Ara
Close this search box.

Semantik SEO Nedir?

semantik seo, semantik kelime, semantik kelimeler, semantik seo nedir

Semantik SEO, web içeriğine daha fazla anlam oluşturma sürecidir. Google’da daha üst sıralarda yer almak için bu anlamsal SEO stratejilerini deneyebilirsiniz.

Yıllar geçtikçe, Google gibi arama motorları, insan dilini daha derinlemesine anlamak ve kullanıcılara daha alakalı arama sonuçları sağlamak için anlamsal analizden yararlandı.

Bu nedenle SEO için tek anahtar kelime yaklaşımı artık yeterli değildir. Bunun yerine, Semantik SEO, Google’ın güvendiği derin öğrenme ve doğal dil işleme algoritmalarını dikkate alır. Semantik SEO stratejilerini kullanan site sahiplerinin, sektörlerinde topikal otorite oluşturma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, nişlerindeki önemli anahtar kelimeler için rakiplerinden daha kolay bir şekilde daha iyi performans gösterebilirler.

Semantik SEO Nedir?

Semantik SEO, web içeriğine daha fazla anlam ve güncel derinlik oluşturma sürecidir.

Bunu yaparak, Google tarayıcılarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olursunuz. Ayrıca, onu yüksek kaliteli olarak görmelerine yardımcı oluyorsunuz ve böylece SERP’lerde daha sık tanıtıyorsunuz.

Semantik SEO ve Google

SEO’nun ilk günlerinde, Google’ın sıralama algoritması çok daha az gelişmişti.

Tarayıcılar, anlamı ve alaka düzeyini anlamak için bir sayfadaki belirli anahtar kelimeleri aradılar.

Ancak hepimiz, insan dilini anlamak için kullandığımız kelimelerden çok daha fazlasının olduğunu biliyoruz. Bağlam, yüz ifadeleri, ton ve sözlerimizden önceki ve sonraki paragrafların tümü anlamlarını etkiler. Bu nedenle Google, web içeriğini anlamak ve sıralamak için daha insani ve anlamsal bir yaklaşım benimsemeye çabaladı.Bu çabadaki en büyük dönüm noktalarından bazıları şunlardır:

Knowledge Graph : Google tarafından kullanılan, tarayıcıların belirli varlıklar ve kavramlar arasındaki ilişkileri anlamasına yardımcı olan geniş, karmaşık bir bilgi tabanı.

Hummingbird : Google’ın sorguların arkasındaki anlamı ve bağlamı daha iyi anlamasına yardımcı olan ve tekil anahtar kelimelere yapılan vurguyu azaltan 2013 algoritma güncellemesi.

RankBrain : Google’ın arama amacını daha iyi yorumlamasına ve böylece kullanıcılara daha alakalı arama sonuçları sağlamasına yardımcı olan bir 2015 makine öğrenimi algoritması.

Bu gelişmelerle Google, bir içeriğe bakabilir ve yalnızca kapsadığı konuyu değil, ilgili alt konuları, terimleri ve varlıkları ve tüm bu çeşitli kavramların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu anlayabilir.

Semantik SEO Arama Deneyimini Nasıl İyileştirir?

Semantik SEO’ya neden bu kadar önem veriliyor?Google her zaman aramayı kullanıcılar için daha iyi hale getirmeye çalışıyor.

Gerçek şu ki, arama yapanlar Google’ı kullanırken mutlaka yalnızca belirli bir yanıt aramazlar; genellikle belirli bir konuyu daha derinlemesine anlamaya çalışırlar.

Örneğin, bir kullanıcının “Backlink nedir” anahtar kelimesini yazdığını varsayalım. Büyük olasılıkla, cevaplarını bulduktan sonra ortaya çıkan ek soruları olacaktır, örneğin:

  • Backlinkleri nasıl alabilirim?
  • Geri bağlantıları nereden alabilirim?
  • Kaç tane geri bağlantıya ihtiyacım var?
  • Backlink satın alabilir miyim?
  • Beyaz şapka ve siyah şapka bağlantıları arasındaki fark nedir?
  • Ve diğerleri!

Arama deneyimi açısından, kullanıcının her bir soru için ayrı içerik parçaları yerine tüm bu ilgili soruları yanıtlayan tek bir içerik parçası bulması çok daha iyidir. Genel olarak, semantik SEO, kullanıcılar için arama deneyimini geliştirir. Arama çubuğuna tekrar tekrar dönmek zorunda kalmadan daha derinlemesine bilgi almalarını sağlar.

Semantik SEO’nun Faydaları

Semantik SEO stratejileri, içerik ekipleri adına daha fazla zaman ve çaba gerektirse de, faydaları önemlidir.

  • Organik aramada daha fazla anahtar kelime sıralaması.
  • Google tarayıcılarının gözünde iyileştirilmiş içerik kalitesi sinyalleri.
  • Arama yapanların gözünde daha güçlü marka otoritesi ve uzmanlığı.
  • Temel konulardaki uzmanlığıyla Google’ın markanızı kendi varlığı olarak görmesine yardımcı olmak.
  • Dahili bağlantı için daha fazla fırsat.
  • Aramaya geri dönmek yerine kullanıcıları web sitenizde daha uzun süre tutmak.

Site sahipleri, anlamsal ve topikal olarak zengin içerik oluşturarak, genel SEO performanslarında önemli gelişmeler görebilirler.

Daha Yüksek Sıralamalar İçin 7 Semantik SEO Stratejisi

Semantik SEO, daha önce duymuş olabileceğiniz veya SEO kampanyalarınıza dahil ettiğiniz birden fazla stratejiyi kapsar.

Bir araya getirildiğinde, hepsi konu derinliğini iyileştirmeye ve web içeriğinin anlamını daha iyi aktarmaya odaklanır.

Anahtar Kelimeleri Kümelendirin

Google, sayfa başına yalnızca bir anahtar kelimeye bağımlı olmadığından, içerik ekibiniz aynı anlam kümesindeki birden çok anahtar kelime için web sayfalarınızı optimize ediyor olmalıdır.

Anahtar kelime kümeleri, anlamsal alaka düzeyini paylaşan benzer anahtar kelime gruplarıdır. Bu anahtar kelime gruplamalarını optimize ederek, içeriğinizin sıralandığı toplam anahtar kelime sayısını iyileştirebilir ve SEO uyumlu içeriğinize daha fazla anlam kazandırabilirsiniz.

Anahtar kelime kümeleme, içeriğimizin sıralandığı toplam anahtar kelime sayısını iyileştirmek için Google’ın güçlü semantik yeteneklerinden yararlanmakla ilgilidir. Bu, organik tıklamalar için daha fazla fırsat anlamına gelir.

Konu Derinliğini ve İçeriğin Uzunluğunu İyileştirin

En basit semantik SEO stratejisi, konunuz hakkında daha kapsamlı bir keşif sunarak web içeriğinizin uzunluğunu artırmaktır.

İçerik uzunluğu resmi bir sıralama faktörü olmasa da, daha uzun içeriğin daha güçlü anlamsal sinyaller gösterme olasılığı daha yüksektir.

Ayrıca, birkaç çalışma, daha uzun içerik ile daha üst sıralardaki konumlar arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Ancak içerik uzunluğunu artırmak için yalnızca anahtar kelime doldurmaya veya tekrarlamaya güvenmek etkili olmayacaktır. Bunun yerine, web içeriğinizin uzunluğunu artırmanın en iyi yolu, kullanıcılara birincil konu hakkında sağladığınız bilgilerle daha spesifik, nüanslı ve derinlemesine olmaktır.

Eş Anlamlı Kelimeleri ve İlgili Terimleri Kullanın

Google’ın geliştirilmiş algoritmaları ve NLP modelleri ile, kullanıcıların sıralamada yer almak için içeriklerini anahtar kelime hedefleriyle doldurmalarına gerek yoktur.

Semantik analiz sayesinde Google, eş anlamlıları ve ilgili terimleri anlayacak kadar akıllıdır.Bunlar bir sıralama faktörü değildir, ancak bu terimleri sayfa başlıkları, meta description, h1-h6’lar ve görsel alt metni aracılığıyla içeriğe eklemek, konu derinliğini ve anlamsal sinyalleri iyileştirirken aynı zamanda içeriği arayanlar için daha okunabilir ve nüanslı hale getirebilir.

People Also Ask Kısmındaki Soruları Cevaplandırın

İçeriğinizin anlamsal derinliğini iyileştirmenin bir başka yolu, kullanıcıların birincil anahtar kelimenizle ilgili olarak sorduğu yaygın soruları yanıtlamaktır.

2,5 milyon arama sorgusu üzerinde yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Google’ın “İnsanlar da soruyor” özelliği artık tüm arama sorgularının %48,4’ünde ve genellikle 1. konumun üzerinde görünüyor.

Web sayfanızın içeriğindeki bu soruları yanıtlayarak, yalnızca anlamsal sinyallerinizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda sayfanıza SERP’lerde üst sıralarda yer alma fırsatı verirsiniz.

Web sayfaları, mavi bağlantı sonuçları 2. sayfada görünse bile, PAA soruları için görünebilir!

Yapılandırılmış Veri Kullanımı

Sıklıkla anlamsal bir SEO stratejisi olarak düşünülmese de, yapılandırılmış veriler, içeriğin anlamını doğrudan Google tarayıcılarına iletmekle ilgilidir.Yapılandırılmış veriler, içeriğin işlevini, nesnesini veya açıklamasını netleştirir.

Örneğin, bir ürün sayfasında ürün şemasını kullandığınızda, Google’a çeşitli önemli detayları hemen iletmiş olursunuz.Bu, tür, boyutlar, renk, boyut vb. bilgileri içerir.

Web sayfanızdaki diğer semantik olarak alakalı veya topikal olarak zengin içerikle eşleştirildiğinde, web içeriğinizin amacı ve anlamı arama motorları için açık bir şekilde açıktır.

Web Sitenizde Konu Kümeleri Oluşturun

Anahtar kelime kümelerinden farklı olarak, konu kümeleri yalnızca tek bir içerik parçasından daha fazlasına odaklanır.

Konu kümeleri, merkezi bir konu etrafında toplanmış içerik parçaları gruplarıdır. Örneğin, 1 numaralı stratejide gösterilen anahtar kelime kümesi, bağlantı oluşturmaya odaklanan daha büyük bir konu kümesinin bir parçasıdır.

Çeşitli makalelerin (her biri kendi anahtar kelime kümesini hedefleyen) tümü, daha büyük bağlantı oluşturma konusuna odaklanan birincil bir “sütun sayfasına” geri bağlantı verir.

Bu konu kümelerinin amacı üç yönlüdür:

  • İlk olarak, anlamsal SEO sinyallerini ve anlamını iyileştirin.
  • İkinci olarak, toplam anahtar kelime sıralaması sayısını iyileştirin.
  • Üçüncüsü, bu web sitesini “bağlantı kurma” konusunda bir otorite olarak kurun.

Web sitenizdeki konu kümelerinin sayısı, markanızın sunduğu ürün veya hizmetlere bağlı olacaktır.

Semantik SEO Üzerine Son Düşünceler

Yine, anlamsal SEO, çeşitli strateji ve kavramları kapsar, ancak hepsi anlam, dil ve arama amacına odaklanır. SEO uzmanları, Google algoritmalarının tanımlamak için eğitildiği anlamsal sinyalleri vurgulamak için anlamsal SEO stratejilerinden yararlanabilir.

Bunu yaparak, Google web sitenizi yalnızca birkaç anahtar kelimeyle değil, birkaç daha büyük konuyla ve bunlarla ilgili binlerce anahtar kelime ve arama sorgusu ile ilişkilendirecektir. Konuyla ilgili halen şüpheleriniz varsa SEO hizmetlerimize göz atabilir ya da SEO analizimizden faydalanabilirsiniz.

Picture of Brandaft Dijital Ajans

Brandaft Dijital Ajans

Brandaft, her projeye özgün ve verimli çözümler sunarak, markaların dijital dünyadaki görünürlüğünü artırmayı hedefler. SEO stratejileri, içerik üretimi ve dijital pazarlama kampanyalarında sektördeki en güncel teknikleri kullanarak, müşterilerimize yüksek kaliteli sonuçlar sağlarız.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar