Google Search Console Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Google Webmaster Tools web sitenizin arama motorlarında nasıl yer aldığına dair bilgi almanıza, sitenizin Google arama botları tarafından nasıl görüntülendiğine dair analizler yapmanıza ve web siteniz ile ilgili güvenlik sorunlarını tespit etmenize yardımcı olur. Search Console aracı sayesinde sitenizin nasıl üst sıralara çıkacağına dair değerli ipuçlarını elde edebilirsiniz.
google search console, arama konsolu, webmaster tools, google search console nedir, google search console ne işe yarar

Google Webmaster Tools ya da popüler adıyla Search Console web sitenizin arama motorlarında nasıl yer aldığına dair bilgi almanıza, sitenizin Google arama botları tarafından nasıl görüntülendiğine dair analizler yapmanıza ve web siteniz ile ilgili güvenlik sorunlarını tespit etmenize yardımcı olur. Search Console aracı sayesinde sitenizin nasıl üst sıralara çıkacağına dair değerli ipuçlarını elde edebilir, seo çalışmalarınızı şekillendirebilirsiniz.

Site haritalarını gönderme, site bağlantısının kontrol edilmesi, url ön ekinin düzenlenmesi, web sitesi dizine eklenmesini ve arama görünümü istatistiklerine ulaşma gibi birçok özelliğe search console’a kaydolduktan sonra rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca “Google Gibi Getir” özelliğini kullanarak sayfalarınızın hızlı bir şekilde taranmasını ve indekslenmesini sağlayabilirsiniz. “Google Search Console Nedir?” , “Google Search Console Nasıl Kullanılır?” ve “Google Search Console Ayarları Nasıl Yapılır?” gibi sorularınızın detaylı cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Google sıralamasını yükseltmek artık çok kolay.

Web sitenizin Google sıralamasını yükseltecek dijital stratejiyi beraber tartışalım. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları için teklif alın.

Google Search Console Nedir?

Web yöneticilerinin veya geliştiricilerinin, firma sahiplerinin ya da amatör olarak internet siteleriyle ilgilenen kişilerin web siteleriyle ilgili, arama motoru tarafından sağlanan bilgilere ve istatistiklere ulaştığı bir platform olan Google Search Console (GSC ya da webmasters tool), internet sitelerinin optimize edilmesinde kullanılan kusursuz bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.

GSC bir anlamda Google ve site sahipleri arasındaki iletişimi kurar. Web sitelerindeki sorunlar, hatalar ve cezalarla ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı araç, site sahiplerinin ve geliştiricilerinin belirtilen konular üzerinden web sitelerinde iyileştirme yapılmasına yardımcı olur. Arama motoru optimizasyonu olarak bilinen SEO kapsamında içerik iyileştirmelerinin yapılması ve hataların en aza indirilmesi açısından GSC büyük önem taşımaktadır. XML (Extensible Markup Language – Genişletilebilir İşaret Dili) haritalarının gönderilmesi, URL (Uniform Resource Loader – Kaynak Bulucu) bağlantılarının kontrol edilmesi gibi birçok işlem konsol yardımıyla kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. 

Ayrıca Google Search Console, siteniz ve sitenizin gösterdiği performans ile ilgili birçok yararlı bilgiye ulaşabileceğiniz istatistiklerle doludur. Mobil kullanılabilirlik, tıklanma bilgileri ve görünürlük raporlarına ulaşabilmenin yanı sıra sistemin Google Analytics gibi diğer web araçlarıyla entegre edilebilmesi kullanım açısından önemli kolaylıklar sağlamaktadır.   

Google Search Console Ne işe Yarar?

GSW kullanımının mobil optimizasyondan ziyaretçi davranışlarının analiz edilmesine, güvenlik sorunlarından site dışı bağlantıların belirlenmesine kadar çok çeşitli faydaları vardır. Konsol operatörünün bilgisi ve deneyimi doğrultusunda edinilen kazanımlar doğru orantılı olarak artmaktadır. Nitekim sistem arayüzü deneyimsiz kullanıcılar için bile kolaylıkla anlaşılacak şekilde dizayn edilmiştir. 

Güvenlik sorunları

Konsolun sağladığı en büyük yararlardan birisi web sitenizle ilgili güvenlik sorunlarını size haber vermesidir. Oltalama adıyla bilinen phishing saldırıları, aldatıcı siteler, zararlı sunucu yapılandırmaları, kötü amaçlı yazılımlar, içerik ve URL saldırıları gibi birçok güvenlik sorunu tespit edilmeleri halinde site sahibine bildirilmektedir. 

Güvenlik sorunlarına ulaşmak için oturum açma işlemleri tamamlandıktan sonra sol tarafta bulunan panel bölümünden “Güvenlik ve Manuel İşlemler” sekmesine tıklayın. İlgili kısımda “Manuel İşlemler” sekmesinin altında kalan “Güvenlik Sorunları” bölümünden sitenizle ilgili güvenlik sorunlarını görüntüleyebilirsiniz. 

Broken Link ve Dead Link olarak da adlandırılan kırık link internet sitelerindeki hatalardan dolayı açılmayan sayfalara verilen isimdir. Kullanıcının istenilen sayfaya ulaşamaması kötü bir deneyim yaşamasına ve hızla sayfadan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Kırık linkler kullanıcı deneyiminin yanı sıra Google arama botları için de negatif bir durum oluşturmaktadır. 

Konsol sayesinde hatalı bağlantılara ve bu bağlantıl hatalarının nedenlerine, kırık linklere ve bozuk URL’lere kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Sol taraftaki panelde bulunan “Legacy Tools and Reports” sekmesine tıkladıktan sonra “Crawl Stats” bölümüne tıklayın. Sağ üst bölümdeki “Help” ve “Fetch As Google” butonlarına sırasıyla tıkladıktan sonra Google kısa bir süre içerisinde web sitenizi tarayacak ve kırık linklerle ilgili verileri  “URL Errors” bölümünde listeleyecektir.

Bir internet sitesinden diğer bir internet sitesine verilen bağlantılar “Backlink” olarak adlandırılmaktadır. Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarında backlinkler, site sıralamaları için önemli parametrelerden biri olmaktadır.

Yetkin ve kaliteli web sitelerden alınan linkler Google algoritmalarının ilgili siteye daha yüksek puan vermesine ve dolayısıyla sitenin sıralamalarda daha yukarılara çıkmasına yardımcı olmaktadır. 

Google Search Console sayesinde web sitenize verilen backlinklerin listesine ulaşabilir ve bu bağlantılarla ilgili çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Sol tarafta bulunan panelin aşağı kısımlarında yer alan “Links (Bağlantılar)” sekmesine tıkladıktan sonra karşınıza çıkan “External Links” bölümünde sitenize verilen backlinklerin listesi yer almaktadır.

Mobil Uyumluluk

Son yıllarda ilerleyen akıllı telefon teknolojileri internet kullanıcılarının masaüstü yerine mobil kullanımı seçmesine neden oldu. Arama trafiğinin büyük çoğunluğunun mobil kullanıcılardan oluşması ile internet sitesi sahipleri ve web geliştiricileri tasarım odağı mobil yönünde değiştirdi.

Web sitesinde yer alan yazıların boyutu ve tipi, fotoğrafların kalitesi önemli birer parametre haline gelirken mobil uyumluluk standartlarının kontrol edilmesi için ise search konsol önemli araçlardan biri oldu. Oturum açma işlemlerini gerçekleştirdikten sonra sol tarafta karşınıza çıkan panelde “Enhancements (Geliştirmeler)” bölümüne tıklayıp “Mobile Usability” kısmından uyumluluk ayarlarını kontrol edebilirsiniz.  

Web sitesi trafiğinin büyük çoğunluğu mobil araçlardan gelse de bazı durumlarda bu parametre değişebilmektedir. Arama konsolu ziyaretçilerin hangi araçları kullanarak sitenize giriş yaptığını tespit etmenize ve gerekli optimizasyonları gerçekleştirmenize olanak sağlar. “Performance” kısmında bulunan “New” seçeneğine tıklayarak mobil ve masaüstü kullanıcılarınız hakkındaki verilere kolayca ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Analizi ve Popüler Sayfalar

Site ziyaretçilerinin hangi organik kelimelerden geldiğini analiz edebilmek özellikle belirli bölgelerde hizmet veren işletmeler için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca daha iyi ziyaretçi çeken sayfalarınızı tespit etmek ve aynı performansı gösteremeyen paylaşımlarda iyileştirmeler yapmak için arama konsolunu kullanmak kolaylık sağlamaktadır. Ziyaretçiler ve popüler sayfalarla ilgili bilgilere ulaşmak için “Performance” sekmesini kullanabilirsiniz.

Site Haritası

Site haritaları (sitemap) Google ve diğer arama motorlarının web sitenizi inceleyebilmesi için oluşturulann haritalardır. Çoğu web kurulumunda otomatik olarak oluşturulan site haritalarını manuel olarak oluşturmanız ve sunucuya yüklemeniz gerekebilmektedir. Arama konsolu sayesinde site haritanızı çok kolay bir şekilde oluşturabilir ve sol kısımdaki panelde bulunan “Sitemaps” bölümünden site haritanızı kaydedebilirsiniz.

Google Search Console Kurulumu ve Ayarları

İnternet sitenizle ilgili verilere ve istatistiklere ulaşmak için Google Search Console ayarlarının tamamlanması gerekmektedir. Web siteniz ve arama konsolu arasında bağlantı kurmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Google Search Console Kurulumu

Insert Headers and Footers Plugin İle Google Search Console Bağlanmak 

Arama konsolu ile bağlantı kurmanın en güvenilir yollarından birisi “Insert Headers and Footers” pluginini kullanmaktadır. Bu işlem için önce WordPress’te ilgili eklentiyi yüklemeniz gerekmektedir. Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra Settings (Ayarlar) kısmından “Insert Headers and Footers” bölümüne tıklayın.

Daha önceden kopyaladığınız “Scripts in Header” kısmındaki HTML etiketini bu kısma yapıştırın. “Google Search Console” ayarlarına geri dönün ve “Verify” (Doğrulama) butonuna tıklayın. Bu bölümde arama konsolu sitenize yapıştırdığınız HTML etiketini kontrol edecek ve işlemin başarılı olduğuna dair bir mesaj gösterecektir. 

Google Tag Manager İle Bağlanmak

Google Etiket Yöneticisini konsola bağlamak için menüdeki “Resources” butonuna tıklayın. Daha sonra karşınıza gelen bölümde “Manage Added Data Sources” (Veri Kaynaklarını Yönet) bölümünü seçin ve ardından “Add a Data Source” kısmına tıklayın. Google Search Console’u seçerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Header.php’den HTML Kodlarını Yüklemek 

Web sitenizin doğrulamasını yaparken kullanılacak diğer bir yöntem HTML etiketlerini kullanmaktır. Arama konsolunda karşınıza gelen “Verify Ownership” kısmında HTML TAG kısmına tıklayınız ve genişleyen kısma ilgi kodu kopyalayınız. Karşınıza çıkan kodu WordPress’e ekleyiniz. Nitekim çoğu web geliştiricisi bu yöntemin kullanılmasını sitenizde kullandığınız temanın güncellenmesi halinde kodun kaybolması nedeniyle tavsiye etmemektedir. 

Yoast SEO  eklentisini Search Console’a bağlayın

Google Search Console hesabınızı kullandığınız Yoast SEO pluginine bağlayarak, tarama verilerini wordpress arayüzünden de takip edebilirsiniz. WordPress yönetici görünümünden Yoast SEO’nun üstüne gelin ve Genel > Web Yöneticisı Araçlarına tıklayın. İzleme kodunuzu Google Search Console kutusunun altına yapıştırın ve ayarlarınızı kaydedin. Kurulum tamam!

Google sıralamasını yükseltmek artık çok kolay.

Web sitenizin Google sıralamasını yükseltecek dijital stratejiyi beraber tartışalım. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları için teklif alın.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar