Ara
Close this search box.

Metaverse Pazarlama Stratejileri Rehberi

metaverse-pazarlama-stratejileri-ve-taktikleri

2021 yılında, Metaverse üzerinde artan bir odaklanmayı ve çığ gibi büyüyen bir ilgiye şahit olduk. Lüks ürünlerden ve sınırlı sayıda üretilen koleksiyonlardan dijital konserlere kadar düzinelerce marka internetin bir sonraki versiyonuna hızlı bir şekilde giriş yapıyor.

Metaverse, henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen, iş ve pazarlamanın geleceğini açıkça şekillendirecektir. Peki, Metaverse’de pazarlama hamlenizi nasıl yapmalısınız? Bu makalede, öğrenebileceğiniz örnekler de dahil olmak üzere kullanabileceğiniz en iyi metaverse pazarlama stratejilerini derledik.

Metaverse Nedir?

Metaverse esasen, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg tarafından kurulan paralel bir sanal dünyadır. İnsanların (dijital avatarlar olarak) alışveriş yapabileceği, ticaret yapabileceği, seyahat edebileceği, sosyalleşebileceği ve birbirleriyle etkileşime girebileceği şekilde tasarlanmış bir paralel sanal evrendir. Amaç tamamen şu anda içinde yaşadığınız dünya için hiper gerçek bir alternatif dünya sunmaktır.

Tam olarak hazır hale getirilmiş bir Metaverse, artırılmış ve sanal gerçeklik, videolar ve 3B avatarlar gibi birden çok teknolojinin birleşimi olacaktır. Bunların tamamen hayata geçmesi birkaç yıl sürebilir, ancak Fortnite, Roblox, Animal Crossing ve Minecraft gibi çevrimiçi oyun evrenlerinde zaten Metaverse’un de sahip olduğu yönleri şimdiden deneyimledik.

Neden Metaverse’de Pazarlama Yapmalısınız?

Dijital bağımlılık çağı, tüketici davranışını farklı bir boyuta taşıdı. Kısmen koronavirüs pandemisi nedeniyle, daha fazla insan online alışveriş yapıyor, çalışıyor, oynuyor ve öğreniyor. Metaverse “fijital” (fiziksel ve dijital) bir çözüm vaat ediyor. Metaverse, fiziksel ve sanal gerçeklik arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmayı ve dünyayı nasıl deneyimlediğimizi değiştirmeyi amaçlıyor.

Şirketler için bu, yeni kitlelere ulaşma, tüketici güvenini artırma ve potansiyel bir gelir akışını keşfetme fırsatı sunuyor. Birincisi, Roblox’un 2020’nin ikinci çeyreğinde oyun içi para birimine 319 milyon dolar harcayan 200 milyon aktif kullanıcısı var. Dikkat çekici bir şekilde, çevrimiçi oyun platformunun demografisinin %67’si 16 yaşın altına düşüyor.

Z jenerasyonu Metaverse’e hakimken, tüketici olarak değerlerini yeterince önemsenmiyor olabilir. Z jenerasyonu, ABD’de 143 milyar dolarlık bir harcama gücüne sahip ve uzmanlar bunun 2030 yılına kadar Y kuşağı ve boomer kuşağının harcama gücünü geçeceğini tahmin ediyor.

Genel olarak, metaverse işletmeler için fırsatlarla dolup taşıyor. En iyi markalar bu konuda hamlelerini yaptı bile. Metaverse pazarlama stratejileri rehberimiz, markanız yada işiniz için bazı içgörüler toplamanıza yardımcı olabilir.

En İyi Metaverse Pazarlama Stratejileri

Yazımızın bu kısmında, denenmiş ve denenebilecek en iyi Metaverse pazarlama stratejilerini ve taktiklerini örnekleyerek sizler için derledik. Markanız için doğru pazarlama stratejisini öğrenmek için okumaya devam edin.

Kendinizi platforma doğal olarak yerleştirin

Doğası gereği, reklam kesintiye uğrar. Bir YouTube videosunun başındaki beş saniyelik reklam, insanları olduğu yerde durdurabilirken, aynı zamanda can sıkıcı da olabilir. Öte yandan, kendinizi platforma doğal bir şekilde dahil etmek, oyun deneyimlerini bozmadan kullanıcılarla etkileşim kurmanıza olanak tanır.

Yerel oyun içi reklam kullanmak, bunu yapmanın bir yoludur. Coca-Cola, Samsung ve Volkswagen’in hepsinin Football Manager ve Hyper Scape gibi video oyunlarında dinamik sanal reklam panoları var. Oyun içi reklam platformu Bidstack, bu reklamların oyuncuların %95’i için oyun gerçekçiliğini ve satın alma niyetini %12 artırdığını ortaya koydu.

Oyun içi reklamlar oluşturmanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Hedef kitlenizi düşünün : Kitleniz hangi motive edicilere yanıt veriyor? Onları sıradan, orta seviye veya sert oyuncular olarak kabul eder misiniz? Hedef kitlenizi nasıl kategorize ettiğiniz, oyun içi kampanyanızı önemli ölçüde etkiler.

Doğru video oyun platformunu seçin : Mobil, PC, konsol veya akış olsun, platformunuz markanızla uyumlu olmaya devam ederken erişiminizi artırmalıdır. Örneğin, mobil oyunlar daha sıradan oyunculara ulaşabilirken, PC ve konsol oyunları orta seviye oyuncularla daha fazla çekiş kazanabilir.

Formatınızı seçin : Oyun içi uygulamalar, dijital spor stadyumlarındaki sanal reklam panolarının yanı sıra video, müzik ve afiş reklamları da içerir. Ürününüzün tanımlayabileceği bir biçim seçin. Örneğin, kayıt sanatçısı Nas, “King’s Disease II” albümünü tanıtmak için oyun içi sesli reklamlar kullandı. Geleneksel oyun içi banner’ların tipik oranına göre %1,275 tıklama oranı gördü.

Sanal ortamda paralel gerçek hayat pazarlaması

Metaverse’e geçiş yapmak, her şeyi farklı şekilde yapmanız gerektiği anlamına gelmez. İyi bir başlangıç ​​noktası, gerçek hayatta sunduklarınızı paralel sanal dünyada çoğaltmaktır. Bu yalnızca meta veri deposuna girmek için doğal bir yöntem değil, aynı zamanda kullanıcıların markanızı fark etmesi için özgün bir yoldur.

Buna bir örnek, Deliveroo’nun Animal Crossing ile ilgili pazarlama kampanyasıdır. Çevrimiçi yemek dağıtım şirketi, ada çapında birden fazla teslimat için oyunda sanal sürücüler kullandı. Oyuncular sanal adalarında sürpriz bir teslimatın yanı sıra gerçek hayatta etkinleştirebilecekleri bir promosyon kodu da aldı. Yalnızca ilk bir saat içinde, Deliveroo’nun pazarlama kampanyası üç milyon oyun içi etkileşim kazandı.

Benzer şekilde, metaverse’de gerçek hayattaki amacınızı tanıtmak, marka etkileşiminizi artırabilir. Bir mayonez markası olan Hellmann’s, gıda israfını azaltma konusundaki kararlılığını Animal Crossing’e de taşıdı. Şirket kendi sanal adasını yarattı ve oyuncuları bir amaç için sanal şımarık şalgamlarını bağışlamaya davet etti. Bu, Hellmann’ın 50.000 öğün yemeğini bir gıda atığı yardım kuruluşu olan FareShare’e bağışlamasına yardımcı oldu.

Sanal ürünleri dijital avatarlara perakende satış

Avatarların insanları temsil ettiği meta veri tabanında çevrimiçi kimlikler çok önemlidir. Bir araştırma, insanların %92’sinin sanal avatarlarını oluştururken kişiselleştirmeye değer verdiğini buldu. Gerçek hayatta olduğu gibi, 3D ortamındaki insanlar kendilerini ifade etmeye çok para harcıyorlar.

Bu nedenle, doğrudan avatara (D2A) ekonomisi ortaya çıkıyor. Şirketlerin sanal ürünlerini doğrudan avatarlara satmalarını ve perakende satış yapmalarını sağlar. Doğal olarak moda markaları da bu fırsatı değerlendiriyor. Balenciaga, oyuncuların avatarları için satın alabilecekleri sanal kıyafetler, aksesuarlar ve silahlar tasarlamak için Fortnite ile ortaklık kurdu. Bu arada Gucci, Roblox’ta 4.000 dolara dijital bir çanta sattı.

D2A pazarına girmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:

Platform içi içerik oluşturucularla ortak olun : Fortnite veya League of Legends gibi çevrimiçi oyun evrenleriyle takım oluşturmak, oyun deneyimine doğal olarak uyum sağlayabilecek sanal eşyalar yaratmanıza yardımcı olacaktır. Aksi takdirde, giyilebilir ve takas edilebilir dijital giysiler oluşturmak için açık pazar yerleriyle 3D ve AR platformlarını kullanabilirsiniz. 3D yazılım hakkında önceden bilginiz yoksa Fabricant Studio uygun bir seçimdir.

AR ile deneme : Artırılmış gerçeklik veya AR, kullanıcıların giyim ürünlerini gerçek zamanlı olarak görselleştirmelerine izin vererek alışveriş deneyimlerini değiştirecek şekilde ayarlanmıştır. AR’nin perakende üzerindeki etkisine ilişkin bir rapor, kullanıcıların %61’inin AR sunan mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ettiğini gösteriyor. Bu yılın başlarında Gucci, yalnızca avatarlara dijital ayakkabılar satarak değil, aynı zamanda alıcılara AR ile bu ayakkabıları giyme şansı vererek manşetlere çıktı.

metaverse-pazarlama-stratejileri

Sanal malınızı bir NFT’ye dönüştürün : NFT’ler veya değiştirilemez jetonlar, sanal giysinizin üretimini ve dağıtımını izleyebilir. Bu, tüketici güvenini oluşturmaya yardımcı olan orijinalliği kanıtlayabilir. Rarible gibi bir NFT sanat pazarı, sanal ürünlerinizi bir NFT’ye dönüştürmenize, satışa çıkarmanıza ve hatta dijital cüzdanınıza telif ücreti göndermenize yardımcı olabilir. Konuyu başka bir bakış açısıyla incelemek isterseniz, markanız için NFT pazarlama stratejileri de üretmeyi düşünebilirsiniz.

Kendi sanal mekanınızı kurun

Dijitalleşmek sizi mağaza açmaktan alıkoymamalı. Sanal bir 3D mağaza, müze veya ada, meta veri tabanında varlığınızı kurabilir ve müşterilerinizle güçlü duygusal bağlantılar kurabilir. Turlar, sanal denemeler veya denemeler ve etkileşimli 3B ürün sergileri sunabilirsiniz.

Sentosa Development Corporation, Singapur’un Eğlence Halini Animal Crossing’e getirirken, Fila da aynı oyun içinde kendi mağazasını kurdu. Bu arada, General Mills’in web tabanlı bagaj kapağı deneyimi, geleneksel ve sosyal medya kanallarında 500.000’den fazla gösterim kazandı.

Sürükleyici deneyimler yaratın

Deneyimsel pazarlama, müşteri katılımının en önemli itici güçlerinden biridir. Araştırmalar, deneyim oluşturmaya odaklanan markaların, yapmayanlara göre %25 daha fazla marka bağlılığı kazandığını gösteriyor. Sürükleyici bir deneyim sunmak, izleyicileri konfor alanlarının dışına çıkarır. Bu, markanıza bakış açılarını etkileyebilir ve onlarla uzun süreli bağlar oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Meta veri deposunda kullanabileceğiniz bazı sürükleyici deneyim kampanyalarını burada bulabilirsiniz.

  • Canlı konser performansları
  • Büyük etkileşimli canlı etkinlikler
  • Advergames

Dijital koleksiyon ürünleri sunun

İnsanlar doğuştan toplayıcıdır ve bu metaversiyonda değişmeyecektir. Bu sanal alanlarda, koleksiyonlar NFT adı verilen dijital varlıkları kullanır. Bu, dijital sanat, müzik veya giyim gibi bir koleksiyonun orijinal sahipliğinin şifreli olduğu ve sahibi başka birine satmadığı sürece değiştirilemeyeceği anlamına gelir.

NFT’lerin uzun vadeli değeri şimdilik belirsizliğini koruyor olsa da, markalar pazarlama fırsatı ve yüksek getirileri nedeniyle onları hala çekici buluyor. Örneğin, Budweiser’ın daha nadir NFT birasının yeniden satışları 20.000 dolardan fazla arttı. Bu arada, dijital bir Derrick Rose turnike NBA Top Shot kartının maliyeti 1 milyon dolar.

Yazımızda, markaların oluşturduğu ve sizin de değerlendirebileceğiniz popüler Metaverse pazarlama stratejilerini ve taktiklerini derledik. Nasıl bir strateji oluşturacağınızdan halen emin değilseniz dijital pazarlama ajansı hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

Picture of Brandaft Dijital Ajans

Brandaft Dijital Ajans

Brandaft, her projeye özgün ve verimli çözümler sunarak, markaların dijital dünyadaki görünürlüğünü artırmayı hedefler. SEO stratejileri, içerik üretimi ve dijital pazarlama kampanyalarında sektördeki en güncel teknikleri kullanarak, müşterilerimize yüksek kaliteli sonuçlar sağlarız.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar