sitenizin yüklenmesini bekleterek bu değerli zamanı boşa harcamak istemezsiniz. Kullanıcı deneyimi çok önemli olduğundan, Google gibi arama motorları sonuçlarında daha hızlı web sitelerine öncelik verir. Başka bir deyişle, daha hızlı web siteleri Google’da daha üst sıralarda yer alır. WordPress site hızlandırma rehberimizi okuyarak web sitenizi nasıl hızlandıracağınız konusunda ipuçları elde edebilirsiniz.

WordPress SEO Ajansı, web sitelerini arama motorlarında iyi sıralama alabileceği şekilde optimize eden kuruluşlardır. Eğer sizde WordPress SEO ajansı arıyorsanız, WordPress SEO uzmanı kadromuzun sunduğu arama motoru hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. İşletmenizi online ortamda ulaşılabilir hale getirmek istiyorsanız, dijital pazarlama ajansı sayfamıza ayrıca göz atabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar