Ara
Close this search box.

Site içi SEO Nedir ve SEO Nasıl Yapılır?

Site içi SEO ( On Page SEO ), bir sayfanın alakalı arama sonuçlarındaki sıralamasını iyileştirmek için site içi optimizasyonları kullanan bir arama motoru optimizasyonu türüdür. Yerinde optimizasyonlar, bir sayfanın içeriğini ve kaynak kodunu hedefler ve içerik oluşturmayı, anahtar kelimeler eklemeyi, sayfa hızını artırmayı ve daha fazlasını içerir.
on page seo site içi seo nedir nasıl yapılır

Site içi SEO ( On Page SEO ), bir sayfanın alakalı arama sonuçlarındaki sıralamasını iyileştirmek için site içi optimizasyonları kullanan bir arama motoru optimizasyonu türüdür. Yerinde optimizasyonlar, bir sayfanın içeriğini ve kaynak kodunu hedefler ve içerik oluşturmayı, anahtar kelimeler eklemeyi, sayfa hızını artırmayı ve daha fazlasını içerir.

İşletmeniz için çevrimiçi bir web siteniz varsa, muhtemelen SEO’nun veya arama motoru optimizasyonunun temellerini biliyor ve anlıyorsunuzdur. Hatta doğru kurgulanmış bir stratejiniz bile olabilir. Ancak SEO’nun farklı kısımlarını ve hem site dışı hem de site içi SEO ( on page SEO ) olduğunu biliyor musunuz?

Site içi SEO nedir? Web sitenizdeki sayfa hızı ve anahtar kelime yoğunluğu gibi öğeleri, backlinkler gibi web sitenizin dışındaki faktörlere karşı optimize etmeye odaklanan bir SEO bileşenidir.

Bu sayfada, en iyi sonuçları görmek için çabalarınızı en üst düzeye çıkarabilmeniz için ne olduğundan sayfa içi optimizasyonun nasıl yapılacağına kadar site içi SEO teknikleri hakkında daha fazla konuşacağız.

Site içi SEO nedir?

Site içi SEO, kontrol ettiğiniz ve web sitenize dahil ettiğiniz herhangi bir optimizasyon anlamına gelir. Sayfa içi optimizasyonlarla, Google, Bing ve diğer arama motorlarındaki arama sonuçlarında sıralamanızı veya görünürlüğünüzü iyileştirmek için web sitenizi kullanıcılar için daha kullanışlı ve değerli hale getirmeyi amaçlarsınız.

Site içi SEO Çalışması Neden Önemlidir?

Site içi SEO çalışması, daha yüksek arama sıralamalarına, sitenize gelen trafiğin artmasına ve daha fazla dönüşüme yol açar. Sayfa içi SEO’nun sonuçları zaman alır, ancak sayfa içi SEO stratejiniz bir kez başladığında, çevrimiçi sıralamalarınızı ve satışlarınızı artırabilir.

Site içi SEO çalışmalarını ilgilendiren birkaç farklı sıralama faktörünü vardır. Tüm bu faktörleri optimize etmek istiyorsunuz. Bu faktörlerin her birini optimize etmek için zaman ayırmak, arama sonuçlarındaki sıralamanızı iyileştirecek ve web sitenizi daha rekabetçi ve yenilmesi zor hale getirecektir.

Site içi SEO Nasıl yapılır?

Artık site içi SEO çalışmasını hangi faktörlerin etkilediğini bildiğinize göre, bunları optimize etmeye site içi SEO tekniklerini öğrenerek başlayabilirsiniz. Unutmayın, sitenizi optimize etmek ve sonuçlarını görmek zaman alacaktır. Bununla birlikte, bu faktörler için en iyi uygulamaları takip etmek, algoritma güncellemelerine dayanabilecek bir web sitesi oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Site içi çalışmalar dışında, genel olarak SEO nasıl yapılır konusunda ilgiliyseniz aşağıdaki içeriğimize de göz atabilirsiniz.

https://brandaft.com/seo-nasil-yapilir/

URL Yapısı

Web sitenizin sayfalarının URL’leri, sayfa konusunun kısa açıklamalarını içermelidir. Örneğin, İzmir SEO Ajansı hakkında bir sayfanız varsa, bunun için iyi bir URL www.yoursite.com/izmir-seo-ajansi olacaktır.

Anahtar kelimenizi uzun bir karışık sayı dizisi yerine URL’nize dahil etmek, sitenizde gezinmeyi de kolaylaştırır ve insanlara sayfa konularınız hakkında daha iyi bir fikir verir.

Örneğin, aşağıdaki URL’lerden hangisini ziyaret etmeyi tercih edersiniz?

  • https://www.example.com/category/subcategory/keyword.html
  • https://www.example.com/125typu4f5ww56fifl6639j875fe.html

Sitenizin mimarisini iyileştirmek ve alakalı arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olmak için yukarıdaki ilk örnekte olduğu gibi temiz, düzenli URL’ler kullanın.

Meta Sayfa Başlığı

Web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) gösterebilmek için Google’ın sayfanızın ne hakkında olduğunu bilmesi gerekir. Her sayfanın başlık etiketinde (, ) belirli anahtar kelimeler kullanmak, arama motoru tarayıcılarının web sitenizi anlamasını kolaylaştırır.

Örneğin, “Eskişehir SEO” anahtar kelimesini hedefliyorsanız, aşağıdaki başlık etiketini oluşturabilirsiniz: “Eskişehir SEO Hizmeti | Şirket Adı.” En iyi sonuçlar için, Google’ın arama sonuçlarında kesmesini önlemek için başlık etiketinizi 55 karakterle sınırlayın ve başlangıçta hedeflenen anahtar kelimenizi kullanın.

Meta Açıklaması

Meta açıklama, site içi optimizasyonu doğrudan etkilemez. Ancak, kullanıcıların sayfanız hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olan bir özelliktir. Google’ın meta açıklamanızda görünen kullanıcı arama terimlerini cesur hale getirmesi, meta açıklamanızı On Page SEO için optimize etmenin başka bir nedenidir.

En iyi sonuçlar için temel ve ilgili anahtar kelimelerinizi meta açıklamanıza ekleyin. Örneğin, Antalya SEO Hizmeti ilgili sayfanız şu meta açıklamayı kullanabilir: “SERP’te sıralamalarınızı yükseltecek en iyi Antalya SEO hizmeti size bir tık uzaklıktadır.”

En iyi sonuçlar için meta açıklamanız 160 karakterle sınırlı olmalıdır.

Başlık etiketleri

Başlık etiketleri (h1,h2,h3,h4 vb) söz konusu olduğunda, bunları arama motorları ve kullanıcı deneyimi için kullanmak istersiniz. İçeriğinizi parçalara ayırmak ve kullanıcılar için daha okunabilir ve gözden geçirilebilir hale getirmek için başlık etiketlerini kullanın. Arama motorlarına sayfanız için daha fazla bağlam sağlamak için temel veya ilgili anahtar kelimelerinizi de ekleyebilirsiniz.

Başlık etiketlerinizi yazarken, H1 etiketinizde odak anahtar kelimenizi hedeflemeyi unutmayın.

Fotoğraf alt etiketleri

Arama motorları multimedyayı göremezler, dolayısıyla onlara multimedyanın ne olduğunu söylemek için alt niteliklere güvenirler.

Örneğin, bir elmanın fotoğrafınız varsa, alt etiketiniz “kırmızı lezzetli elma” diyebilir. Bunun ötesinde, Google’ın multimedyanız hakkında daha iyi bir fikir edinebilmesi için görüntü dosyalarının kendilerine açıklayıcı adlar ekleyebilirsiniz.

Multimedya içeriğiniz için her zaman bir alt etiketi ekleyin. Google’ın yanı sıra, alt etiketleriniz içeriğinizi göremeyen veya içerikle etkileşime geçemeyen kullanıcılara da yardımcı olur. Alt etiketleri kullanmak, içeriğinizi sitenize göz atan herkes için erişilebilir hale getirir.

Anahtar kelimeler

Sitenizdeki her sayfa, sayfanın konusunu tartışan metin içeriği içermelidir.”Bize Ulaşın” sayfası gibi genellikle optimize edilmemiş sayfalar bile işletmenizin çevrimiçi ortamda tanınmasına yardımcı olabilir. Sayfanızın gövde metni boyunca anahtar kelimeler kullanmak, Google’ın onu okumasına ve uygun şekilde sıralamasına yardımcı olur.

Sitenizdeki her sayfa için anahtar kelimeleri araştırmalı ve derlemelisiniz. Semrush keyword magic tool gibi anahtar kelime araştırma araçları, insanların ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili araştırdığı anahtar kelimeleri anlamanıza yardımcı olabilir.

Hangi anahtar kelimelerin size en fazla değeri sunduğunu belirlemek için aylık arama hacmi ve rekabet gibi faydalı metriklere bakın.

Çoğu durumda, küçük şirketler uzun kuyruklu anahtar kelimelere veya üç ila dört kelimeden oluşan anahtar kelimelere odaklanacaktır.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler genellikle daha düşük aylık arama hacimlerine sahiptir, ancak aynı zamanda daha düşük rekabete sahiptirler. Daha spesifik olduklarından, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin ardındaki arama amacını deşifre etmek genellikle daha kolaydır.

Yüksek performanslı SEO kampanyaları hem kısa hem de uzun kuyruklu anahtar kelimeler içerir ve hedeflemeyi seçtiğiniz terimler işletmenize ve hedeflerinize bağlı olacaktır.

İçerik

SEO uyumlu içerik, sayfa optimizasyonu için kritik öneme sahiptir. İçerikle, kullanıcılara sitenizi ziyaret etmeleri için bir neden verirsiniz.

İster bir blog gönderisini okumak ister bir ürün sayfasına göz atmak olsun, insanlar içeriğinize göz atar. İçeriğinizi optimize etmek, arama motorlarının içeriğinizi anlamasına ve sıralamasına yardımcı olabilir, bu da insanların web sitenizi bulmasına yol açabilir.İçerik için site içi SEO, aşağıdaki uygulamalar etrafında döner:

  • Anahtar kelimelerinizi başlıklarda ve paragraflarda kullanma
  • İçeriğinizi gözden geçirilebilir başlıklara ayırma
  • İçeriğinizi faydalı resimlerle tamamlama
  • İçeriğinizin doğru yazım ve dilbilgisi kullanmasını sağlama
  • İçeriğinizi güvenilir ve yetkili kılmak

Ayrıca, arama motorlarının çevrimiçi olarak aktif olduğunuzu görmesi için sitenize düzenli olarak yeni içerik sayfaları eklemelisiniz. Bunu, Google’a müşterileriniz için çok çalıştığınızı gösteren yeni blog gönderileri, açılış sayfaları ve diğer stratejilerle yapabilirsiniz.

Sayfa Açılış Hızı

Sıradan Japon balıklarından daha kısa bir dikkat süresiyle, yüklenmesi üç saniyeden uzun sürerse, kullanıcıların %50’si bir sayfayı terk eder. İnsanlar bilgi istiyor ve şimdi istiyorlar!

Google gibi arama motorları da bir sıralama faktörü olarak sayfa hızını kullanır. Site hızınızı ve sayfa hızınızı kontrol edebilirsiniz, böylece sayfa hızınızı optimize etmek istersiniz. Core Web Vitals algoritma güncellemesi ile birlikte birçok web sitesi sahibi site hızlandırma çalışmaları yaparak algoritma güncellemesinden fayda sağlamaya çalıştı.

Hızınızı kontrol etmek için PageSpeed ​​Insights‘ı kullanın.

Site içi linkleme ( Internal linking )

Site içi SEO söz konusu olduğunda site içi linkler genellikle gözden kaçar. Ancak siteniz büyüdükçe dahili bir bağlantı süreci geliştirmek çok önemlidir. Bunun nedeni, dahili bağlantının tarayıcıların sitenizi keşfetmesine, yeni içerik keşfetmesine ve farklı sayfaların bağlamını anlamasına yardımcı olmasıdır.

Sayfalarınızda çok az dahili bağlantı olması veya hiç olmaması, kullanıcının sitenizde kendileri için değerli olan içeriğe erişme yeteneğini olumsuz etkiler. Ve erişemezlerse, bu doğrudan dönüşüm oranınızı etkiler.

Sayfa içi SEO’nuzu şu yollarla geliştirmek için dahili bağlantıları kullanın:

  • Yeni gönderilere alakalı, mevcut içeriğe bağlantılar ekleme
  • Alakalı, mevcut içerikten yeni sayfalara bağlantılar ekleme

Her dahili bağlantı stratejisi farklıdır, ancak en iyi sonuçları elde etmek için her yeni sayfada en az iki veya üç bağlantı olduğundan emin olmalısınız. Sayfa bulmakta zorlanıyorsanız, bir bağlantıyı zorlamayın. Bunun yerine, pillar content oluşturmayı düşünün.

Sayfa içi SEO Kontrolü

Artık site içi SEO hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre, sitenizin performansını değerlendirebilirsiniz. Sitenizi denetlemek için bir araç kullanabilir veya tercihinize göre manuel olarak ayrı sayfalara bakabilirsiniz. Manuel olarak bakmayı seçerseniz, bu kriterleri site içi optimizasyon için temel olarak kullanabilirsiniz.

  • Her sayfa için anahtar kelimeler kullanıyor musunuz?
  • Bu anahtar kelimeler ziyaretçilere ulaşıyor mu?
  • Olmadıysa, neden hala anahtar kelimeleri kullanıyorsunuz?
  • Sitenizdeki sayfaları birbirine mi bağlıyorsunuz?
  • Bu, ziyaretçilerin yalnızca bir veya iki tıklamayla bir noktadan diğerine geçmesine yardımcı olmanın bir yolu olabilir mi?
  • Siteniz hızlı yükleniyor mu? Yoksa bazı sayfaların yüklenmesi uzun mu sürüyor? Sorun yaşıyorsanız, sorunun nerede olduğunu öğrenin. Yavaş yüklenen bir web sitesi, ne insan ne de bot ziyaretçilerinin hoşlanmadığı bir şeydir!
  • Sitenizde yeni içerik var mı? Bir veya iki yıldan fazla mı oldu? Bir şey değişti mi yoksa hepsi hala alakalı mı?

On Page SEO ile Off Page SEO Farkları

Site içi SEO çalışması, çevrimiçi sıralamanızı yükseltmeye çalışırken karşılaşacağınız başka bir terim olan sayfa dışı SEO’dan farklıdır. On page SEO ve sayfa dışı SEO arasındaki fark nedir?

Site içi SEO: Arama sıralamanızı yükseltmek için içeriğinizi optimize etmek ve gezinmenizi kolaylaştırmak gibi web sitenizde gerçekleştirilen işlemleri ifade eder.

Site Dışı SEO: Arama sıralamanızı yükseltmek için diğer saygın sitelerden geri bağlantılar kazanmak gibi web sitenizden yapılan işlemleri ifade eder.

Başarılı SEO, site içi ve off page SEO’nun sağlıklı bir kombinasyonunu gerektirir. Off Page SEO ya da site içi optimizasyon hakkında yardıma ihtiyacınız varsa seo ajansı sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sitenizin genel SEO performansı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz SEO analizi sayfamızdan formu doldurarak göndereceğimiz kapsamlı raporu inceleyebilirsiniz.

Picture of Brandaft Dijital Ajans

Brandaft Dijital Ajans

Brandaft, her projeye özgün ve verimli çözümler sunarak, markaların dijital dünyadaki görünürlüğünü artırmayı hedefler. SEO stratejileri, içerik üretimi ve dijital pazarlama kampanyalarında sektördeki en güncel teknikleri kullanarak, müşterilerimize yüksek kaliteli sonuçlar sağlarız.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar