SEO Stratejisi Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Online varlığınızın uzun soluklu olması ve dijital bilinirliğinizin arttırma yollarından en önemlisi doğru kurgulanmış bir stratejiye sahip olmaktır. Sürekli gelişen bu ortamda bilinirliğini artırmak için SEO stratejisine sahip olmak gerekir. Bunun için araştırma yapıp bir plan dâhilinde hareket etmek çok daha yararlı olacaktır. SEO stratejisi kurgularken nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazımızda ele aldık.
seo stratejisi, brandaft dijital ajans

Bu yazıda, adım adım etkili bir SEO stratejisinin nasıl oluşturulacağını ve uygulanacağını tam olarak öğreneceksiniz.  2020 yılı trendlerine göre, arama motorlarında daha iyi sıralamalar alarak organik trafiğinizi artırabileceğiniz teknikleri yazımızda bulabilirsiniz.

Google sıralamasını yükseltmek artık çok kolay.

Web sitenizin Google sıralamasını yükseltecek dijital stratejiyi beraber tartışalım. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları için teklif alın.

SEO Stratejisi Nedir?

SEO stratejisi, arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için tasarlanmış adımları planlama, özetleme ve uygulama sürecidir. Diğer bir deyişle; SEO stratejisi, daha fazla organik trafik elde etmek istediğinizi sağlayacak bir dizi adımlara verilen isimdir.

Bununla birlikte, 2020 ve gelecek yıllarda iyi bir SEO stratejisi oluşturmanın adımlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz :

  • Sıralama almak istediğiniz anahtar kelimeleri belirleyin.
  • Belirlediğiniz anahtar kelimeleri, arama motorlarında aratarak ilk sonuç ( SERP ) sayfasını inceleyin.
  • Alışılmışın dışında ya da daha iyi bir içerik üretin.
  • İlgi çekici olarak backlink kazanmaya çalışın.
  • İçeriğinizin Site İçi SEO optimizasyonunu ( On Page SEO ) yaptığınızdan emin olun.
  • İçeriğinizi arama niyetine ( search intent ) göre optimize edin.
  • Kaliteli ve iyi görünen bir içerik oluşturun.
  • Web sitenizdeki diğer yazı ve sayfalardan içeriğinize link verin.
  • İçeriğinizi güncel tutun.

SEO stratejisi nasıl oluşturulur?

Anahtar kelimeleri belirleyin

Arama motoru optimizasyonu çalışmaları sıkılıkla anahtar kelimelerle alakalıdır. Bu nedenle, anahtar kelime araştırması genellikle iyi bir SEO stratejisinin ilk adımıdır.

Anahtar kelime araştırmasının en kolay ve ücretsiz yollarından bir tanesi Google aramalarından faydalanmaktır. Google Suggest’i kullanarak hedef müşterilerinizin aradığı anahtar kelimeleri kolayca bulabilirsiniz. Arama alanına bir anahtar kelime yazmaya başlayın, bir öneri listesi dolduracaktır.

sen stratejisi, anahtar kelime araştırması
Google kullanarak anahtar kelime araştırması

Bunlar genellikle SEO stratejisi için harika anahtar kelimeler oluşturur çünkü doğrudan Google’dan gelirler.

Yani insanların aslında bu kelimeleri aradığını biliyor olursunuz.

Ayrıca, daha uzun anahtar kelimeler ( ” uzun kuyruk anahtar kelimeler, long tail keywords” olarak bilinir), ” kısa kuyruk ” terimlerinden daha az rekabet etme eğilimindedir. Bulduğunuz anahtar kelimelerin, aylık aranma sayısı ve birçok diğer metrikleri öğrenebilmek için Semrush, Moz gibi ücretli araçlardan faydalanabilirsiniz.

Google arama sonuç ekranını ( SERP ) inceleyin.

SEO stratejisi rehberimizin biir önceki adımda ihtiyacınız olan anahtar kelimeleri bulduğunuzu varsayarak, bu kelimelerde sıralama almış rakiplerinize göz atın. Bunu yapmak için, bulduğunuz kelimelerden bir tanesini Google’a yazarak SERP’i incelemeye başlayabilirsiniz.

Özellikle ilk 10 sırada listelenen sonuçları iyi incelemelisiniz. Zira bu sonuçların üzerinde sıralanmak istiyorsanız insanların ne aradığını iyi anlamalı ve buna göre içerik üretmelisiniz.

Fark ettiğiniz her ufak detayı not edin. Başlık tarzlarına göz atarak online ziyaretçilerinizin dikkatini çekebilecek yönlendirmelerin üstünde durmalısınız.

Dijital stratejinizi oluşturalım.

Online bilinirliğinizi artıracak dijital stratejinizi birlikte ücretsiz oluşturalım.

Rakiplerinizden farklı ya da daha iyi bir içeri üretin.

Bu basamakta  kaliteli ve özgün içerik oluşturmanın püf noktalarını inceleyeceğiz.

SEO içeriği söz konusu olduğunda, iki seçeneğiniz vardır: Farklı ya da çok daha iyi bir içerik oluşturmak. Nasıl mı?

Farklı

Zaman zaman standartların dışında içerikler hazırlayarak rakiplerinize göre daha fazla organik trafik elde edebilirsiniz. Neden? Çünkü farklılık içeriğinizin öne çıkmasına yardımcı olur! İçeriğinizi hazırlarken, rakiplerinizin atladığı ya da eksik kaldığını düşündüğünüz bölümleri göz önünde bulundurun. Bu bölümleri zamanla içeriğinize ekleyerek kullanıcıların ilgisini çekmeye çalışın.

Daha iyi

SEO stratejisi rehberinin bu basamağında, rakiplerinizden daha iyi içerik üreterek organik trafiğinizi nasıl artırabileceğinize değineceğiz. 

Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri ve kendi topladıklarınızı kıyaslayın. İçeriğinizi oluştururken yazınızın daha kapsamlı olmasına özen gösterin. Rakiplerinize göre daha fazla anahtar kelimede listelenerek organik trafiğinizi artırabilirsiniz.

2020 yılında arama motoru sıralamanızı iyileştirmek istiyorsanız backlink kazanmanın hala büyük bir öneme sahip olduğunu bilmeniz gerekiyor.

En iyi ücretli SEO araçlarından Moz blogunda yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, backlinkler hala Google’da  ilk sayfada sıralama almanızla kuvvetli bir şekilde ilişkilidir.

SEO stratejisi ve site içi  optimizasyon ( On Page SEO )

Bu adım, SEO stratejisine göre içeriğinizi odak anahtar kelimeye optimize etmekle ilgilidir.

Site içi SEO optimizasyonu tek gönderiyle sınırlandırılamayacak kadar geniş bir konudur.

Bununla birlikte, gelecek yıllarda SEO stratejisinde yer vermenizi gerektirecek üç farklı site içi optimizasyon tekniği vardır.

İç Bağlantılar

Evet, site içi linkleme hala arama motorlarında iyi sıralama almanızı etkiliyor. Ancak bu adım seo stratejisinde önemli bir adıma sahip olduğundan kesinlikle rastgele yapılmamalıdır. Burada mantık, yüksek otoriteye ( başka bir deyişle yüksek organik trafiğe ) sahip içeriklerinizden, otoriteye sahip içeriklerinize iç bağlantılar vermektir.

Kısa ve anahtar kelimeyi içeren link yapısı

Kısa ve anahtar kelimeyi içeren link yapıları üzerine yapılan bir incelemeye göre, kısa ve basit yapıda olan linkler çok daha iyi organik sıralamalar alıyor. Organik trafiğinizi yükseltecek bir seo stratejisi kurgusunda kısa ve basit link yapısı büyük bir öneme sahiptir.

Semantik SEO

Anahtar kelimeler kadar, içeriğinizde kullandığınız semantik kelimeler de seo stratejisinde kayda değer bir role sahiptir. Başka bir deyişle semantik kelimeler, odak anahtar kelimeyle ilgili diğer kelimelerdir. 

Yazımızın konusu seo stratejisi. Bu durumda semantik kelimeler, konunun alt başlığını oluşturan site içi optimizasyon, içerik pazarlaması ya da organik trafik gibi odak anahtar kelime ile ilişkili kavramlardır.

Semantik kelimeleri, Google arama motorunda görsel aramaları yaparak bulabilirsiniz. Görsel kısmına tıklayın ve anahtar kelimenizi girin. Fotoğraf sonuçlarının hemen üstünde beliren ilişkili kelimeleri göreceksiniz.

Google görselleri kullanarak semantik kelime bulma, seo stratejisi
Google görsel araması yaparak semantik kelimeleri bulabilirsiniz.

İçeriğinizi kullanıcının arama niyetine göre optimize ederek seo stratejisini güçlendirin.

Search intent  bir kullanıcının arama motorunda yaptığı sorguda bulunan arama niyetini ifade eder. Hazırladığınız içeriğin, kullanıcıların beklentilerini karşılayacağından emin olun. Anahtar kelimeleri tek başına kullanmak arama niyetini karşılamayacağından içeriğinizi semantik kelimeler kullanarak oluşturmaya özen gösterin. 

İçeriğinizle ilgili olabilecek diğer yazılarınıza link vermeyi de ihmal etmemelisiniz. Bu hem kullanıcının arama niyetini karşılayacak hem de sitede kalma sürelerini yukarıya çıkartarak sayfanızın otoriterleşmesini sağlayacaktır.

Kaliteli ve özgün bir içerik oluşturun.

Etkili bir SEO stratejisi planlamanın yanında pratikte de bazı eylemler gerektirir. Bu tarz bir kurgunun organik trafiğinizi artırmaya yönelik olduğu düşünüldüğünde, online ziyaretçilerinizi web sitenizde yeterince uzun süre tutmalısınız.

seo stratejisi, featured snippet
Özgün içerikler Google’da iyi sıralamalar almanızı sağlar.

Anahtar kelimeleri anlamsızca sıralamaktan kaçının.

Önceki yıllarda anahtar kelimeleri art arda sıralamak Google’da iyi sıralamalar almanızı sağlıyordu. Ancak gelen güncellemeler sonrası arama motoru botları içeriğinizde geçen anahtar kelimelerin yoğunluğunu ve okunabilirlik puanlarını hesaplayarak nasıl bir sıralama alacağınıza karar veriyor. Bunun yanı sıra kelimeleri art arda sıralamak kullanıcıyı da rahatsız edeceğinden anahtar kelimeleri anlamsal bütünlüğü bozmadan kullanmaya çalışın.

Özgün olun.

SEO Stratejisi rehberinin sonlarına yaklaşırken, konunun dönüp dolaşıp içeriğe geldiğini fark etmişsinizdir. Aslında, “başkası olma kendin ol” deyişi bu durum için söylenmiş olabilir. Arama motorları, indeksine eklediği her içeriği birbiriyle kıyaslayarak aralarındaki benzerliği hesaplıyor. 

Kopya içeriklerin etkili bir seo stratejisinde olumlu sonuç vermeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Rakiplerinizi inceleyin.

Sonuç olarak, rakiplerinizden daha iyi Google sıralamaları elde ederek organik trafiğinizi arttırmak istiyorsunuz. Bu yüzden, önceki basamaklarda da değindiğimiz gibi rakiplerinizin neler yaptığına göz atmakta fayda var.

Alakalı yazılar arasında linkler verin

Site içi linkleme hala arama motorlarında iyi sıralama almanızı etkiliyor. Ancak bu adım seo stratejisinde önemli bir adıma sahip olduğundan kesinlikle rastgele yapılmamalıdır. Burada mantık, yüksek otoriteye ( başka bir deyişle yüksek organik trafiğe ) sahip içeriklerinizden, otoriteye sahip içeriklerinize iç bağlantılar vermektir.

İçeriğinizi güncel tutun.

Etkili bir seo stratejisi, uzun vadeli olarak uygulanmalıdır. Eskiyen içeriklerinizi güncelleyerek, kullanıcıların web sitenize olan güvenini artırabilir ve marka bilinci uyandırabilirsiniz. Güncellediğiniz içerikleri Google Arama Konsoluna bildirerek yeniden indeks edilmesini talep etmeyi unutmayın. Bunu yapmak bir şart olmasa da arama motorlarını değişikliklerden haberdar etmenin, Google botlarının web sitenizi ziyaret sıklığını artırdığına dair çeşitli araştırmalar ve bulgular var. 

Ayrıca içeriklerinizi güncellemek, arama motoru botlarının sitenize uğrama sıklığını artıracağından ekleyeceğiniz yeni sayfaların indekslenme hızına olumlu katkıları olacaktır.

Bonus : İçeriklerinizi sosyal medyada paylaşmayı unutmayın!

Google sıralamasını yükseltmek artık çok kolay.

Web sitenizin Google sıralamasını yükseltecek dijital stratejiyi beraber tartışalım. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları için teklif alın.

Sonuç : Etkili seo stratejisi planlaması nasıl yapılır?

İçeriklerinizi, hem kullanıcı hem de arama motorlarını memnun edecek şekilde hazırlamaya özen gösterin. Web sitenize eklediğiniz yeni yazıları, e posta kampanyalarıyla müşterilerinize bilirmeye dikkat edin. Etkili bir seo stratejisi planlaması için hazırladığımız rehberden faydalanabilir, soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar