Search
Close this search box.

Sosyal Medya İçerik Üretimi ve Püf Noktaları

sosyal medya içerik üretimi

Sosyal medya içeriği oluşturma, her sosyal medya stratejisinin temelidir. İçerik olmadan yayınlanacak, beğenilecek, paylaşılacak veya analiz edilecek hiçbir şey yoktur ve çevrimiçi ürün veya hizmetlerin tanıtımını yapmak imkansızdır. Yazımızda sosyal medya içerik üretimi ve püf noktaları hakkında detaylı bilgiler derledik.

Sosyal medya için içerik oluşturmak, akılda kalıcı bir altyazı yazmaktan, büyük bir ekip ve birden çok etkileyici ile büyük bir entegre sosyal kampanya tasarlamaya kadar her şey olabilir.

Bu seçeneklerden herhangi biri veya ikisi arasındaki herhangi bir şey için, harika içeriği etkili bir şekilde geliştirmek için bir içerik pazarlama stratejisine ve bunu verimli bir şekilde yapmak için sosyal medya araçlarına ihtiyacınız vardır . Bu yazıda size tüm bunları anlatacağız.

8 adımlık basit bir sosyal medya içerik üretimi süreci

1. Araştırmanızı yapın

2. Hedefler belirleyin

3. Yaratıcı bir beyin fırtınası yapın

4. Rolleri atayın

5. Bir içerik takvimi oluşturun

6. İçeriğinizi planlayın

7. İçerik kitaplığınızı oluşturun

8. Sonuçlarınızı analiz edin

Sosyal medya içerik üretimi nedir?

Sosyal medya içerik üretimi, farklı sosyal medya platformları için yazılı içerik, fotoğraf, grafik ve video oluşturma işlemidir.

Sosyal medya içeriği, karakter sayıları , görüntü boyutları ve video uzunlukları için önceden belirlenmiş sınırlara uymalıdır . Çok küçük bir alana çok fazla değer sığdırmanız gerekir.

Sosyal medya içeriği oluşturmanın, diğer içerik oluşturma biçimlerinden çok daha etkileşimli olduğunu not etmek de önemlidir. Bir balonun içinde içerik oluşturmazsınız. İster kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği vurguluyor , ister bir TikTik Stitch oluşturuyor veya içerik fikirlerinize yön vermek için trend olan sesi kullanıyor olun, daha büyük bir ekosistemin parçasısınız.

İşte sosyal medya içerik oluşturmada yer alan unsurlardan bazıları. (Bir sonraki bölümde sosyal medya içerik stratejinizi oluşturmak için tüm bu rollerin birlikte nasıl çalıştığını daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.)

  • Araştırma: En son sosyal medya trendlerini kontrol etmek ve sosyal kitlenizin ne tür içeriklere can attığına dair bir fikir edinmek için sosyal dinleme ve sosyal medya analizlerini kullanmak.
  • Yazma: Başlıklardan ve video bindirme metninden Facebook veya LinkedIn’deki daha uzun gönderiler için kopyalamaya kadar ekrana kelimeler koymak.
  • Fotoğrafçılık/videografi: Ürün çekimleri veya kamera arkası turları gibi fotoğraf ve/veya video çekimi. Bu, profesyonel ekipmanı içerebilir, ancak ihtiyaçlarınıza bağlı olarak bir akıllı telefonla da yapılabilir.
  • Video düzenleme: Klipleri bitmiş bir üründe derlemek.
  • Grafik tasarım: Kelimeleri ve grafikleri bir mem, infografik, öne çıkan kapak veya sosyal medyada kullandığınız diğer herhangi bir görselde birleştirmek.

Haydi bu fikirleri eyleme geçirelim!

1. Araştırmanızı yapın

Herhangi bir iyi süreç araştırma ile başlar. Elbette, her şey içeriktir, ancak bu, sosyal kanallarınızda istediğinizi yayınlayıp bir gün diyebileceğiniz anlamına gelmez.

Sosyal medya içerik üretimine başlamadan önce, kitlenizde veya potansiyel hedef kitlenizde ne tür içeriğin yankı uyandırdığını bilmeniz gerekir. Bu konuyla ilgili olarak sosyal medya yönetimi yazımıza göz atabilirsiniz.

Halihazırda sosyal kanallarınızda sağlam bir takipçi kitleniz varsa, sosyal medya analizlerinizle başlayabilirsiniz. Bunlar, zaten sizin için neyin işe yaradığını anlamanıza yardımcı olacak, böylece bu başarıyı modelleyebilirsiniz.

Ancak sosyal ortam hızla değişir, bu nedenle araştırmanızı sahip olduğunuz hesaplarla sınırlayamazsınız. Sosyal dinleme, sektörünüzde neler olup bittiği ve insanların sosyal medyada işletmeniz hakkında konuşurken ne hakkında konuştukları hakkında bir fikir edinmenin iyi bir yoludur.

Son olarak, trend hashtag’lere, konulara ve sese göz atın. Önünüze çıkan her trende atlamak istemeyeceksiniz, ancak içeriğinizin daha fazla etkileşim ve daha geniş erişim elde etmesine yardımcı olabilecek bazı iyi dijital içerik oluşturma fikirleri bulacaksınız.

2. Hedefler belirleyin

Artık sektörünüzde neler olup bittiğine dair bir fikriniz olduğuna göre, sosyal medya içeriğiniz için bazı hedefler belirlemeye başlayabilirsiniz. İnsanları blogunuza çekmeye mi çalışıyorsunuz? Takipçinizi büyütmek mi istiyorsunuz? Sosyal ticaret yoluyla satış yapmak mı ? Belki yukarıdakilerin hepsi?

Oluşturduğunuz içeriğin türü, elde etmek istediğiniz şeye göre değişir. Örneğin, bir satış gönderisi için harekete geçirici mesajınız, marka bilinirliği ve etkileşimi oluşturmak için tasarlanmış bir gönderiden oldukça farklı olacaktır.

SMART hedef belirleme çerçevesini kullanarak hedeflerinizi netleştirmek iyi bir fikirdir . Bu, sizi sosyal içeriğinizle neler başarabileceğiniz ve olmak istediğiniz yere nasıl ulaşabileceğiniz hakkında ayrıntılı düşünmeye zorlar.

3. Yaratıcı bir beyin fırtınası yapın

İster tek kişilik bir dükkan olun, ister büyük bir sosyal ekibiniz olsun, beyaz tahtaya bazı fikirler almak için biraz zaman ayırın. (Gerçek beyaz tahtanın gerçek veya mecazi olması fark etmez, sadece tüm fikirlerinizi tek bir yerde toplarsınız).

Bu “kötü fikir yok” zamanı. Ekibinizdeki herkes, içerik fikirleri ve beklentileri hakkında bilgi verecek hem kişisel hem de profesyonel olarak benzersiz sosyal deneyimlere sahiptir. Herkesin özgürce paylaşmasına izin vermek, tüm bu bilgiyi ortak beyin güveninize getirir ve orada yüksek kaliteli sosyal içerik kampanyalarına dönüşebilir.

4. Rolleri atayın

Yukarıda bahsettiğimiz tüm sosyal medya içerik oluşturma bileşenlerini hatırlıyor musunuz? Henüz bu görevlerin her birine atanan ekip üyeleriniz yoksa, bunu yapmanın tam zamanı.

Aynı zamanda sağlam bir sosyal medya onay süreci oluşturmanın da zamanıdır , böylece herkes yaptığı işin genel tablonun neresinde yer aldığını ve teslim tarihlerinin ekibin geri kalanını nasıl etkilediğini anlar.

Küçük bir işletme sahibiyseniz, rol atayacağınız kimse olmayabilir. Panik yapma! Unutmayın, her şey içeriktir . Kesinlikle tüm içeriğinizi kendi başınıza oluşturarak başlayabilirsiniz. Karmaşık olması veya çok fazla zamanınızı alması gerekmiyor.

https://www.instagram.com/reel/CekI7c5F_dh/

Büyük ekipler bile her şeyi kendileri yapmak zorunda değildir. Bu, bazı dijital içerik oluşturma görevlerini serbest yazarlara veya tasarımcılara yaptırmak isteyip istemediğinizi düşünmek için iyi bir zamandır. Ayrıca, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği nasıl kaynaklayacağınızı ve dahil edeceğinizi ve derlenmiş içeriği sosyal medya pazarlama stratejinize nasıl dahil edeceğinizi de düşünmelisiniz .

Son olarak, dış içerik oluşturucularla , yani etkileyicilerle çalışmak isteyip istemediğinizi düşünün . Bu, belirli bir kampanya veya devam eden bir ilişki için olabilir.

5. Bir içerik takvimi oluşturun

Bir sosyal medya içerik takvimi, içerik karışımınızı sosyal kanallar genelinde planlamanıza olanak tanır, böylece dijital içerik oluşturma çabalarınızdan en yüksek değeri alırsınız. Örneğin, sosyal trafiği yeni bir blog gönderisine yönlendirmek istediğinizi varsayalım. İlgili Facebook gönderisini, TikTok’u ve Instagram Reel’i ne zaman göndereceğinizi planlamak için içerik takviminizi kullanabilirsiniz.

İçerik takviminiz, devam eden içerik ihtiyaçlarınızı da içermelidir. 

6. İçeriğinizi planlayın

İçerik takviminizi doldurduktan sonra, içeriğinizi yayınlanmak üzere ayarlama zamanı. Elbette, her gönderiyi belirlenen zamanda manuel olarak gönderebilirsiniz, ancak bu, sizi yazım hataları ve bozuk bağlantılar gibi basit hatalar yapmaya da ayarlayan büyük bir zaman kaybıdır.

İçeriği önceden planlamak, size içerik planınızın gerçek zamanlı bir görünümünü verir ve tüm ayrıntıları tekrar kontrol etmek için zaman tanır. Ayrıca, içeriği yayınlamak için harcadığınız zamanı, gün boyunca çalışmanızı bölmek yerine tek bir bloğa sıkıştırarak iş akışınızı basitleştirir.

7. İçerik kitaplığınızı oluşturun

Her sosyal içeriği sıfırdan oluşturmaya gerek yok. En yoğun günlerinizde, bir içerik kitaplığı oluşturma öngörüsüne sahip olduğunuz için kendinize teşekkür edeceksiniz.

Herhangi bir başarılı sosyal gönderi, gelecekteki gönderiler için bir şablon haline getirilebilir. İster şirket içinde oluşturulmuş ister telifsiz bir kaynaktan alınmış olsun, onaylı görselleri içerik kitaplığınıza ekleyebilirsiniz.

İçerik kitaplığınız büyüdükçe, çarkı yeniden yaratmadan yeni sosyal içerik üretimi için daha fazla seçeneğiniz olacak.

8. Sonuçlarınızı analiz edin

Sosyal medya içerik üretimi süreci başladığı yerde sona erer. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmek için sonuçlarınızı analiz edin ve bulgularınızı araştırmanıza ve bundan sonra ne yapacağınızı planlamanıza rehberlik etmesi için kullanın.

Yeni hedefler belirleyin ve hepsini yeniden yapın.

Eğer sosyal medya içerik üretimi konusunda yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, içerik ajansı sayfamıza göz atarak sizin için yapabileceklerimizi detaylı öğrenebilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar