Search
Close this search box.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetimini konu alan bu yazıda “Sosyal medya yönetimi nedir? Sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? Sosyal medya hesap yönetiminde nelere dikkat edilmelidir?” gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.
sosyal medya yönetimi, sosyal medya hesap yönetimi, sosyal medya yönetimi nedir, sosyal medya yönetimi nasıl yapılır, dijital ajans, sosyal medya ajansı

Sosyal medya yönetimini konu alan bu yazıda “Sosyal medya yönetimi nedir? Sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? Sosyal medya hesap yönetiminde nelere dikkat edilmelidir?” gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.

Teknolojinin gelişmesi, imkânların artmasıyla birlikte “sosyal medya” kavramı günümüzde sık sık duyduğumuz kavramlardan biri haline geldi. Türkiye’de nüfusun yaklaşık %74’ü internet kullanıcısıyken sosyal medya kullanıcılarının oranı %64’tür. Geçmişe kıyasla avantaj olarak gösterilebilecek pek çok yanı olan sosyal medyanın kullanımı yalnızca bireysel hesaplarla sınırlı kalmamış, pazarlama sektörüne yeni bir nefes getirerek şirketlerin, firmaların, girişimcilerin de globalleşen dünyada yararlanabildiği bir araç haline dönüşmüştür. Bu noktada iyi bir sosyal medya yönetimi için uygulanması gereken maddeler doğmuştur. Sosyal medyanın profesyonel kullanılacağı bu alanda, sosyal medya hesap yönetimi bir meslek haline gelmiştir. 

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal medya, çeşitli platformlar üzerinden kullanıcıların birbirleriyle etkileşim sağlayabildikleri uygulamaların geneline verilen isimdir. Sosyal medyanın zaman geçtikçe daha da gelişmesiyle kullanıcılar arasındaki iletişim interaktif bir hal almaya başlamıştır. Böylelikle oluşan anlık dönütler, bilgilendirmeler, yenilikler, haberler vb. unsurlar sosyal medya kullanımını cazip kılmaktadır. Kullanıcı yoğunluğu, sosyal medya pazarlamasını işletmeler için daha önemli bir hale getiriyor.

Peki, sosyal medya yönetimi nedir?

Sosyal medya yönetimi ise bu mecradaki hesapların ve sayfaların hangi yöntemlerle kullanılacağını, ne tür kriterlerin esas alınarak yönetileceğini ve yönetilecek marka için çıkarılması gereken yol haritasıyla birlikte, bu unsurların birbirleriyle uyumlu bir şekilde yönetilmesine verilen addır. İyi bir sosyal medya yönetiminin sağlanabilmesi için uyulması gereken birtakım ipuçları vardır. Sosyal medya hesap yönetimini doğru ve kaliteli adımlarla sağlayabilmenin ipuçları ve yapılması gereken adımlar bir sonraki başlıkta incelenmiştir. 

Sosyal Medya Yönetim Araçları

Hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştıracak sosyal medya yönetim araçları ile içeriklerinizi özelleştirebilir ve zamanlayabilrisiniz. En iyi sosyal medya araçları hakkındaki yazımızı linke basarak okuyabilirsiniz.

Buffer

Buffer; Facebook, LinkedIn ya da Twitter hesaplarınızla senkronize şekilde çalışır. Kullanımı açısından Hootsuite’e benzese de, ufak tefek farklılıkları ve ilgi çekici arayüzü ile sosyal medyacıların kullanmayı sevdiği araçlardan.

Buffer’da da, aynı Hootsuite’te olduğu gibi, tweetlerinizi ya da postlarınızı zamanlama şansınız var. İstediğiniz zaman aralığını, tarih ve saat olarak belirleyebiliyorsunuz. Buffer’ın kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki sürümü var.

HootSuite

Bahsetmek istediğim programlardan ilki ve bana kalırsa en yararlılarından biri HootSuite HootSuite için , sosyal medya yönetimi konusundaki en bilinen ve yaygın kullanılan sosyal medya yönetim aracı diyebiliriz. Türkiye ‘de daha yeni yeni popüler olmaya başlasa da, özellikle Amerika ve Avrupa ‘da gerçekten oldukça büyük bir ilgi gören bu yönetim aracının işleyişinden biraz bahsedelim.

HootSuite ‘e, istediğiniz tüm sosyal medya hesaplarınızı senkronize edebiliyorsunuz. Yani, bir diğer deyişle, eş zamanlı olarak, birden çok sosyal medya hesabını yönetebiliyorsunuz.  Hootsuite, sosyal medya yönetimi nedir sorusunu soran herkesin karşılaştığı bir yönetim aracıdır.

İlgili İçerik : HootSuite nedir?

sosyal medya yönetimi, sosyal medya hesap yönetimi, sosyal medya yönetimi araçları, sosyal medya ajansı, sosyal medya yönetimi nasıl yapılır, sosyal medya yönetimi nedir

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetimi nasıl yapılır sorusunun cevabını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Hedef Belirlemek

İlk olarak sosyal medyada yapılacak olan çalışmaların amacının ne olduğunun belirlenmesi gerekir. Her markanın kendine göre belirlediği amaç farklıdır. Kimi evrensel olarak adını yaymak isteyip marka bilinirliğini oluşturmayı kimi de yalnızca ürünlerinin satışını yapmayı ve arttırmayı amaçlayabilir. Buna istinaden en başında bir hedef belirlenmelidir ki paylaşımlar bu hedefe göre şekillendirilebilsin ve oluşturulan strateji güçlü olsun. Sayfanın varlığını duyurmak, yeni kitlelere açılabilmek, etkileşimli bir biçimde takipçi kazanmak gibi amaçlar doğrultusunda kesinlikle bir planın var olması gerekmektedir. 

Hedef Kitlenin Saptanması

Sosyal medyadaki amaç belirlendikten sonra sırayı hedef kitlenin saptanması alır. Belki de bunu sosyal medya hesap yönetimi için en önemli unsurların başında sayabiliriz. Hesabı yönetilecek markada hitap edilecek kitlenin cinsiyeti, yaş aralığı, ilgi alanları bilinmelidir. Yapılan paylaşımlar, anketler, soru cevaplar sayesinde bu bilgilere daha rahat ulaşılabilir. Bunun yanı sıra sayfanın ziyaretçi istatistikleri de kitleyi belirlemek için yön gösterecektir. Paylaşımların içerikleri, görselleri birçok açıdan analiz edilmiş olan hedef kitleye göre yapılmalıdır.

Başarılı İçerik Yönetimi

İçinde bulunduğumuz dijital pazarlama dünyasında emin adımlar atabilmenin bir yolu da yüksek kaliteli, dili anlaşılır ve hedef kitlesine yönelik oluşturulmuş orijinal içerik yönetiminden geçer. Sosyal medya hesap yönetimini yaparken doğru, gerçek sosyal medya içeriği oluşturarak kullanıcıların ilgisini çekebilir ve bilgilendirebilirsiniz. Üretilen içerik diliyle ve kalitesiyle kullanıcıyı etkilemek, potansiyel müşteri olasılığının artmasını sağlar. Sosyal medyada içerik yönetiminin nasıl iyileştirileceğini soracak olursanız, bunun cevabı da temelde planlı ve programlı olmaktan geçer. 

İyi ve kaliteli bir hesap yönetimi için aktif olduğunuzu fark ettirmeniz gerekir. Aktiflik de yanında ilgili üretimi ve doğru zaman aralığının kullanımını getirir. Bu yüzden içerik planı oluşturmak sizi hem zamandan tasarruf ettirir hem de bir sonraki adımınızı güvenle atmanızı sağlar.

Sosyal Medya Yönetimi ve Rakip Analizi

Sosyal ağda önemli olan diğer bir unsur da rakip analizi yapmaktır. Rekabet iş gücünüzü yükseltir. Rakiplerinizin ne sıklıkla paylaşım yaptığını, ne tür içerikler paylaştığını takip etmek gerekir. Sizinle aynı işi yapan rakiplerinizin güncel hareketlerini bildiğiniz takdirde, daha iyisini yapmak için elinizdeki bu fırsatı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gözlediklerinizin sonucunda rakiplerinizin paylaşımlarındaki artı ve eksilerini öğreneceğiniz için bir adım önde olacaksınız demektir.

Aktiflik ve Ulaşılabilir Olmak

İyi bir sosyal medya yönetimi için aktif olmak uyulması gereken mutlak unsurlardandır. Aktif hesap profilleri hangi sosyal medya platformunda olursa olsun her zaman kullanıcının ilgisini çeker. Fakat bu aktifliğin sınırını belirlemek gerekir. Kullanıcılar sıkça paylaşım yapan sosyal medya hesaplarını sevmeyebilir ve sıkılabilir; bundan dolayı da takip etmeyi bırakabilir. Aksine çok uzun süre paylaşım yapmamak da hesabınızın pasif olduğunu gösterecektir. Bu yüzden bir plan takvimi oluşturarak onun doğrultusunda hareket edilmeli, sayfanızın canlı bir hesap olduğunu gösterecek kadar paylaşım yapılmalıdır.

Aktif olan sosyal medya hesapları aynı zamanda ulaşılabilirliği mümkün olabilen hesaplar demektir. Dijital pazarlamanın gelişmesiyle esas şartlardan olan interaktiflik sayesinde internet kullanıcıları satıcı firmayla karşılıklı konuşabilmeyi, istediklerine kolayca ulaşabilmeyi, sorularına hızlıca yanıt alabilmeyi tercih etmektedir. Hesaptaki yanıt verme süresinin kısalığı, kullanılan dilin net, sade ve resmi olması, müşteriye verilen bilginin gerçekliği gibi unsurlar kullanıcıların hoşnut olmasını aynı zamanda ziyaretlerinin artmasını sağlar. Aktiflik ve ulaşılabilirlik kaliteli bir sosyal medya hesap yönetimi için önemli yer tutmaktadır.

Sosyal Medya Hesap Yönetimi ve Reklam

Sosyal medyada gün geçtikçe çoğalan markaların hesapları ve artan rekabetle birlikte istenilen kitleye ve ulaşılması hedeflenen noktaya gelebilmek, çaba sarf ettirmeyi gerektirmektedir. Kitlenizin veya takipçi sayınızın organik olarak büyüyebilmesi için yukarıda sayılan maddelerin yanında bir de vakit gerekecektir. Bu da diğer işlerinize biraz daha az vakit ayırmanız demektir.

Daha kısa bir süre içerisinde markanızı tanıtmak ve bilinirliğini arttırmak amacıyla sosyal medya reklamlarını kullanabilirsiniz. Sosyal medya hesap yönetimi için bütçenize göre verebileceğiniz reklamlar sayesinde sayfanızdaki etkileşim artacak, takipçi sayınız hızla yükselmese bile artık markanız bilinir bir hale gelecektir. Verilen reklamların sıklığı kullanıcılar üzerinde farklı etkiler bırakabilir. Kullanıcıların karşısına reklamların sürekli çıkması ziyaretçi sayısını arttırabilir ya da mevcut olan takipçi sayısının azalmasına da yol açabilir. Bu yüzden markanın sosyal medyadaki bilinirliği sağlamak adına internet kullanıcılarını sıkmayacak şekilde reklam verilmelidir.

Zaman Yönetimi

Dijital pazarlama ve e-ticaret dünyasının bir kolu olan sosyal medyada zamanın yönetimi önemli bir yer tutar. Plan ve program dâhilinde ilerlenmezse olabilecek etkileşim ve hareketlenme en aza inebilir. Peki, iyi bir zaman yönetimi nasıl yapılır?

Gün ortasında paylaştığınız bir içerik pek çok kişi tarafından görünmeyebilir. Bu da gönderinizin görüntülenme sayısını düşürecektir. Gönderinizi paylaştığınız zaman dilimini, özellikle mesai saatlerinin bitiminde ve mevcut hedef kitlenizin aktif olduğu zamanlara göre ayarlamalısınız. Birden fazla sosyal medya hesabı yönetme durumunuz varsa, kullandığınız bütün sosyal medya hesaplarınızdan zaman ayarlı paylaşım yapabileceğiniz HootSuite, Buffer, Sprout Social gibi ve daha fazla yardımcı uygulamaları arama motorlarında bulabilirsiniz. Böylece kaliteli içerikle birlikte zamandan tasarruf etmiş olabileceksiniz.

Özel Günler 

Her markanın kendine özgü bir stratejisinin bulunması gibi kullanıcıların da markaların sosyal medya hesaplarını takip etmek için belirledikleri kriterleri farklıdır. Genel olarak bir kullanıcının sosyal medya hesabından beklentileri arasında güvenilirliği ve aktif olması, gerektiği kadar paylaşım yapılması, içeriklerinin doğru ve kaliteli olması sayılabilir. Bunların yanına eklenebilecek unsurlardan biri de markanın özel günlerdeki tarafsız duruşu ve tavrıdır. Sosyal medya hesap yönetiminde önemli günlerin (milli, dini bayramlar, belirli günler ve haftalar vb.) kaliteli, özgün görseller ve içeriklerle anılması, değerlerin önemsenmesi kullanıcıların memnuniyetini sağlayacaktır.

Web Sitesi Bağlantısı

Bir markanın sosyal medya hesap yönetimi başarıyla yapılmış ve müşterilerin ilgisini çekmeyi başarmışsa, markanızın web sitesi de bu hesabınız gibi kaliteli olmalıdır. Web tasarımı orijinal, özgün olan markalar her zaman ön plandadır. Sitenizde doğru bilgi, anlaşılır içerik, iletişim bilgileri, anketler, ürün bilgileri vb. bölümler oluşturulmalıdır. Sosyal medya hesabından web sitesine link bağlantısı verilerek sitenin ziyaretçi sayısını da arttırmak mümkündür.

Seo ve Sosyal Medya Yönetimi Dijital Stratejinin Parçasıdır

Doğru kurgulanmış bir dijital strateji de organik ziyaretçiler ve sosyal medya arasında kuvvetli bir bağ vardır. Hedef kitlenizin var olduğu her alana dokunmaz gerekiyor. Organik aldığınız ziyaretçileri sosyal medyanıza, sosyal medya hesaplarınızdan web sitenize trafik dönüşümleri sağlamanız marka bilinirliği açısından önemlidir.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar