Ara
Close this search box.

Sosyal Medya Pazarlaması

sosyal medya pazarlaması, sosyal medya pazarlama stratejileri

Sosyal medyanın tüketici davranışlarını nasıl yeniden şekillendirdiği ve kuruluşların servet çarkını kendi lehine çevirmek için sosyal medyayı nasıl kullanabileceği hakkında yeterince şey söylendi. Web’deki muazzam miktarda bilgiye rağmen, pek çok işletme “sosyal medya pazarlaması” ve nasıl çalıştığı konusuna kafa yormaya çalışıyor. Bu nedenle, başarılı pazarlama stratejileri geliştirmek için sosyal medya pazarlamasını basitleştirecek kapsamlı bir rehber bulmaya karar verdik.

Sosyal medya, bilgi paylaşmayı, aramayı ve yaratmayı seven 3,5 milyardan fazla kullanıcıdan oluşan bir ağdır. Bir pazarlamacı veya işletme sahibi olarak, bu ağı işletmeniz için harika sonuçlar üretecek şekilde nasıl kullanabilirsiniz? Sosyal medya kanalları hızla iş geliştirme stratejilerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Tüketicilerle anlamlı bağlantılar kurmak söz konusu olduğunda, “sosyal medya”nın etkisini göz ardı edemezsiniz.

Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

Investopedia terimi şu şekilde tanımlıyor: “Sosyal medya pazarlaması (SMM: Social Media Marketing), bir şirketin ürün ve hizmetlerini pazarlamak için sosyal medya web sitelerinin ve sosyal ağların kullanılmasıdır.” Bu tanımı daha basit ve anlaşılır hale getirelim: “Sosyal medya pazarlaması, etkileşimi artırmak ve işinizi tanıtmak için her sosyal medya platformu için özel sosyal medya içerik üretimi sürecidir.”

Sosyal medya pazarlaması, hedef kitlenizle veya müşterilerinizle bağlantı kurmak ve markanızı daha iyi anlamalarına yardımcı olmakla ilgilidir. İşletmenizin büyümesi için inanılmaz derecede faydalıdır. İyi bir ilişki kurma niyetiyle biriyle tanışacağınızı hayal edin. İkinci bir şansın olmayacağı için o kişinin anında senden hoşlanmasını sağlamak için ne yapmalısın? O kişiyle tanışıp sıkıcı veya anlamsız şeyler söylerseniz başarılı olacak mısınız? Nasıl yaparsanız yapın, birini mutlu ettiğinizde karşı taraf sizi daha çok sevmeye meyilli olur. Çevrimdışı dünyada olduğu gibi, sosyal medya pazarlama başarınız da büyük ölçüde hedef kitlenizi bulma, markanızı beğenmeleri ve hikayelerinizi başkalarıyla paylaşmaları için mutlu etme yeteneğinize bağlıdır. Hikayeniz paylaşmaya değer değilse, sosyal medya pazarlama çabalarınız sonuç vermeyecektir.

Sosyal Medya Pazarlaması Bugün Neden Önemli?

Günümüzün tüketicileri, bir kuruluş veya ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerinde sosyal medyaya göz atmak için acele ediyorlar çünkü bu iş hakkında başkalarının buradaki fikirlerini görmek istiyorlar. Ya bir sosyal medya hesabınız yoksa? Potansiyel müşterilerinize izlenim bırakmak için harika bir fırsatı kaçıracaksınız. 2020 ve sonrasında iş başarısı için sağlam bir sosyal medya pazarlama stratejisine sahip olmanın önemini görmek için bu istatistiklerine bir göz atın:

  • Sosyal medyada bir markayla ilgili olumlu deneyime sahip tüketicilerin %71’i, markayı arkadaşlarına ve ailelerine önerme olasılığı yüksek.
  • Y kuşağının %90,4’ü, X kuşağının %77,5’i ve Baby Boomers’ın (X kuşağından önceki kuşak) %48,2’si aktif sosyal medya kullanıcılarıdır.
  • Yalnızca Facebook’un aylık 2,7 milyardan fazla aktif kullanıcısı var.

Müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz, sosyal medya kanallarını her gün, günde birkaç kez kullanıyor. Sosyal medya, kitlelerinin ilgi alanları ve zevkleri hakkında bilgi edinmek isteyen markalar için ideal bir yerdir. Uzmanların bakış açısına göre akıllı şirketler, sürdürülebilir ticari büyüme elde etmek için sosyal medyaya yatırım yapmaya devam edecek. İster yeni bir ürün ister bir iş başlatmak isteyin, sosyal medya girişimlerinizin farkındalığını arttırmak için mükemmel bir başlangıç ​​noktasıdır. E-ticaretin geleceğine doğru ilerledikçe, sosyal medya pazarlamasının bir gereklilik olduğu açık.

Giderek artan rekabet ortamında, işletmeniz sosyal medyayı kaçırmayı göze alamaz. Daha fazla online varlık oluşturmaya çalışıyorsanız, kapsamlı kılavuzumuzu okuduğunuzdan emin olun.

Sosyal Medya Pazarlamasının 5 Faydası

Sosyal medya pazarlaması kavramı yıllar içinde gelişmiştir. Birkaç yıl önce, sosyal medya kanallarını kullanmanın tek amacı web sitesi trafiği oluşturmaktı. Bugün, içerik yayınlamak için bir yerden daha fazlası haline geldi. Sattığınız her şeyin erişimini genişletmek için potansiyel müşterilerle iki yönlü konuşmalar oluşturmaktan çok çeşitli faydalar elde etmek için bir sosyal medya pazarlama stratejisine sahip olabilirsiniz. Sosyal medya pazarlamasının en önemli 5 faydasından bahsedeceğiz:

1.SMM Sürekli Olarak İşletmeniz İçin Yeni Bir Kitle Oluşturuyor

Hareketsiz bir kitleyle veya markanızla daha önce etkileşime geçmemiş insanlarla karşılaşmaktan daha kötü bir şey yoktur. Sosyal medya pazarlaması, işletmeniz için yeni bir kitleyi oluşturmayı kolaylaştıran araçlara ve taktiklere kapı açar. Facebook ve diğer sosyal platformlar, içeriği potansiyel kitleyle bağlantı kurmak ve onları hareketlendirmek için kullanmanıza olanak tanır. İnsanların dikkatini çekmek zor olsa da ilgi çekici içeriklerle bunu kolayca aşabilirsiniz. Örneğin, ilginç bir Facebook video reklamı oluşturmak, insanları sizin hakkınızda daha fazla bilgi edinmeye yönlendirebilir.

2.SMM Müşterilerle Daha Güçlü (Kalıcı) İlişkiler Kurar

Sosyal medya pazarlamasının tamamen satış ve tanıtımla ilgili olduğunu düşünüyorsanız, yeniden düşünün. Başarılı markalar, kalıcı ilişkiler kurmak için sosyal medya izleyicileriyle bağlantı kurar ve onlarla etkileşim kurar. Örneğin, bir platformda bir şey paylaştıklarında, ihtiyaç duyabilecekleri her türlü yardımı sağlamak için yorum yapan veya soru yazan herkese yanıt veriyorlar. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satmak yerine, sosyal medya takipçilerinize ürünleriniz hakkında sorular sorabilir veya hedef kitleniz için hayatı kolaylaştıracak bir şeyler paylaşabilirsiniz.

Bu şekilde güven inşa eder ve onların ihtiyaçlarına ve fikirlerine ne kadar önem verdiğinizi gösterirsiniz. İnsanlardan sizinle yatırım yapmalarını istemeden önce onlara hizmet etmek her zaman bir zorunluluktur. Örneğin, bir Facebook grubu, bir ömür boyu işletmenizi veya markanızı savunacak sadık bir insan kitlesi oluşturmak için sosyal medyayı kullanmanın harika bir yoludur.

3.SMM Daha Fazla Müşteri Adayı ve Dönüşüm Üretiyor

Facebook, Instagram, Twitter ve Linkedin gibi platformlar, şirketlerin potansiyel müşteriler oluşturmasına olanak tanır. Dönüşümleri artırmak için ücretli ve organik taktiklerin bir karışımını kullanabilirsiniz. Video pazarlama, ücretli reklam kampanyaları, eşantiyonlar ve e-posta tercihleri, potansiyel müşterileri satış huninize çekmek için önde gelen stratejilerden bazılarıdır. Örneğin, Facebook’ta bir eşantiyon kampanyası yürütmek, nitelikli e-posta adresleri listenizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Her şey çevrimiçi olarak gerçekleştiğinden, SMM, bir potansiyel müşteri veri tabanı oluşturmanın ölçülebilir, daha hızlı ve daha kolay bir yoludur. Artan görünürlük ile işletmeniz dönüşüm için birçok fırsat bulur. İlgi çekici içerik, sosyal medya takipçilerinizi şirketinizin web sitesine yönlendirebilir ve onları sadık müşterilere dönüştürebilir.

4.SMM Size Rakiplere Önem Veriyor

Özellikle sosyal medyayı keşfetmeye yeni başladıysanız ve iyi pazarlama fikirlerine sahip değilseniz, rakiplerinizin sosyal medya varlığından öğreneceğiniz çok şey var. İlerici şirketler, kendileri için neyin işe yarayıp yaramadığını görmek için her zaman rekabetlerini izler. Rakiplerinizin neler yaptığını takip etmek, sosyal medya pazarlama stratejinizin önemli bir parçası olmalıdır. Rakipleriniz için çalışan şeyleri denemeye başlayabilirsiniz.

Örneğin, ücretli Facebook reklamları rakipleriniz için iyi sonuçlar veriyorsa, siz de denemelisiniz. Ancak, itibarınızı zedeleyecek şekilde rekabetinizi kopyalamamalısınız. Fark ettiğinizden emin olun. Rakiplerinizin hedef kitlelerine ne tür Facebook reklamları gösterdiğini görmek istiyorsanız, burada Facebook reklam kitaplığını ziyaret ederek yaptıkları her şeyi görebilirsiniz. Reklam kitaplığı, şu anda Instagram da dahil olmak üzere Facebook uygulamaları ve hizmetlerinde yayınlanan tüm reklamların kapsamlı, aranabilir bir koleksiyonunu sunarak reklam şeffaflığı sağlar.

5.SMM Uygun Maliyetlidir

Sosyal medya pazarlaması, muhtemelen bir işletmeyi tanıtmanın en uygun maliyetli ve çeşitli yoludur. Çoğu sosyal ağ sitesinde bir profil oluşturmanın hiçbir maliyeti yoktur. İçeriğinizi artırmak için ücretli bir kampanya yürütmek istiyorsanız, maliyeti diğer reklam platformlarına kıyasla nispeten düşüktür. İyi yapıldığında, yatırımınızdan daha fazla getiri elde etme şansınız daha yüksektir. Ücretli reklamcılık, sosyal medya pazarlama stratejinizin bir parçasıysa, küçük adımlarla başladığınızdan ve daha rahat hale geldikçe yükseldiğinizden emin olun. Dijital reklamcılık sonuçlarınızı iyileştirmek için her zaman yapabileceğiniz bir şeyler vardır. Sosyal medya pazarlamasının faydalarından biri, performansınızı izlemenize ve gerçek zamanlı verileri kullanarak stratejinizde ince ayar yapmanıza olanak sağlamasıdır.

R3MAT Yönteminin Sosyal Medya Pazarlamasında Uygulanması

Sosyal medya işletmeler için sayısız fayda sağlayabilirken, sonuç odaklı bir stratejiye sahip olmak önemlidir. Başarılı bir sosyal medya pazarlama stratejisinin nasıl oluşturulacağını açıklamaya başlamadan önce, #R3MAT’ın pazarlama çabalarınızla ne ilgisi olduğunu öğrenelim.

Günümüzde dijital pazarlamacılar, kanallar arasında kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmak zorunda. Büyüme olasılıkları sonsuz olsa da, doğru mesajı doğru zamanda doğru kitleye tutarlı bir şekilde iletmelisiniz (#R3MAT). Doğru bağlamı (context) sağlayamazsanız, pazarlama çabalarınız boşa gidebilir.

Context Önemlidir

Daha önce de belirtildiği gibi, dünya çapında 3 milyardan fazla insan sosyal medya kullanıyor. Bu insanların, hem contexti hem de amacı içeren milyarlarca sinyal oluşturan düzinelerce anı vardır. Daha alakalı ve etkili olmak için contextin açık olduğundan emin olmanız gerekir. Başka bir deyişle, insanların belirli bir platformu kullandıklarında yaptıklarının psikolojisini anlamanız gerekir. İnsanlar farklı sosyal medya kanallarını farklı bir zihniyetle kullanıyor. Hedef kitleniz Facebook’tayken ne arıyor? Facebook’taki içeriğiniz hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını yansıtıyor mu? İçerik oluştururken contexti dikkate aldığınızdan emin olun ve kullanıcı deneyimini kesintiye uğratmayın. İnsanlara, genel deneyimlerine değer katacak şekilde doğru zamanda ve doğru mesajla ulaşın.

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Sosyal medya büyüktür. Göründüğü kadar basit değil. Kişi, işini geliştirmek için bir strateji belirlerken kolayca bunalabilir. Bununla birlikte, başarılı bir sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmak sancılı bir süreç olmak zorunda değildir. Stratejiniz, hedeflerinizden eylemlerinize kadar her şeyi kapsayan bir plan gibidir. Planınız ne kadar net olursa, o kadar sonuç odaklı olacaktır. İşleri ulaşılabilir ve ölçülebilir bir şekilde planlayın. Ve net bir planınız olduğunda, çevrimiçi işinizi sorunsuz bir şekilde yürütecek hepsi bir arada bir ekosisteme sahip olmak çok önemlidir.

1.Adım: Net Hedefler ve Metrikler Belirleyin

Sosyal medyadaki varlığınızdan ne elde etmek istiyorsunuz? Takipçilerinizle erişiminizi artırmak veya daha fazla gelir elde etmek istiyorsanız, hedeflerinizi ve ölçümlerinizi net bir şekilde tanımlayın. Şirketiniz neden ilk etapta sosyal medyada aktif? Aklınızda net bir hedef olmadan doğru yönü belirleyemezsiniz. Bu nedenle, hedeflerinizi S.M.A.R.T hedef çerçevesini kullanarak belirleyin; bu, hedeflerinizin her birinin şu şekilde olması gerektiği anlamına gelir:

  • Spesifik: Hedefleriniz konusunda ne kadar spesifik olursanız, net bir strateji ve beklentiler belirlemek o kadar kolay olacaktır. Marka bilinirliğini artırmak istiyorsanız, bunu nasıl yapmak istediğiniz konusunda net olun. Diyelim ki hedefiniz Instagram takipçi sayınızı ayda 250 yeni takipçi artırmak.
  • Ölçülebilir (Measurable): Belirli hedefler belirlediğinizde başarınızı ölçmek daha kolay hale gelir. Ayda 250 yeni takipçi almıyorsanız, sonuçları iyileştirmek için stratejinizi değiştirebilirsiniz.
  • Ulaşılabilir (Attainable): Bazen şirketler çok hırslı olurlar ve sonunda gerçekçi olmayan, ulaşılamaz hedefler belirlerler. Kaynaklarınız göz önüne alındığında hedefinizin ulaşılabilir olduğundan emin olun. Artık Instagram’da 250 yeni takipçi oluşturmak oldukça mümkün.
  • İlgili (Relevant): Sosyal medya pazarlama hedefleriniz kâr hanenizi nasıl etkileyecek? Instagram takipçi sayınızı artırmak, işletme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak mı? İlgili hedefler, bir işletmenin hedefleriyle yakından uyumludur.
  • Zamana bağlı (Time-bound): Son tarihler belirlediğinizden emin olun. Yine, bunu yaparken gerçekçi olun.

Sosyal medya takibinizdeki artışın masaya ne kadar değer katacağını bulmak zor olabilir. Bu nedenle, dönüşüm oranları, tıklama ve etkileşim gibi metriklere odaklanmanız önerilir. Her sosyal medya ağı için farklı hedefler belirleyebilir ve buna göre performansınızı takip edebilirsiniz.

2.Adım: Hedef Kitleyi Araştırın

Hedef kitleniz hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin. Sosyal medya hedef kitleniz, işletmenizle ilgilenme olasılığı en yüksek olan bir grup insandır. Ortak demografi ve davranışları paylaşırlardı. Hedef kitlenizi araştırırken, son derece spesifik olmaktan çekinmeyin. Daha ince ayrıntılara girmenize ve alakalı içerik oluşturmanıza olanak tanır. Herkesi hedefleyemezsiniz. Veya hedef kitleniz, özellikle küçük bir işletmeniz varsa, sosyal medyada aktif olan herkes değildir.

Doğru hedef kitleyi belirlemek ve hedeflemek için birkaç adım:

Kitle kişilikleri oluşturun

İzleyici kişilikleri oluşturmak, ideal müşterilerinizin kurgusal bir temsilini geliştirmekle ilgilidir. Başka bir deyişle, kişiler mükemmel müşterilerinizin net bir resmini çizer. Kitleniz ister X kuşağı, ister bin yıllıklar, lise öğrencileri veya yaşlılar olsun, daha eyleme geçirilebilir, odaklanmış bir stratejiye odaklanacak bir kişilik oluşturun. Yaş, konum, dil, ortalama gelir, ilgi alanları ve harcama gücü gibi faktörleri kullanın. Kitlenizin, büyük şehirlerde yaşayan ve tam zamanlı bir iş yapan 20’li yaşlarının sonlarında bir grup bekar anne olduğunu varsayalım. Bir kişilik oluşturmak için bu soyut demografi ve özellik koleksiyonlarını alın.

Verileri kullan

Hedef kitlenizi araştırırken sadece bir şeyler varsaymayın. Bunun yerine, iyi bilgilendirilmiş kararlar almak için verileri kullanın. Diyelim ki hedef kitleniz Y kuşağı. Şimdi, stratejiniz için doğru sosyal medya kanallarını seçmek için verileri kullanın. Sosyal medya analitiği, takipçilerinizin kim olduğu, ne yaptıkları, nerede yaşadıkları ve sosyal medyadaki işletmelerle nasıl etkileşime girdikleri hakkında size eyleme dönüştürülebilir tonlarca bilgi verir. Kitlenizi daha iyi tanımlamak için bu bilgileri kullanın.

3.Adım: Rakipleri Araştırın

Rakipleriniz sosyal medya kullanıyor. Değil mi? Rekabetinizin neyin peşinde olduğunu derinlemesine inceleyin. Rakiplerinizin sosyal varlığını inceleyerek değerli bilgiler elde edebilirsiniz. Rakip analiz araçları bu konuda çok yardımcı olabilir.

Rekabet analizi yapın

Rakiplerinizden öğrenebileceğiniz çok şey var; örneğin, hangi stratejilerin onlar için işe yarayıp yaramadığı. Rekabet analizi, yalnızca rakiplerinizi tanımlamaz, aynı zamanda size sosyal varlığınızdan neler bekleyebileceğiniz konusunda iyi bir fikir verir. Kiminle rekabet ettiğinizin net bir resmini elde etmek için şu adımları izleyin:

  • Rakip anahtar kelimelerinizi belirleyin: rekabet ve arama hacmi ile ilgili verilerle ilgili anahtar kelimelerin bir listesini hazırlayın. Bu anahtar kelimeler, rakip tanımınızı daraltmanıza yardımcı olacaktır.
  • Hedeflenen anahtar kelimeleriniz için kimin sıralandığını öğrenin: İşletmenizle en alakalı ilk 10 anahtar kelimeyi seçin. En iyi rekabetinizi bulmak için bunları Google’a bağlayın.
  • Anahtar kelimelerinizi kullanarak sosyal medyaya göz atın: Şimdi, sosyal sonuçlarda kimin en üstte çıktığını görmek için en iyi anahtar kelimelerinizi kullanın. Örneğin, kimin göründüğünü görmek için bu anahtar kelimeleri Facebook arama çubuğuna ekleyin.
  • Hedef kitlenizin takip ettiği markaları öğrenin: Twitter Analytics ve Facebook Audience Insights, pazarlamacıların hedef kitlelerinin takip ettiği diğer markaları bulmasına yardımcı olur.

Bu teknikleri denedikten sonra uzun bir potansiyel müşteri listesi oluşturabilirsiniz. Ancak, listenizi sosyal medyada sizinle en yakından rekabet eden beş markaya kadar daraltın. Ardından, işinizi ve rekabetinizi güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler açısından analiz etmek için bir SWOT analizi yapabilirsiniz. Rakiplerinizin iş büyümesini artırmak için sosyal medyayı nasıl kullandığını analiz etmek, fırsatları tespit etmenize yardımcı olacaktır. Bu, rakiplerinizi taklit etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Örneğin, rakipleriniz büyük ölçüde Facebook’a odaklanıyorsa, hedef kitlenize yeterince hizmet verilmeyen diğer ağları deneyebilirsiniz.

İpucu: Müşterilerinin ne hakkında şikayet ettiğini veya ne istediğini görmek için rakiplerinizin sosyal medya sayfalarının yorumlarını ve incelemelerini izleyin. Sosyal dinleme, rakiplerinize göz kulak olmanın etkili bir yoludur. Bunu anladığınızda, gidin ve bu özel istekler üzerine içerik oluşturun ve boşluğu kapatın. Bu size rakiplerinize karşı büyük bir avantaj sağlar.

4.Adım: Hangi Sosyal Medya Platformlarında Reklam Vereceğinizi Belirleyin

Daha önce tartışıldığı gibi, tüm sosyal kanallar aynı şekilde oluşturulmaz. Her platformun kendi ritmi ve içerikle nasıl etkileşime girdikleri konusunda kendi özelliklerine sahip belirli bir kullanıcı grubu vardır. YouTube’u en sevdiği programı izlemek için kullanan bir kişi aynı nedenle Linkedin’i kullanmayabilir. Yüzlerce sosyal medya platformu olduğu için her platformu stratejinize dahil edemezsiniz. Ayrıca, her platformda aynı içeriği yayınlayamazsınız. Bu nedenle, pazarlama stratejiniz için ideal platformları seçerken biraz ödev yapmak önemlidir. İşte doğru sosyal medya platformunu seçmek için bazı ipuçları:

Kitle demografisini göz önünde bulundurun

Müşterileriniz hakkında ne biliyorsunuz? Daha genç mi, yaşlı mı, erkek mi yoksa kadın mı? Bir markanın hedef kitlesi hakkında nasıl daha iyi bir anlayış geliştirebileceğini zaten ele aldık. Demografiyi incelerken, stratejinize uyan platformları tanımlayabileceksiniz. Örneğin, en büyük müşteri segmentiniz 60 yaş ve üzeri kadınlardan oluşuyorsa, işletmeniz için bir Snapchat varlığı geliştirmek iyi bir fikir olmayabilir. Aynı şekilde, hedef kitleniz yalnızca erkeklerse, Pinterest’te bir varlık oluşturmak, çabalarınızın boşa gitmesine neden olur. Çoğu durumda, Facebook ve YouTube en iyi getiriyi sağlayacaktır; diğerlerinde, Google veya Linkedin olabilir. Yine, hedef kitlenizin hangi sosyal medya platformlarında zaman geçirmeyi sevdiğini bulmak söz konusu olduğunda veriler en iyi arkadaşınızdır.

İş hedeflerinize uyum sağlayın

Stratejinize sosyal ağları eklerken iş hedeflerinizi göz önünde bulundurmak da çok önemlidir. Örneğin, müşteri hizmetleri çabalarınızı geliştirmek için Twitter’a öncelik verebilirsiniz. Tekliflerinizi görsel olarak çekici bir şekilde göstermek istiyorsanız, Instagram harika bir seçim olacaktır. Buradaki anahtar, platform avantajlarını iş hedeflerinizle uyumlu hale getirmektir.

İpucu: Müşterilerinizin bulunduğu yer ile kullanmaktan veya reklam vermekten memnun olduğunuz şeyler arasında mutlu bir ortam bulun.

5.Adım: İlgi Çekici İçerik Oluşturun

Bu noktada, hangi platformları kapsayacağınız konusunda iyi bir fikriniz olmalıdır. İçerik ve onu nasıl daha alakalı ve ilgi çekici hale getireceğiniz hakkında konuşmanın zamanı geldi. Paylaşılabilir ve eğlenceli içerik oluşturmak, hedef kitlenizin psikolojisini anlamaktan geçer. O zaman onları tam olarak neyin mutlu ettiğini ve heyecanlandırdığını anlayabilirsiniz. İçerik, ne yayınlarsanız odur: bir tweet, Instagram’da ürününüzün bir fotoğrafı, bir Facebook durum güncellemesi, LinkedIn’de bir blog yazısı vb. İçeriğinizi her platforma göre özelleştirmeniz ve onu hedef kitlenizle alakalı tutmanız gerekir.

Anahtar kelime araştırması yapın

Anahtar kelime araştırması ve analizi, arama ağı reklamcılığında başarıya ulaşmak için kritik olsa da, anahtar kelime araştırması yapmak sosyal medyada görünürlüğünüzü önemli ölçüde artırabilir. Hedef kitleniz Instagram, Facebook veya YouTube’da olsun, kitlenizin sosyal medyada en sevdikleri içeriği bulmak için hangi anahtar kelimeleri kullanacağını belirleyin. Kitlenizin istek ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarmanızı sağlayacaktır. Doğru sosyal medya anahtar kelimelerini araştırmak ve belirlemek, mesajınızı etkili bir şekilde nasıl yapılandıracağınız konusunda size net bir fikir verecektir.

Süreç, videoları optimize etmekten resim etiketlemeye kadar tüm etkinliklerde size rehberlik eder. Diyelim ki bir blog yazısı oluşturmak istiyorsunuz. Anahtar kelime araştırması, hedef kitlenizin tam olarak aradığını oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Hayatınızı kolaylaştırabilecek bir sürü harika anahtar kelime araştırma aracı var. İnsanların ihtiyaç duyduğu ve istediği içerikleri oluşturmak istiyorsunuz. Bu nedenle, sosyal medya kitlenizin içerik bulmak için kullandığı tam ifadeleri bulmak için biraz zaman ayırın.

Facebook pixelini kurun

Pixel, kullanıcıları Facebook reklamlarınız ve web sitenizle etkileşime girerken izlemek için web sitenize yerleştirdiğiniz bir koddur. Bu, Facebook Reklamlarından gelen dönüşümleri izlemenize, reklamları optimize etmenize, sayfa ziyaretçilerinize yeniden pazarlama yapmanıza, hangi sayfaları ziyaret ettiklerini bilmenize ve birinin istediğiniz işlemi tamamlayıp tamamlamadığını görmenize yardımcı olur.

Facebook reklamları kullanmıyor olsanız bile Facebook pixeli yükleyebilirsiniz. İlk Facebook reklamınızı oluştururken sıfırdan başlamak zorunda kalmamanız için hemen veri toplamaya başlayacaktır.

İpucu: Context, içerikten daha önemlidir.

6.Adım: Sosyal Medya Gönderilerinin Reklamını Yapın

İçeriğinizin web’de, özellikle de içeriğin neredeyse yarısının sıfır paylaşım aldığı sosyal medyada fark edilmesini sağlamak zordur. Sosyal medyanızdan en iyi şekilde yararlanmak için, “zamanınızın %20’sini içerik oluşturmaya ve geri kalanını (%80) onu tanıtmaya harcayın” diyen 80/20 kuralına uyun. “İçerik kralsa, dağıtım kraliçedir” sözünü eminim duymuşsunuzdur. İçerik oluşturma, zaman alan bir süreçtir. İlk etapta harika içerik oluşturursanız, etkileşimi artırmak çok daha kolay hale gelir. Ne yazık ki, çoğu insan yüksek kaliteli içerik yayınlamıyor ve sonunda işletmeleri için hiçbir şey üretmiyor. Bu nedenle, her şeyden önce içeriğiniz tam olarak hedef kitlenizin aradığını sunmalıdır. Ardından, ücretli sosyal medyayı kullanarak katılımı ve görünürlüğü artırabilirsiniz.

Önde gelen sosyal medya platformlarının çoğu, reklam yayınlamanıza izin verir. Belirli iş hedeflerine ulaşmak için nispeten düşük bir maliyetle ücretli sosyal kampanyalar yürütebilirsiniz.

İpucu: Reklam oluştururken, en fazla ve en iyi etkileşimi sağlamak için farklı mesajlara sahip reklamların farklı sürümlerini oluşturun. Bu, her bir kişiyle ayrı ayrı konuşmanıza yardımcı olur.

7.Adım: Sonuçları Sıklıkla Analiz Edin

Sosyal medya pazarlama stratejiniz, genel pazarlama planınızın önemli bir parçasıdır. İlk seferinde doğru yapmak zordur. Stratejinizi uygulamaya ve performansı ölçmeye başladığınızda, bazı taktiklerinizin beklendiği gibi çalışmadığını görebilirsiniz. Bu nedenle, sorunları belirleyip düzeltebilmeniz için sonuçlarınızı analiz etmeniz çok önemlidir.

Sosyal Medya Pazarlamasında Hangi Metrikler Önemlidir?

Katılım sonrası yüzdesinden takipçi sayılarına kadar, sosyal medya metrikleri kafa karıştırıcı olabilir. Ancak, hedeflerinize göre doğru metrikleri belirlemeli ve izlemelisiniz. Her hedef için ilgili bir metriğe ihtiyacınız vardır. Diyelim ki hedefiniz 2 aylık bir süre içinde sosyal medyadan gelen dönüşümleri %25 artırmak. Bunu başarmak için, reklamları ve etkileyicileri içeren bir kampanya başlatırsınız. Sonuçlarınızı analiz etmek için, web sitesi analizinizdeki sosyal trafik ve dönüşüm oranı metriğine bakmanız gerekir.

Gerçekten önemli olan metrikler:

  • Hacim: Markanız veya kampanyalarınız hakkında kaç kişi konuşuyor? Hacim, ölçülmesi en kolay ölçümdür. Örneğin Facebook Insights, markanız hakkında konuşan kaç benzersiz kullanıcının duvarlarına bir şeyler gönderdiğini ölçer.
  • Erişim: Potansiyel kitle boyutunun bir ölçüsüdür. İçeriğinizin ne kadar yayıldığını cevaplar.
  • Katılım: Kitleniz, içeriğinizi çekmek ve yaymak için ne yapıyor? Facebook paylaşımları ve Twitter retweetleri, içeriğinizi kimin yaydığını size söylerken, beğeniler, yorumlar ve tepkiler, içeriğinize kimin yanıt verdiğini bilmenize yardımcı olur.
  • Etki: Sosyal medya içeriğiniz, takipçilerinizi gerçekten herhangi bir şey yapmaya teşvik edecek kadar güçlü mü? Milyonlarca takipçiye sahip olmak bir şeydir, etkili bir sosyal medya varlığı oluşturmak başka bir şeydir.
  • Ses payı: Sektörünüzle ilgili genel konuşmanın yüzde kaçı, önde gelen rakiplerinize kıyasla işiniz hakkında konuşuyor. Sosyal medya pazarlama stratejinizin ne kadar iyi çalıştığını bilmek istiyorsanız, ses payı önemli bir ölçümdür.

Verilere ve içgörülere dayalı olarak stratejinizi düzenli olarak yeniden değerlendirmeniz önemlidir. Bir şeyleri birbirine karşı test etmek için analitiği de kullanabilirsiniz. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığına göre stratejinizi geliştirin.

Sosyal Medyada Ne Sıklıkta Paylaşım Yapmalısınız?

Çok seyrek paylaşım yaparsanız, takipçileriniz markanızı unutacaktır. Çok sık gönderi yayınlarsanız; takipçileriniz, markanızın yayın akışlarını kalabalıklaştırdığını düşünebilirler. Facebook’ta 10.000’den az takipçisi olan ve ayda 60’tan fazla gönderi paylaşan işletmeler, ayda 5 veya daha az gönderi paylaşan şirketlere göre gönderi başına %60 daha az tıklama alıyor. Kitlenizi içerikle boğmayın. Ne paylaştığınız konusunda seçici olun. Şöyle söyleyelim: Tek bir sevimli video oluşturmak, kitlenizi hiçbir değer sağlamayan 100 videoyla doldurmaktan daha iyidir.

Hedef kitleniz için en iyi sosyal medya deneyimlerini oluşturmaya yönelik profesyonel ipuçları

  • Duyarlı olun: İçeriğinize yanıt veren veya sayfalarınızda bir şeyler paylaşanlarla etkileşim kurun; yanıt verme, daha fazla dönüşümü teşvik eder.
  • Net hedefleriniz olsun: Neyin peşinden gittiğinizi bildiğinizden emin olun.
  • Tutarlı olun: Sık sık ve uygun bir oranda yayınlayın. Mümkünse yayınlarınızı önceden planlayın.
  • Bir temanız olsun: Etkileşimi artırmak için haftanın belirli günleri için temalar seçin.
  • Bir hikaye anlatın: Marka hikaye anlatımı ile sosyal medyada müşterilerle etkileşim kurun.
  • İletişim kurun: Her şeyi ekibinizle paylaşın; hedefler, başarısızlıklar ve başarı.
  • Trend belirleyici olun: Sadece trendleri takip etmeyin, başkaları için ilham kaynağı olun.
  • Yeniden pazarlama kitlelerini kullanın: Yeniden pazarlama kitlelerinizi kullanmayı unutmayın.

Umarız bu kılavuz, sonunda işe yarayan bir sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmanıza yardımcı olur. 200’den fazla sosyal medya sitesi var. Varlığınızı bunlardan en az birkaçı üzerine inşa edin. Kitlenizin olduğu yerde olun. Başarılı olmak için en son trendler ve teknolojilerle güncel kalın. İşiniz için, etkileyici bir pazarlama stratejisiyle birleştirilmiş sosyal medya pazarlamasından daha iyi bir büyüme stratejisi yoktur. Hala sosyal medya yönetimi hakkında şüpheleriniz varsa dijital pazarlama hizmetlerimize göz atabilirsiniz.

Picture of Brandaft Dijital Ajans

Brandaft Dijital Ajans

Brandaft, her projeye özgün ve verimli çözümler sunarak, markaların dijital dünyadaki görünürlüğünü artırmayı hedefler. SEO stratejileri, içerik üretimi ve dijital pazarlama kampanyalarında sektördeki en güncel teknikleri kullanarak, müşterilerimize yüksek kaliteli sonuçlar sağlarız.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar