İçeriğinizin sıralanmadan önce site içi ya da dışından linklenmeye ihtiyacı vardır. Google, yayınlarınızı ve sayfalarınızı en iyi, internette bir yerden link verildiğinde bulur. Site içi linkleme ayrıca içeriğinizi birbirine bağlar ve Google’a web sitenizin yapısı hakkında bir fikir verir. Sitenizde bir hiyerarşi oluşturarak en önemli sayfaları ve gönderileri diğer, daha az değerli sayfalardan daha fazla link juice sağlamanıza olanak tanır. Bu nedenle, doğru site içi linkleme stratejisini kullanmak organik trafiğinizi artırabilir! Bu yazıda site içi linklemenin önemini, buna nasıl yaklaşılacağını size anlatıyor olacağız.
Site içi linkleme nedir?
Site içi linkleme, web sitenizdeki bir sayfadan web sitenizdeki başka bir sayfaya verilen herhangi bir bağlantıdır. Hem kullanıcılarınız hem de arama motorları, web sitenizdeki içeriği bulmak için linkleri kullanır. Kullanıcılarınız sitenizde gezinmek ve bulmak istedikleri içeriği bulmak için linkleri kullanır. Aynı şekilde arama motoru botları da sitenizde gezinmek için bağlantıları kullanır. Bağlantı yoksa bir sayfa görmezler.
Birkaç tür iç linkleme tarzı vardır. Ana sayfanızdaki, menünüzdeki, gönderi yayınındaki vb. bağlantılara ek olarak, içeriğinize de site içi linkler ekleyebilirsiniz. Bunlara bağlamsal linkler diyoruz. Bağlamsal linkler, kullanıcılarınızı ilginç ve ilgili içeriğe yönlendirir. Ayrıca, arama motorlarının sitenizdeki hangi içeriğin alakalı olduğunu bulmasını ve değerini belirlemesini sağlarlar. Önemli bir sayfaya ne kadar çok site içinden link verilirse, arama motorlarına o kadar önemli görünür. Bu nedenle, iyi iç linkler SEO‘nuz için çok önemlidir.
İç linkler vs dış linkler
Her web sitesi – hatta çevrimiçi mağazalar – dahili ve harici linklerden oluşur. Site içi linkler, web sitenizdeki sayfaları ve yayınları birbirine bağlar ve site dışı linkler (backlinkler), sayfalarınızı diğer web sitelerine bağlar. Bu yazıda, site içi linkleme ve bunların SEO için ne anlama geldiğine odaklanıyoruz. Sitenize işaret eden daha fazla backlink almak istiyorsanız Off Page SEO, site içinde yapabileceğiniz diğer iyileştirmeler için On Page SEO yazımıza göz atabilirsiniz.
Site içi linkleme nasıl yapılır?
Sitenizin SEO’sunun iç linkleme stratejisini düzenli olarak değerlendirmesi ve geliştirmesi çok önemlidir. Web sitenizin uygunluğunu iyileştirmenin yollarından biridir. Doğru site içi linkleri ekleyerek Google’ın şunları anlamasını sağlarsınız:
- sayfaların alaka düzeyi;
- sayfalar arasındaki ilişki;
- ve sayfaların değeri.
Yazımızın bu kısmında site içi linkleme nasıl yapılır sorusuna cevap vererek, iç linkleme ile ilgili bilmeniz gereken bütün tüyoları derleyeceğiz.
Siteniz için ideal mimariyi belirleyin
Web sitesi sahiplerine her zaman web sitelerini bir piramit olarak hayal etmelerini tavsiye ederiz. Bunun üzerine ana sayfanız; bunun altında bazı bölümler veya kategoriler var ve daha aşağıda, bireysel gönderiler ve sayfalar var (muhtemelen aralarında alt kategoriler var).
Site mimarisi, sitenizin konusu ve alt konu dağılımlarını kullanıcı ve Google’a iyi aktarırsa, topical authority adı verilen konuda başarılı bir iş gerçekleştirmiş olursunuz.
En önemli içeriklerinizi belirleyin
Ardından, en önemli içeriğinizin ne olduğunu belirlemelisiniz. Kısacası, en iyi ve en eksiksiz içeriğinizdir; bu, işinizin özüyle ilgilidir. İnsanların uzmanlaştığınız konuları veya ürünleri ararken bulmasını istediğiniz en geniş kapsamlı içeriktir.
Bunun en önemli içeriğiniz olduğunu Google’a bildirmek istediğiniz için, ona birçok bağlantı eklemeniz gerekir. Köşe taşı içeriğinize bağlanabileceğiniz çeşitli noktalar vardır. Burada, gönderinizin kopyasından navigasyonunuza kadar en yaygın seçenekleri vereceğiz.
Eğer web sitenizin alt yapısı WordPress ise ve Yoast SEO kullanıyorsanız, ilgili eklentinin cornerstone yani köşetaşı içeriklerini belirlemekte kullanılan güzel bir fonksiyonu mevcut. İlgili yazıyı kontrol ederek özellik hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Bağlamsal iç linkleme yapın
Belirli bir konu hakkında çeşitli makaleler yazdığınızda, bunları birbirleriyle bağlantılandırmalısınız. Bu, Google’a ve kullanıcılara makaleler arasında bağlamsal bir ilişki ya da korelasyon olduğunu gösterecek. SEO uyumlu makalenizdeki, cümlelerden doğrudan iç link verebilir veya yayınınızın sonuna bağlantı ekleyebilirsiniz.
Ayrıca, Google’a hangi makalelerin köşetaşı içeriğiniz olduğunu göstermek istiyorsanız: bu konudaki en kapsamlı makaleyi seçmelisiniz. Bunu yapmak için bu konudaki tüm makalelerde köşe taşına bir link eklemelisiniz. Bağlamsal iç linkler, Google ve kullanıcıların sitenizde aradığını kolay bulmasını ve sitenizin genel içeriğiyle ilgili fikir verir.
Blogumuzda, “Anahtar kelime araştırması” adlı bir köşe taşı içerik makalesi var. Bu gönderi, Google arama sonuçlarında [anahtar kelime araştırması] ile ilgili tüm arama sorguları için sıralanır.
Bu nedenle, ana makaleye “Kaçınılması gereken 7 anahtar kelime araştırma hatası”, “Anahtar kelime araştırması nedir” veya “Uzun kuyruk anahtar kelimelere odaklanın” gibi diğer alakalı makalelerden linkler ekledik. Ve ana makaleden bu gönderilere geri dönüyoruz. Bunu yaparken Google, nihai kılavuzun [anahtar kelime araştırması] hakkında en fazla bilgiyi içerdiğini anlayacaktır.
Hiyerarşik sayfaları linkleyin
Web sitenizde hiyerarşik sayfalarınız varsa, üst sayfaları alt sayfalarına bağlayın ve bu durum tersi de geçerlidir. Ayrıca kardeş sayfaları birbirine bağlamayı da unutmayın. Bu sayfalar iyi organize edilmiş, sitenizle alaka düzeyi yüksek olmalı ve bu şekilde site içi linkleme yapmak çok mantıklı olacaktır.
Blog sayfanıza ilgili gönderiler bölümü ekleyin
Gönderilerinize tam ilgili gönderi bölümleri ekleyen birçok WordPress eklentisi vardır. Bir tane kullanıyorsanız, ilgili gönderilerin gerçekten ilgili gönderiler olup olmadığını test etmenizi öneririz. Emin değilseniz, gönderilere manuel olarak link vermek muhtemelen en iyisidir. Site içi linkleme eklentisi kullanarak, eklentinin size sayfalar arasında site içi linkleme önerilerini değerlendirebilirsiniz. Yoast SEO bu fonksiyonu da içeriyor.
Kullanıcıları navige edecek site içi linkleme yapın
Konuyla ilgili gönderilerden ve sayfalardan link vermenin yanı sıra, ana sayfadan veya menüden bağlantılar ekleyerek köşetaşı içeriğinizi daha güvenilir hale getirmek mümkündür. Bunu, işletmeniz için en önemli olan gönderiler ve sayfalarla yapmalısınız. Bu, bu yayınlara veya sayfalara çok fazla link juice verecek ve onları Google’ın gözünde daha güçlü hale getirecektir.
Kategori ve etiket sayfalarını linkleyin
Kategoriler ve etiketler gibi taksonomiler, sitenizi düzenlemenize ve kullanıcıların ve Google’ın içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Bir blogunuz varsa, gönderinin ait olduğu sınıflandırmalara dahili bağlantılar eklemek faydalı olabilir. Kategori ve etiketlere bağlantılar eklemek, Google’ın blogunuzun yapısını anlamasına ve ziyaretçilerin ilgili gönderilere daha kolay ulaşmasına yardımcı olur.
Popüler ya da en son yayınlanan içeriklerinizi linkleyin
Bahsedilecek son seçenek, web sitenizin en popüler veya en yeni gönderilerine dahili bağlantılar oluşturmaktır. Tercihen bu bölümleri, tüm sayfalarda ve yayınlarda görünmeleri için web sitenizin kenar çubuğunda veya altbilgisinde oluşturun. Bağlantı değeri, birçok farklı sayfadan bu en popüler/en son gönderilere geçtikçe, bir destek alırlar. Bunun yanı sıra, ziyaretçilerin yayınlara erişmesi daha kolay olacak ve bu da trafiği artıracaktır – ve daha fazla trafik Google için olumlu bir işarettir.
İç linkler Google ve SEO için neden önemlidir?
Site içi linkleme, Google ve diğer arama motorları için önemli bir sıralama faktördür. Ama neden?
Bir gönderi veya sayfa çok sayıda link alıyorsa, bu, Google’a önemli veya yüksek değerli bir makale olduğunun bir işaretidir. Bu, dahili ve harici bağlantılar için de geçerlidir. Dahili bağlantı, site sahibi olarak sizin kontrol ettiğiniz bir şeydir. Doğru site içi linkleme ile ziyaretçilerinizi ve Google’ı en önemli sayfalarınıza yönlendireceksiniz.
Konuyla ilgili halen yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, SEO ajansı sayfamızı ziyaret ederek, arama motoru optimizasyonu konusunda size nasıl yardım edebileceğimizi inceleyebilirsiniz.