Search
Close this search box.

22 Adımlı SEO Çalışması ile Web Sitenizin Organik Trafiğini Nasıl Arttırırsınız?

Türkçe karşılığı, arama motoru optimizasyonu olan SEO; web sitelerine arama motorları üzerinden gelen organik trafiği arttırma çalışmalarının tümüne denir. 1990’ların ortalarından itibaren yükseliş trendine giren internet kullanımı ve arama motorları 2000’li yıllarda gelişmiş ve günümüzde hemen her işimizi hallettiğimiz bir araç haline gelmiştir. Bu sebeple SEO çalışmaları büyük ve küçük işletmeler için önemli bir pazarlama kanalı haline gelmiştir. Yazımızda, sonuç veren ve kanıtlanmış 22 SEO çalışması adımını web sitenizin organik trafiğini arttırmanıza yardımcı olmak adına sizler için derledik.
22 adımda SEO çalışması ile web sitenizin trafiğini arttırın

Türkçe karşılığı, arama motoru optimizasyonu olan SEO; web sitelerine arama motorları üzerinden gelen organik trafiği arttırma çalışmalarının tümüne denir. 1990’ların ortalarından itibaren yükseliş trendine giren internet kullanımı ve arama motorları 2000’li yıllarda gelişmiş ve günümüzde hemen her işimizi hallettiğimiz bir araç haline gelmiştir. Bu sebeple SEO çalışmaları büyük ve küçük işletmeler için önemli bir pazarlama kanalı haline gelmiştir. Yazımızda, sonuç veren ve kanıtlanmış 22 SEO çalışması adımını web sitenizin organik trafiğini arttırmanıza yardımcı olmak adına sizler için derledik.

SEO Çalışması Nedir?

Arama motorları, internette en yaygın kullanılan hizmetler arasında olup çevrimiçi deneyimlerin %68’i arama motorları ile başlamaktadır. Bu sebeple SEO çalışması ve arama motoru pazarlaması en etkili dijital pazarlama stratejilerinin başında gelmektedir. SEO çalışması, arama motorlarının sıralama faktörlerine göre web sitenizi optimize ederek sonuç sayfalarında üst sıralara çıkmasını sağlar. Bu sayede marka bilinirliği artarak işletmelerin müşteri sayısını ve gelirini artırmasına yardımcı olur.

Ülkemizde ve dünyada birçok sayıda arama motoru bulunurken, hangisine göre SEO çalışması yaptırmanız gerektiği konusunda kafanız karışabilir. Ülkemizde %93lük oranla Google en sık kullanılan arama motorlarından ilki olmuştur. İnsanların sık kullanması sebebiyle, Google SEO çalışmaları en sık başvurulan yol olsa da, Rusya gibi ülkelerde Yandex daha sık kullanıldığından hedef kitlenizin kullanım alışkanlıklarına göre dijital strateji oluşturmalısınız.

Yazımıza devam etmeden önce, Ahrefs’in hazırladığı genel seo nedir, nasıl yapılır videosunu izlemeyi düşünebilirsiniz.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Arama motoru optimizasyonunda kalıcı kazanım elde etmek uzun ve zorlu bir maratondur. Sonuç sayfasında, üst sıralarda yer almak önemli olduğu kadar aynı sırayı koruyup iyileştirebilmek oldukça önemlidir.

Verimli bir SEO çalışması için öncelikle web sitesi durumunu ve hedeflerinizi net belirlemeniz gerekir. Örneğin, yeni yapılan bir web sitesi ile birkaç senedir yayında olan bir sitenin durumu Google tarafından farklı değerlendirilir. Ya da bir e ticaret sitesi dönüşüm oranlarını arttırmak isteyeceğinden rekabetin en yüksek olacağı anahtar kelimelere yönelirken, bir içerik sitesi daha uzun kuyruk anahtar kelimeleri kendine hedef alabilir. Buna göre, ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi belirlerken aşağıdaki basamakları takip etmenizde fayda var.

Site içi SEO Çalışması nasıl yapılır?

Site içi SEO ya da diğer adıyla On page SEO, web sitesi üzerinde doğrudan yapılacak müdahale alanını kapsayan optimizasyon çalışmalardır. Eskimiş bir içeriği yeniden optimize etmek ya da içerikleriniz arasında bağlantıyı kurabilmek adına yaptığınız iç linkleme site içi SEO çalışmalarından bazılarıdır.

1.Meta başlığınızı SEO dostu olacak şekilde belirleyin

Meta başlıklar, sayfanızın içeriğini açıklayan metin parçacıklarıdır. Meta başlıklar arama sonuç sayfasında kullanıcıya sayfanızla ilgili doğrudan bilgi verir. Hedeflediğiniz anahtar kelime ve içeriğinize uygun bir meta başlığı seçerek yola başlayın.

2. Göz alıcı bir meta description hazırlayın

Meta açıklamalar, doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da CTR oranınızı etkiler. Anahtar kelimenizi içeren ve 156 karakterde sayfa içeriği ile ilgili göz alıcı meta açıklamalar hazırlamaya çalışın.


meta açıklama ve meta title SERP üzerinde gösterimi

3. H etiketlerinizi optimize edin

Kaliteli içeriğin dijital pazarlamada önemi büyüktür. İçeriğinizi hem kullanıcıya göre hem de arama motorları dostu olarak üretmek gerekir. H etiketlerine sahip alt başlıklar sayfa içi SEO çalışmalarında en hızlı etki eden faktörlerden biridir. Bu sebeple, içeriğinizin anahtar kelimenizi içeren optimize edilmiş h etiketlerinden oluşması gerekir.

4. İç linkleme yapın

İçeriğinizin birbirleri arasında bağlantılı olması, Google’ın sizi daha kolay bulmasını sağlar. Arama botları, iç linkleriniz arasında gezerken tüm web sitesini tarayabilir. 

İçerikler arasında iç linkleme yapmak SEO çalışması adına yapılacak en önemli faaliyetlerden bir tanesidir. En çok link gönderdiğiniz sayfaların sizin için önemli ve kazanç sağlayan olmalarına dikkat edin. İç linklerin anchor text lerinin en az backlinkler kadar önemli olduğu bilinmektedir.

Google Search Console paneline giriş yaptıktan sonra, sol tarafta bulunan “Links” e tıklayın. Açılan sayfada sitenizin içinde en çok link verilen sayfaları, açılan sayfanın hemen sağında göreceksiniz.

5. İçerik optimizasyonu

Yayınladığınız içeriklerin performansını takip ediyor musunuz?  Bazı içerikler iyi trafik alırken kimileri kötü performans gösterebilir. Google search console ya da Semrush gibi üçüncü parti araçlar içeriklerinizin organik performansı hakkında size kıymetli bilgiler sunabilir. 

Kaliteli içeriğin önemi yıllar geçse de SEO’da önemini kaybetmeyecek. Bu yüzden, içeriklerin taze kalması adına, hem bilgileri sık sık güncellemeli hem de umduğunuzun altında performans gösteren içeriklerinizi optimize etmelisiniz.

6. Görsel optimizasyonu yaparak sayfa boyutundan tasarruf edin

İnternet başta olmak üzere her şeyin mobilleştiği dijital bir dünyada gelişmeler birbiri ardına yaşanıyor. HTML betik dilinin 5. Versiyonu, Core Web Vitals ve bunun gibi bir çok gelişme artık web sitelerinin eskisinden daha hızlı olmalarına olanak tanıyor. Son teknolojilerle beraber ortaya çıkan Webp formatı, görselin hem kalitesini koruyor hem de boyutundan büyük tasarruf sağlıyor. Görsel boyutlarını makul seviyelere çekerek, sayfanın yüklenme süresini kısaltabilirsiniz.

Site dışı SEO Çalışması nasıl yapılır?

Backlinkler, geri bağlantılar ve sitenizin tanıtımını yapabileceğiniz, farklı sitelerden alınan her türlü link ya da profiller off page SEO çalışmasının alanına girer.

7. Anchor textleri belirleme 

Link alacağınız sitenin durumu kadar linkin olduğu anchor text de bir o kadar önem taşıyor. Bir web sayfasında bir kelime ya da kelime grubu üzerinden verilen tıklanabilir bağlantılar anchor text olarak adlandırılır. Anchor text’ler site içi ve site dışı linkleme çalışmalarında kullanılır. Site dışı verilen tıklanabilir geri bağlantılar backlink olarak adlandırılırken, site içerisinde kullanılan anchor text internal link olarak anılır.

Anchor text seçiminde, bağlantı vereceğiniz sayfa ve link verilecek kelime öbeğinin birbiriyle alakalı olması gerekir. Kısacası, bu seçimi yaparken sıralama almak istediğiniz bir kelime öbeğini hedeflemelisiniz.

8. Backlink alma ve strateji oluşturma

Backlinkler ya da dilimizdeki adıyla geri bağlantılar önemini asla yitirmeyecek sıralama faktörlerindendir. En basit tabiriyle, backlink terimi bir sitenin diğer bir siteyi tavsiye anlamına gelir. Geri bağlantılar oldukça kuvvetli etkiye sahip olduğundan, link aldığınız sitelerin durumunu da kontrol etmek zorundasınız.

Link almak istediğiniz sitenin, aylık trafiğini, Moz ya da Ahrefs gibi araçlardan otorite puanını ve sıralama aldığı kelimelere göz atmalısınız. Link gelen sitenin linkleme yapacağınız sitenin konusuyla olan yakınlığına göre fayda sağlarsınız. Maximum fayda için alanında otoriter ve konunuzla ilintili bir web sitesini tercih edin. Bu işlemleri rutin ve zamana yayarak yapmakta fayda var. Geçmişte pek çok kimse black hat SEO teknikleriyle, Google’ı manipüle etmiş ve bu siteler çeşitli şekillerde cezalandırılmışlardır. Google’ın alınan backlinklerin ne kadar doğal olup olmadığını kontrol ettiğini unutmayın.

9. Sosyal medya çalışmaları

Sosyal medya, marka bilinci oluşturmak ve hızlı trafik elde etmek için oldukça önemlidir. SEO çalışmasına destek olmak için içeriklerinizi ve hizmetlerinizi sosyal medya platformlarına taşıyın. Twitter, Instagram, Pinterest ve Facebook gibi popüler iletişim kanallarında hedef kitlenize yönelik  içerik üretin. 

Eğer B2B iş modeline sahipseniz, Linkedin gibi bir sosyal medya ağını tercih etmek daha doğru olurken, bir eticaret sitesine sahipseniz Instagram ve Facebook size daha efektif sonuçlar verebilir. Sosyal medya sitelerinin, otoriteleri ve popülerliği yüksek olmasından ötürü sitenizin linklerini bu ağlarda dağıtmak sizi Google gözünde daha otoriter kılar.

10. Disavow toolu kullanarak zararlı geri bağlantılardan kurtulun

Alınan ya da kazanılan backlinklerin tümü faydalı değildir. Zaman zaman rakipleriniz organik sıralamalarınızı etkilemek için Anti SEO tekniklerine başvurabilirler. Zararlı linkleri bulabilmek için kullanabileceğiniz birçok backlink analiz aracı mevcut. Bu araçları kullanarak, Google’ın disavow tooluna gidin ve toxic backlinkleri kaldırın. Bu şekilde istenmeyen backlinklerin sitenize verebileceği zararların önüne geçmiş olursunuz.

11. Google my business hesabı oluşturun

Türkçe adıyla “Benim İşletmem” olan Google my business, kullanıcıların Google maps üzerinde yaptığı aramalarda işletmenizin profilini gösteren bir uygulamadır. Özellikle, iş yerinizin bulunduğu lokasyonda bir servis (oto tamircisi) ya da ürün satıyorsanız (perakende dükkanı) Benim İşletmem hesabına sahip olmalısınız. 

Ürün ya da hizmetinize yerinde ulaşmak isteyen kullanıcıların karşısına çıkmak isteyen tüm işletmeler Google haritalar ve my business uygulamalarından fayda sağlamaya çalışmalıdır. Oluşturduğunuz profile web sitenizin bağlantısını ve işletme bilgilerinizi doğru girmeyi unutmayın. Ayrıca, web sitenizde paylaştığınız hedef kitlenize yönelik blog postlarınızı da profile eklemelisiniz.

Teknik SEO çalışması nasıl yapılır?

Bu adımda, web sitenizin sıralamalarını etkileyecek teknik faktörlere yönelik SEO çalışmalarını inceleyeceğiz.

12. Yapısal Veri İşaretleyicileri Kullanın

Structured Data, dilimizde yapısal veri olarak kullanılan terimin anlamı, Google, Yandex gibi arama motorlarında bir arama gerçekleşeceği zaman aranılacak olan kavramın anlamlandırılmasını sağlayan JSON formatındaki kodlardır. Yapısal veri işaretleyiciler arama motoru botlarının sitenizi kolaylıkla taramasını sağlar. 

Google’daki web sayfalarının yaklaşık üçte birinden azı, sıralamayı iyileştirmek ve görünürlük kazanmak için şemalardan rakiplerimize göre yararlanmak için bize çok yer bırakan şema kullanıyor.

Google’da kayıtlı olan web sitelerinin şimdilik yaklaşık üçte biri kadarı yapısal veri işaretleyici kullanıyor. Sıralamanızı iyileştirmek ve kullanıcı deneyimini arttırmak için şemaları kullanabilirsiniz. Structured data, kullanıcılara yalnızca web sitenizin linkini ve meta açıklamayı görüntülemek yerine daha fazla bilgi veren arama sonuçlarının en üstünde gösterilen sonuçlardır. Teknik SEO çalışması yaparken hızlı uygulanabilirlik ve fayda açısından,  structured data kullanmaya başlayabilirsiniz.

yapısal veri işaretleme arama motorlarının sitenizini daha rahat taramasını sağladığından teknik SEO çalışması için önemlidir

13. SSL Sertifikası kullanın

Ziyaret ettiğiniz ya da kendi açtığınız web sitelerinde linkin https uzantısını kullandığından emin olun. Https uzantıları bir tür güvenlik araçlarıdır ve arama motorlarının sitenizi güvenilir bulmasını sağlayarak teknik SEO çalışmalarına yardımcı olur. Eğer web siteniz http uzantısından oluşuyorsa, SSL sertifikası alarak siz de https kullanmaya başlayabilirsiniz.

14. Site hızını arttırın

Web sitesinin açılış ve yüklenme hızları kullanıcı deneyimi açısından her zaman önemli olsa da Haziran 2021 yılında yayımlanan Core Web Vitals güncellemesi ile bir kriter haline geldi. Kullanıcılar ortalama 3-4 saniyeden uzun açılış süresine sahip web sitelerini beklemeden hemen kapatıyor. Bu gibi durumlar ise Bounce Rate (hemen çıkma oranı) oranınızın artmasına sebep oluyor. Hemen çıkma oranı SEO çalışması için önemli sayılardır. Çünkü arama motorları, kullanıcının site içerisindeki faaliyetlerini ve kalma sürelerine göre sizi sıralamaya meyillidir.

SEO çalışmasında, site hızınızı kolayca arttırmanızı sağlayacak üç temel metriği takip edin; LCP, FID ve CLS. Bu metriklerde ne kadar başarılı, Google’ın sunduğu ücretsiz bir araç olan Pagespeed Insights’tan öğrenebilirsiniz.

site hızı ve teknik seo çalışması

15. Web sitenizi mobil uyumlu hale getirin

2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre internete mobil cihazdan erişim, toplam erişebilen kişilerin %55.6’lık büyük kısmını oluşturuyor. Bir önceki bölümde incelediğimiz site hızı ve mobil uyumluluk aslında birbiri ile iç içe konular; her ikisinin de esas vurgusu kullanıcı deneyimi. Mobil cihazdan internet erişimini önümüzdeki yıllarda daha da artacağından, web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Google ve son günlerde sıkça konuşulan Yandex arama motorlarının kullanıcının site içerisindeki deneyimi önemli sıralama faktörlerinden biri olduğundan web sitenizi vakit kaybetmeden mobil uyumlu hale getirerek SEO çalışmalarınızı desteklemelisiniz.

16. URL yapısı

Web sitenizin adresi dışında, içinde bulunan sayfaların da belirli adresleri vardır.

Örneğin;

Ornek.com (anasayfa adresiniz)

Ornek.com/iletisim/ (iletişim sayfanızın adresi)

Bu adreslerin tümüne URL adı verilir. URL’ler hem kullanıcının navige olmasını hem de arama motorlarının web sitesini taramasını kolaylaştırır.Bu nedenle yaratacağınız her sayfanın URL’ini SEO uyumlu olduğundan emin olarak hareket etmelisiniz. Bir URL’i SEO dostu yapan detaylar;

  • URL içerisinde sayı ya da özel karakter bulunmaması
  • Kelimelerin okunaklı olması ve anahtar kelimeleri hedeflemek
  • Kelimeleri (-) tireler ile ayırmak

Açacağınız her yeni sayfada yukarıdaki kurallara dikkat etmeniz yaptığınız SEO çalışmasından başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

17. Canonical taglerinizi kontrol edin

Eğer aynı ya da çok benzer bir içeriğin birden fazla sayıda yayında olduğu bir siteye sahipseniz, arama motorlarının hangi sayfanın arama sonuçlarında gösterildiğini seçmesi zorlaşır. Canonical linkler (ya da tagler) arama motorlarının, benzeyen sayfalarından hangisini sonuç sayfasında göstermesine karar vermesini sağlayan yönergelerdir. 

Search Console üzerinden Index durumunuzu ve Index kapsamı dışında kalan sayfaları kontrol edin ve canonical etiketlere dair bir sorun olmadığından emin olun.

18. 301 302 yönlendirmeleri ve kırık linkler

Web sitenizde eskimiş bir içeriği erişime kaldırmak mantıklı fakat eksik bir işlem olur. Erişime kaldırmak, bu içerikten tamamen kurtulmuş olduğunuz anlamına gelmez. Bu tip kaldırılan içerikleri 301 yönlendirmesi ile silinen sayfanın anlattığı şeye en yakın sayfaya yönlendirme yapmanız gerekir. 

301 yönlendirmesi sonrasında, Screaming Frog gibi bir araç kullanarak eski URL’e sahip ve sitede geçen tüm linkleri bulmalı ve ardından onları yenileriyle değiştirmelisiniz. 301’in fonksiyonlarına yakın bir de 302 yönlendirme çeşidi bulunuyor. 301 kalıcı, 302 ise geçici yönlendirmeleri ifade eden kodlardır.

4xx’ler ise yukarıdaki yönlendirmelerden farklı olarak, erişilmeye çalışılan sayfanın olmadığını (ya da yanlış yazılmış olabilir) ifade eder. 404 hataları can sıkıcı durumlardır ve arama motorları tarafından pek sevilmezler. Eğer sitenizde 404 kodu çeviren sayfalar varsa bunlara gerekli yönlendirmeleri yaparak ve site içerisinden kaldırarak çözüm getirmelisiniz. 4xx ve 3xx hatalarınızı teknik SEO analizi yaparak bulabilirsiniz.

19. Tarama bütçesi

Arama motorları, web sitenizi her ziyaret ettiğinde sadece belirli sayıda sayfayı tarayabilir. Bu nedenle taranması istenmeyen sayfaların no-index tagini kullanıyor olması, robots.txt dosyasında ilgili şekilde tanımlanması ve site haritasından tamamen kaldırılması gerekir. 

Taranmasını istemediğimiz bir başka sayfa çeşidi ise siteye trafik açısından katkısı olmayan, SEO değeri taşımayan sayfalardır. Bu sayfaların da üstteki bölümde anlatıldığı gibi 301 yönlendirmeleri ile site üzerinden tamamen kaldırılması gerekir.  Böylelikle,siteniz gereksiz sayfalardan kurtulur ve arama motoru botları daha değerli içeriklere çok daha rahat ulaşır hale gelir.

İçerik Üretimi ve SEO çalışması

Son bölümü elbette içerik üretimine bırakacaktık. SEO çalışmalarını destekleyen yegane şey kaliteli içeriklerdir. Bu bölümde kaliteli bir içerik üretmenizi sağlayacak, anahtar kelimelere, arama niyetine ve içerik stratejisine değineceğiz.

20. Anahtar kelime araştırması

Anahtar kelimeler, içeriklerinizde ya da sayfalarınızda vurguladığınız ve tıklamanın gelmesini umduğunuz kelimelerdir. Örneğin, bir hizmet sayfasını ziyaretçinin Google’da bulabilmesi için öncelikle arama niyetine uygun bir sorgu yapması gerekir. Bu sorguya karşılık gelen kelimeler anahtar kelimelerdir.

brandaft.com/seo-ajansi/ bu sayfa bizim “SEO ajansı” gibi anahtar kelimelerde üst sıralarda listelenmesi için çalıştığımız bir sayfadır. Anahtar kelime araştırması yaparken, kelimelerinizi kategorize etmeyi ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulmayı unutmayın.

21. Arama niyetine uygun içerikler üretin

Arama niyeti (veya kullanıcı niyeti), arama motorlarında yapılan sorgunun amacını açıklamak için kullanılan terimdir. Örneğin, SEO ajansı sorgusu, SEO yapan firmaları araştıran bir kişinin arama niyetiyken, içeriğinizin de tam olarak bu niyete göre yapılandırılmış olması gerekir. 


Arama niyetine uygun hazırlanan sayfalar (içerikler), kullanıcı deneyimini arttırdığından, bounce rate azalır. Bununla beraber arama motorları içeriğinizi kaliteli adlederek sıralama yükselmenizi kolaylaştırır. Sitenizi SEO’ya göre değil, kullanıcıya göre optimize etmeye özen gösterin.

22. İçerik stratejisi

Anahtar kelimelerinizi buldunuz, bu kelimelerden arama niyetine uygun içerikler de ürettiniz. Peki, bunları rastgele mi yapmalıyız? Elbette hayır.

Harcadığınız bunca emeği ve organizasyonu planlı yapmalısınız. Bulunmasını istediğiniz ürün ya da hizmetinizin hedef kitlesine yönelik, bilgi içeren faydalı içerikler üretmeye devam etmelisiniz. Fakat bu savruk ve gelişigüzel olmamalı. Arama motoru robotları, rutin içerik üreten sitelere daha çok değer verir ve kaliteli içerik her zaman iyi sıralama alır.

Aylık SEO Çalışması Ücretleri Ne kadardır?

SEO çalışmaları kapsamında, aylık olarak sitenizdeki teknik hatalarla ilgilenebilir, backlink çalışmalarınızı ve içerik üretiminizi gerçekleştirebiliriz. SEO’nun içerikle bir bütün olduğunu ve kaliteli içerik olmadan SEO’nun tek başına yetersiz olacağı görüşündeyiz. Aylık seo fiyatlarını ve projenizi değerlendirmek adına bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar