Ara
Close this search box.

İnternetten Para Kazanmak Mümkün Mü?

İnternetten para kazanmak günümüzde en çok merak edilen ve araştırılan para kazanma yöntemlerinden biri haline geldi. Bunun sebebi de internet kullanım oranının çok artması ve buradan iş konusunda çeşitliliğin, alternatif yolların sağlanabiliyor olması.
internetten para kazanmak, internetten para kazanmanın yolları, internetten para kazanma yolları

İnternetten para kazanmak günümüzde en çok merak edilen ve araştırılan para kazanma yöntemlerinden biri haline geldi. Bunun sebebi de internet kullanım oranının çok artması ve buradan iş konusunda çeşitliliğin, alternatif yolların sağlanabiliyor olması.

Peki, herkes internetten para kazanma yollarını aramaya çalışıp bu konu hakkında araştırmalar yaparken doğru sonuçlara ulaşabilir mi? İnternetten para kazanmanın yolları dendiğinde ulaşılan bilgilerin doğruluk payı var mı? Tam zamanlı bir işinizin olduğunu fakat yine de size zamanın kaldığını düşünürsek internetten para kazanma yöntemlerini araştırmak ve bunu uygulamak için engeliniz yok demektir.

Aynı zamanda henüz iş sahibi olmadan internet üzerinde yeterli bilgiye sahip olduktan sonra bu yol ile kendi işinizi de kurabilir, gelir sahibi olabilirsiniz. Fakat girmek istediğiniz yolda gerçekleştirmek istediğiniz işi iyice araştırarak hareket etmek bu noktada çok önemlidir. Dolandırıcılık, yanlış içerikler gibi kirli bilgilerin de var olduğu internette çok hızlı davranmanın bir yararı olmayacaktır. Doğru, gerçek, kanıtlanmış bilgilere ulaştığınızda geçen zamanla daha fazla deneyim sahibi olabilirsiniz ve para kazanabilirsiniz. 

Bu yazıda sizlere internetten para kazanmak için yapmanız gerekenleri maddeler halinde anlatacağız. 

İnternetten Para Kazanmak İçin Kullanılan 15 Popüler Yöntem

Blog Yazarlığı Yaparak İnternetten Para Kazanmak

İnternetten para kazanma yolları denildiğinde karşımıza ilk sıralarda blog yazmak çıkar. Pek çok kişinin bu konuda aklında soru işareti olsa da aslında bir blog sitesi açmak çok basit ve yazmayı sevenler için keyifli bir iştir. İnternette araştırma yaptıktan ve belirli bilgiye sahip olduktan sonra bloğunuzu açtığınızı daha sonra herkesin ilgisini çekebilecek ve arama motorlarında sıklıkla aratılan bir konu hakkında anahtar kelimeleri kullanarak yazınızı yazdığınızı varsayalım.

Yazının konusu burada fazlasıyla önem taşıyor. Spesifik bir konu seçerseniz, o konu hakkında yazılmış daha az içerik olacağı için sizin yazınızın sıralamalarda öne çıkması daha kolay olacaktır. Fakat herkesin az çok fikri olduğu ve içerik yazabildiği konularda geride kalmamak adına özellikle daha özgün ve anahtar kelime odaklı yazıyor olmanız faydalı olacaktır. Peki, sadece blog sitesi açarak ve yazı yazarak internetten para kazanılabilir mi? 

Bloğunuzu açtınız, seçtiğiniz bir konuda özgün ve gerekli anahtar kelime odaklı yazınızı yazdınız. Google gibi güçlü bir arama motoruna sitenizi sevdirmeyi bir görev olarak düşündüğümüzde bu kısım Google’ın sizin sitenizle eşleşebilmesi için önemli noktalardan bir tanesidir. Tüm işlemler bittikten sonra geriye kalan en kaliteli yöntemlerden biri ise Google AdSense’tir.

Çoğu blog yazarları tarafından kullanılan Google AdSense, blog siteniz için yararlı, özgün, gerekli ve temiz bir içerik oluşturduğunuz takdirde içeriğinizi kabul edecektir. Bir Google AdSense hesabı açarak hesaptan aldığınız kodu bloğunuza yerleştireceksiniz. Daha sonra bu kod sayesinde sitenizde Google’ın sunduğu reklamlar gösterilmeye başlanacak, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar bu reklamları gördüğünde veya tıkladığında sizin hesabınıza para depolanacaktır. Google AdSense’in para ödeme eşiği belirli bir miktardır. Tıklanma sonucunda gelen para bu miktara (200 TL) ulaştığında paranız hesabınıza yatacaktır. 

Google AdSense reklamları dışında yine blog yazarlığı sayesinde para kazanılacak yöntemlerden biri de tanıtım yazısı yazmaktır. Özgün içerikli, anlaşılır, anahtar kelime içeren yazılar hem sizi hem müşteriyi memnun edecektir. Tanıtım yazısının para getirisi olabilmesi için bloğunuzun olgunlaşması, belirli bir otoriteye yükselmesi gerekir.

Bu da sabır gerektiren bir süreçtir. Bu süre zarfı içerisinde –yaklaşık 6-8 ay– her hafta üç veya dört adet 500+ kelimelik bir içerik/makale yazarsanız tanıtım yazısı yönteminden para kazanmanız kolaylaşacaktır. Blog sitenizin ziyaretçi oranı ne kadar yüksek olursa tanıtım yazısının ücreti de o kadar yükselecektir. Tanıtım yazısını kendi sitenizde nasıl kullanacağınıza gelirsek, forumlarda başlık açarak kendi kriterlerinizi belirlediğiniz bir gönderi paylaşıp potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz.

Anlaştığınız firmalar veya müşteriler sunduğunuz şartları kabul ederse ödemeyi aldığınız takdirde tanıtım yazısını kendi sitenizde paylaşabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz opsiyonların dışında her internet sitesinde görebileceğiniz sabit reklamları da gelir elde etmek için kullanabilirsiniz. Bu reklam türüne “Banner Reklam” denir. Blog konusunda yeterince bilgilenip deneyim kazandıktan sonra blog siteleri veya blog yazılarını satabilir böylece zaman geçtikçe iyi gelir sahibi olabilirsiniz.

Youtube

Youtube son yıllarda internetten para kazanmanın yollarını arayanlar için de popüler bir hal aldı. Bir Youtube kanalı açarak hemen ve yüklü miktar para kazanmayı düşünmek hayalcilik olsa da para kazanma yöntemlerini iyice araştırıp öğrendikten sonra yol çizmek kolaylaşıyor. Youtube’dan gelir sağlayabilmek için öncelikle açtığınız kanalın aktif olması gerekir. Bu platformda birden fazla para kazanma yöntemleri vardır. İster vâkıf olduğunuz bir konuda içerikler üretip video çekebilir isterseniz ürettiğiniz bir ürünün pazarlamasını yapabilir isterseniz de adınızı duyurabilecek nitelikte abone sayısına sahipseniz Youtube İş Ortağı Programı’na üye olabilirsiniz. Bunlar ve benzeri teknikleri biraz daha ayrıntılı anlatmaya başlayalım:

Youtube İş Ortağı olabilmeniz için 18 yaşından büyük olmak, en az 1.000 aboneye sahip olmak, son 1 yıl içerisinde 4.000 saatin üzerinde izlenme almış olmak ve size ait bir Google AdSense hesabınızın olması gerekmektedir. Bu şartları taşıdığınız takdirde programa başvurabilirsiniz. İş Ortağı Programı’nın kriterlerine uygun olduğunuzda başvurunuz 1 ay veya 1 ayı geçkin süre içerisinde değerlendirilip yanıtlanıyor.

Topluluk kuralları, hizmet şartları, telif hakları, reklam kuralları gibi konuların kriterlerine uymadığınızda ise “kabul edilmedi” mesajını alacaksınız. Diğer yandan başvuru kabul edildikten sonra sohbet kısmı geliri ve reklam geliri elde edebilirsiniz. Ayrıca 10.000 abone üzerinde ürün satabilir, 30.000 abone üzerinde ise üyeliklerden para kazanabilirsiniz.

İş ortaklığı kadar kademe gerektirmeyen bir diğer yöntem ise kendi ürünlerinizi satmanız. Adınızı duyurup belli bir abone sayısına ulaştıktan sonra ürünlerinizi tanıtacak aynı zamanda pazarlayacak özgün içeriklerle birlikte işleriniz yolunda gidecektir. Tabii spesifik ürünler yapmanız size hız kazandırabilir.

Diyelim ki örgü konusunda çok yeteneklisiniz ve sürekli farklı modeller denemekten zevk alıyorsunuz. Öyleyse bunları örerken video çekip bilgi verebilir aynı zamanda satarak para kazanabilirsiniz. Son zamanlarda tercih edilen örgü modelleri, pazar yerindeki firmalardan çok satılanlar veya en çok yorum alanlar kategorisine bakarak edinebileceğiniz fikirlerle alıcı odaklı işler yapabilirsiniz.

Yapmanız gereken şeylerin başında azim ve sabır olduğunu unutmamanız gerekir. İşlerinizi daha da geliştirmeyi düşünürseniz sponsor ürünler de satıp kanalınızda tanıtım yapabilirsiniz. Çoğu Youtube kullanıcısı ve Youtuberlar esas gelirlerini sponsorlu içeriklerden sağlıyor. Reklamını yapacağınız markayla birebir iletişim halinde olmak içeriklerin en iyi yanlarındandır.

Kendi formatlarınızı kendinizin oluşturduğu bir Youtube hesabı açarak da paranızı kazanmaya başlayabilirsiniz. Bu kısa vadede gerçekleşmeyecek olsa da zamana yayıp sabırla özgünlük içeren içeriklerle emin adımlar atabilirsiniz. Peki ya format fikirlerini nasıl edineceğinize gelirsek, yeteneğinizin olduğu konuları göz önünde bulundurup aynı zamanda araştırmalar yaparak bir taslak oluşturabilirsiniz. Son yıllarda sosyal medya hesapları ve Youtube gibi platformlarda önemli olan iyi içerik üretmek ve böylece adınızı duyurabilmektir.

Öğretmenseniz kendi branşınızda konu anlatımlarınızı grafik programlarından yararlanarak veya günlük hayatla bağdaştırarak daha ilgi çekici bir hale getirip video çekebilirsiniz. Eğer beğenilirseniz kanalınızı ziyaret eden kullanıcılar sizi diğer kullanıcılara önerecek potansiyel müşteriler edinmiş olacaksınız. Örneğin, bilgisayar markalarını incelediğiniz ve birbirleriyle karşılaştırdığınız bir kanalınızda içerik üretebilirsiniz.

Bu işi yapan Youtube kanalları illa ki vardır fakat burada kendinizin ayrıştırılabilmesi için diğerlerindeki eksiği görmeniz daha yararlı olacaktır. Bu, alıcısı olan herhangi bir nesne için de geçerli; bisiklet, ruj, rimel, televizyon, kulaklık vb. Bir başka format fikri olarak ise gezi videoları çektiğiniz kanalınız!

Son zamanlarda özellikle gezginler bu mecrada para kazanabiliyor. Pek çoğumuz bir yere gezmeye gideceğimizde öncelikle araştırır, tavsiyeleri ve yazılanları mutlaka okuruz. Bu öneri yazıları veya videolarından biri size ait de olabilir.

Fotoğraf – video çekimlerinizi geliştirdiğiniz ve özgün, daha önce üretilmemiş, anahtar kelime uyumlu içerikler kullandığınız zaman kanalınızdaki abone sayıları artacaktır. Bu gibi işlerde çeşitli markalardan sponsor alabilir, giderleriniz reklam gelirleriniz ile karşılanabilir. Örnek verecek olursak, Karadeniz turunu bir Ford markası araba ile gerçekleştirirseniz; marka size bunun karşılığında ücret öder ve reklam geliriniz olmuş olur. Eğer bu format gibi fikirler üretecekseniz ayrıntılı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Sabır ve azim olduktan sonra neden olmasın?

Anket Doldurarak İnternetten Para Kazanmak

İnternetten para kazanmanın yollarına dâhil olan maddelerden biri de anket doldurmaktır. Bu, bilgi gerektirmeyen, herkesin yapabileceği bir iştir. İnternet üzerinden para odaklı ve uzun vadeli düşünmediğiniz bir iş yapacaksanız seçebileceğiniz maddelerden birisi anket doldurmak diyebiliriz. Çok büyük gelir kazanmasanız da efor sarf etmeden para kazanma yöntemi olduğu için tercih edilebilir.

Her siteden doldurulan anketler güvenli olmadığı için güvenilir web siteleri bulmak gerekmektedir. Bunların başında ClixSense, My Iyo, Toluna gibi isimleri sayabiliriz. Diğer türlü bilmediğiniz veya araştırmadığınız siteler üzerinden bu işi yaparsanız ya para konusunda sıkıntı yaşarsınız ya da yaptığınız/yapacağınız anketler yarım kalır. O yüzden bu konuda iyi siteler bulmak bir hayli önem taşır. Gelelim anket doldurma işinin tam olarak nasıl olduğuna. Öncelikle bir anket sitesine kayıt oluyorsunuz.

Sadece bu iş için e-posta adresi almanızda yarar var çünkü bir hayli mail gelmekte. Kayıttan sonra size sunulan anketi dikkatli bir şekilde doldurmalısınız ki daha sonra size gelen anketler için kriterler belirlenebilsin. Bazı şirketler strateji geliştirme amaçlı size müşteri kimliğinizle anket doldurtabilir.

Üyelik oluştururken kayıt bilgilerinizi biraz daha değiştirmek sizin yararınıza olacaktır. Çünkü iyi bir yaşama sahip ve meşgul biri olursanız size anket doldurmak için daha fazla teklif/iş gelecektir. Bu şekilde de gelirinizin artması söz konusu olacaktır. Anketleri gelişigüzel değil dikkatli doldurmak gerekiyor. Bir sonraki sorunun ilerleyişi verilen cevaba göre şekilleniyor. Ayrıca anketleri yarım bırakırsanız anketiniz iptal olunca zamanınız boşa gitmiş oluyor.

Yeni anketlerin geldiği bilgisi her zaman size mail olarak gelmediği için sizin kontrol etmeniz gerekiyor. Daha fazla gelir elde edebilmek için birden fazla web sitesini takip etmenizi öneririz. Her anketin ücreti aynı değil; yaklaşık yarım saat süren bir anket 0.50 dolar kazandırırken beş dakikalık bir anket 2 veya 3 dolar kazandırabiliyor. Bu yüzden internetten para kazanmak konulu arayışlarda hem güvenilir hem kazancı iyi olan anket siteleri bulabilmek için dikkatli araştırma yapılması gerekmektedir.

Upwork

Freelance sistemiyle henüz tanışmayanlar varsa Upwork bunun için çok uygun. İnternetten para kazanma yollarının içerisinde freelance iş imkânı sağlayan pek çok web sitesinden birisi de Upwork. Hemen hemen evden çalışmaya uygun aklınıza gelebilecek pek çok konuda –özellikle dijital mecrayı kullanan sektörlerde– iş ilanları ve bu işleri yapabilen çalışanlar mevcut. Yani Upwork işvereni ve işi yapanları bir araya getirip saatlik ücret yöntemi ile çalışan bir freelancer platformu.

İngilizce düzeyinizin orta seviye ve üzerinde olması durumunda kolaylıkla yeteneğinize göre kolaylıkla buradan iş edinebilirsiniz. İster yurtdışındaki müşterilerle iletişim halinde olarak isterseniz de Turkish şeklinde aratma yaparak birçok ilana ulaşabilirsiniz. Yetenek konusunu bir yana bırakırsak global bir platform olan Upwork’te pek çok kişinin yapabileceği işler de bulunuyor. Veri girişi; Excel, Word vb. programları kullanarak basit işler de yarar sağlıyor. Upwork’e kayıt olduktan sonra kendi uzmanlık alanlarınızı ve yeteneklerinizi açıklayıcı ve ilgi çekici bir şekilde yazmalısınız.

Müşteriler sizi ve daha önceki yaptığınız işleri bilmedikleri için bir işe teklif verirken fiyatları düşük tutmalısınız. Öncelik para kazanmak değil, olumlu dönütler almak ve bu platformda deneyimli gözükebilmektir. Zaman geçtikçe yapacağınız işlerin fiyatını arttırabilirsiniz. Çünkü artık tercih edilen biri haline gelmişsinizdir.

Bir başka nokta, bazı web siteleri ve programlar komisyon alabilirler. Peki, Upwork komisyon alıyor mu diye soracak olursanız; evet alıyor. Örneğin 500 dolarlık bir iş almışsanız %20, 10.000 dolar ve üzeri bir iş almışsanız %5 komisyon alıyor. İnternetten para kazanmanın en kaliteli yollarından biri olan Upwork’e göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Upwork’e benzeyen Sadeceon, Bionluk, Armut, Fiverr gibi uygulamaları da tercih edebilirsiniz.

Stok Fotoğrafçılık Yaparak İnternetten Para Kazanmak

Fotoğraf çekmeyi seviyor ve buna yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız; bu tam da size uygun para kazanma yöntemi diyebiliriz. Hobi olarak yaptığınız fazlasıyla keyif aldığınız bir eylemi işe dönüştürerek gelir sağlayabilirsiniz. 

İnternette gördüğünüz milyonlarca fotoğraf arasında siz de çektiklerinizle yer alabilirsiniz. Para kazanma yöntemleri içerisinde yer alan fotoğraf satmak veya stok fotoğrafçılığın en güvenilir ve büyükleri arasında Adobe Stock, Getty Images, StockPhoto ve Shutterstock’u sayabiliriz. Burada, herkesle eşit şartlardasınız. İster tecrübeli profesyonel bir fotoğrafçı olun isterseniz de daha yeni yeni fotoğraf çekmeye başlayan biri olun. Önemli olan tek şey tecrübe edinme isteğiniz ve azminizdir.

Bütün işlerde olması beklenen özgünlük burada da ön plandadır. Her geçen gün emek hırsızları, birilerinin işlerini kopyalamakla uğraşanlar olduğu için en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi budur. Başkalarına ait çalışmaları sizinmiş gibi kullanırsanız mutlaka anlaşılacaktır. Bunu yapmak yerine tecrübeli fotoğrafçılardan ilham alarak ve kendinizdeki eksikleri görerek harekete geçmeniz daha yararlı olacaktır. 

Fotoğraflarınızın kalitesinin yüksek olması ve tarzınızın ilgi çekici olması tercih edilebilirliğinizi artırır.  Bunun yanı sıra çekmiş olduğunuz bir fotoğrafı hangi platforma göndereceğinize karar vermeden önce belirli kriterler açısından değerlendirmelisiniz. 

Bu kriterler:

  • Siteye fotoğraf yüklemenin kolaylığı ve hızlılığı
  • Erişim kolaylığı
  • Komisyon oranı
  • Fotoğrafları arayabilme ve satın alabilme kolaylığı
  • Platformun hedef kitlesi ve potansiyel müşterileri

Bu tarz siteler kârı paylaşma konusunda ısrarcıdır. Siz de komisyon (%30 – %40) ihtimalini göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz. Araştırmanız sonucunda uygun olduğunu düşündüğünüz siteye kayıt olduktan sonra görüntülerinizi yükleyebilecek daha sonra platform yetkilileri tarafından onaylanıp onaylanmama durumuna göre devam edebileceksiniz. Stok fotoğrafçılığını daha başarılı yapabilmek için sakin davranmanız ve gönderiniz reddedilse bile çabucak vazgeçmemeniz gerekir.

Zaman geçtikçe daha iyi öğrenebilir ve araştırdıkça başarılı olabilirsiniz. Aynı zamanda buradan büyük gelirler beklememek gerekir. Nasıl kazanç sağlanıyor derseniz; indirme başına, yüklediğiniz görüntü sayısına ve görüntünün indirilme sayısına göre değişmektedir. Yani Shutter Stock gibi web sitelerinde fotoğrafın üzerinde sitenin logosu ve adı yazar; ancak buraya kayıt olup ücretini öderseniz indirmek istediğiniz görüntüyü yazısız elde edebilirsiniz.

Ortalama söyleyecek olursak indirme başına kazanç 1 dolardır. Stok fotoğrafçılığında daha iyi bir noktaya gelmek isterseniz olabildiğince kendinizi ve profilinizi geliştirip son trendleri mutlaka takip etmelisiniz.

Udemy’de Ders Vermek

Udemy 2009 yılında iki Türk girişimci tarafından hayata geçirilen online bir eğitim platformudur. Online olarak eğitimi verilebilecek çoğu konuda video şeklinde derslerin yer aldığı Udemy’de ister eğitmen olarak isterseniz de öğrenci olarak yer alabiliyorsunuz. Grafik Tasarım eğitimleri, kişisel gelişim, yazılım, fotoğrafçılık, pazarlama, iş güvenliği ve bunun gibi aklınıza gelebilecek her konu hakkında ders bulma imkânı veren Udemy’de 42.000 eğitmen 50 farklı dilde dersler veriyor.

Udemy’de eğitmen olmak 130.000’den fazla ders olması sebebiyle biraz meşakkatli. Çünkü çok sayıda ders var ve rekabet yüksek. Ön sıralarda yer alabilmek ve tercih edilebilmek için Instagram’da organik yüksek takipçi sayınız ve adınızı duyurabilmeniz bilinirliğinizi artıracaktır. Udemy’e girerek “Eğitmen Olun” butonuna basıp buradan üyelik hesabı oluşturabilirsiniz.

Daha sonra anlatacağınız ders hakkında bir planlama yaparak videonuzu çekip kendi kitlenizi oluşturduğunuzda eğitmen olma yolunda teorik adımlarınız sonlanmış olacak. Fakat sadece bu adımları izleyerek para kazanılması bir hayli zor. Bu yüzden zamana yayarak ve uzun vadeli planlamalarla hareket edilmelidir. Peki, bunun için neler yapılması gerektiğine değinecek olursak;

  • İçerikler sürekli düzenli ve güncel olmalı
  • Verilen bilgilerin doğruluğu ve faydalı olmasına dikkat edilmeli
  • Öğrencilerin sorduğu sorulara kısa süre içerisinde yanıt verilmeli
  • Dersinizi farklı platformlarda duyurmalı ve reklamını yapmalısınız.

Öğrenciler anlatımınızı beğenirse sizi diğer arkadaşlarına tavsiye edecektir. Udemy’deki dersinizin kaliteli olması için sizinle aynı kategoride diğer eğitmenlerin anlatımlarına, derslerinin içeriklerine mutlaka bakmalısınız. Anlattığınız bilgileri dokümanlarla desteklemeli öğrencilere bunları ulaştırabilmelisiniz.

Dersinize kayıt olan kişilerle birebir veya grup kurarak iletişim kurmalı; onlarla fikir alışverişi yapmalı ve böylece öğrenciye yönelik bir ders planı çizmelisiniz. Udemy ücretli bir platform olduğu için verilen miktarlar her zaman çok yüksek olmasa da ders alacak kişilerin öncelikleri genellikle ücretsiz ders ve platformlar olmakta.

Bu yüzden dersinizin içerisinde ücretsiz materyaller veya bilgiler, abonelikler, hediyeler sunabilirsiniz. Sizinle aynı konuda ders verecek rakip eğitmenler olduğu için insanların sizin dersinizi tercih etmesi için onlara sebepler vermeniz gerekir. Bunu da en kolay yolla ders profilinizdeki “öğrenecekleriniz” kısmında maddeler halinde anlatabilirsiniz.

Dersinize katılan öğrenciler sizden ve dersinizden memnun oldukça çok satan ve yüksek puanlı kategorilerine gelebileceksiniz. Dersinizin altına yapılan yorumlar da dikkate alınması gereken noktalardan birisidir. Olumlu olanların olabileceği gibi olumsuz yorumlar sizi yıpratmamalı aksine bunun düzeltilmesi için işinize konsantre etmelidir. Udemy’de ders vermek internetten para kazanma yolları arasında yetenek ve zaman gerektiren bir yöntemdir.

Twitch

İnternetten nasıl para kazanılır diye düşündüğünüzde karşılaşacağınız eğlenceli bir yönteme geldi sıra: Twitch. Online oyun platformu olan Twitch. tv’de oyuncular, canlı yayın açarak oyunlarını kitleler karşısında oynar ve bu izlemeler sayesinde internet üzerinden para kazanırlar. Twitch yayıncılığı hakkında bilgiye sahip değilseniz kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz:

Oyuncular izleyicilere televizyon kanalı misali yayın yapar, aralarındaki tek fark izleyicilerin de yorum şeklinde düşüncelerini ve isteklerini belirtebiliyor olmasıdır. Yabancı Twitch yayıncılarının aylık kazançları 50 – 500 bin dolar arasındayken Türkiye’deki ünlü yayıncılar için bu miktar 50 bin lira ve üzeridir diyebiliriz. Bu platformda oyun oynamanın dışında, soru – cevap yaptığınız, sohbet ettiğiniz, resim çizdiğiniz, şarkı söylediğiniz ve benzeri yayınlar da yapabilirsiniz.

Peki, yayıncılar Twitch’te nasıl gelir sağlıyor? Bunun iki yolu var. İlki; yayını izleyen izleyiciler yayıncıya bağış yapıyor. Bu bağış küçük olabileceği gibi yüklü miktarlar da olabiliyor; Türkiye’deki bilinen Twitch yayıncılarının çoğu bağışlarla yüksek gelirlere sahip olabiliyorlar.

Bağış yapılması için herhangi bir sebep olmasını beklemenize gerek yok çünkü pek çok kişi yayıncıyı sürekli takip ettikleri ve sevdikleri için yapıyor. Yayıncılar, bağış yapan kişilerin isimlerini canlı yayında okuyup teşekkürlerini sundukları zaman izleyicileri daha da etkileyebiliyorlar. İkinci yolu ise yayın esnasında canlı olan chat kısmı. Buradan izleyiciler yayıncı veya diğer izleyen kişilerle iletişim halinde olabiliyor.

Fakat bu kısımda diğer izleyicilerden daha fazla ve üstün izinlere sahip olmayı tercih eden kişiler yayıncının kanalına aylık 5 dolar ödeyerek abone oluyor. Bu şekilde yayındaki herhangi bir kısıtlamaya takılmadan izleyebiliyor. Eğer oyun oynamayı çok seviyor, sürekli oynamaktan keyif alıyor ve bilgisayar başında uzun saatler oturmak sizi yormuyorsa yayıncılık fikrine sıcak bakabilirsiniz. Yayınınıza gelen izleyicilerin olumlu ve olumsuz tepkilerini dikkate alarak; bilinen yayıncıları gözlemleyerek Twitch’ten para kazanabilirsiniz.

Podcast Yayınlayarak İnternetten Para Kazanmak

Podcast son zamanlarda internetten para kazanma yolları listeleri arasında yerini alıyor. Podcast, radyo programları, ses ve videolar gibi dijital medyadaki ürünlerin internet üzerinden akıllı telefon, bilgisayar veya tablete indirilebilecek şekilde yayınlandığı bir platformdur.

Nasıl ki Youtube’a girip bir video izleyebiliyorsak buraya da aynı şekilde girip görüntü olmadan ses dinleyebiliyoruz. Bir nevi yeni nesil radyosu diyebiliriz. Tek farkı istediğiniz şeyleri tercih edebiliyor olmanızdır. Siz nasıl bu Podcast’ten kazanç sağlayabilirsiniz?

Elbette bu yayınları yapan kişi olarak. Her geçen gün Podcast’e olan ilginin artması bu işi yapmak isteyenler için bir avantaj. İnsanlar bir iş yaparken video izleyemedikleri için spor yaparken, araba kullanırken ve boş zamanlarında müzik dinler gibi yararlı, bilgi verici, sevdikleri, takip ettikleri Podcastleri dinlemeyi tercih ediyorlar. Iphone, Spotify’da da Podcast’in kullanımı bir hayli ilerlemiş durumda. Dolayısıyla rağbet gördüğü bu dönemde eğer siz de isterseniz buradan kazanç sağlayabilirsiniz. Bunu bir işe dönüştürmenin kurallarına gelecek olursak;

  • Podcast konunuzu belirlemelisiniz. Bunu belirlerken dikkat etmeniz gereken nokta, hitap etmek istediğiniz hedef kitlesi. Büyük bir kitleyi mi yoksa daha ufak bir kitleyi mi tercih ettiğinize karar vermelisiniz. Örneğin psikolojiyle ilgili yayınlar hemen hemen her kesime yöneliklerdir. Bu yüzden de sınırlı bir kitlesi var sayılmaz. Podcast yayınızdaki duruşunuzun güvenli olması, dinleyicileri daha çok etkileyecektir.
  • Genellikle çok kullanılan konular hakkında değil de ihtiyaç olan ama piyasada az kullanılan veya konuşulması için güçlük çekilen konuları seçebilirsiniz. Spesifik başlıklar her zaman daha etkileyicidir.
  • İyi Podcast yayınlama konusunda kararlı olmalısınız. Ne kadar başarılı olursanız takipçi ve dinleyici sayınız da o kadar yükselecektir. Çoğu yayıncı gibi küçük bir dinleyici kitlesiyle başlasanız bile bu başlangıcı kaliteli içerik, başarılı konu seçimleri ve yayın düzenlemesiyle harmanlamalısınız. Siz başarılı oldukça size reklam verenlerin, vermek isteyenlerin ve sponsorlarınızın ilgisini çekeceksiniz. Sürekli kendinizi geliştirmeli ve yenilikleri takip etmelisiniz. Kaliteli, başarılı bir Podcast’te uyulması gereken maddeleri kısaca sıralayalım:
  • Sesinizin yeteneği 
  • Ses temizliği
  • Yayına hazırlama ve düzenleme
  • Kayıt yapma
  • Toplulukla etkileşim kurabilme
  • Podcast’e uyumlu uygulamalar geliştirme
  • Potansiyel sponsorlarınızın ilgisini çekmelisiniz. Örneğin bir web siteniz var ve etkileşimsiz 20 bin ziyaretçisi var diyelim. Bir de haftalık etkileşim sağlayan yalnızca 300 dinleyiciniz var.
  • Sponsorlar çok ziyaretçisi olan ile anlaşma sağlamayı değil aktif ama yarar sağlayan ziyaretçilerin olduğu yayınları tercih ederler. Bu yüzden reklam verenler genelde büyük kitleleri değil de spesifik, özgün müşteri grubuna sahip olanlarla ilgilenirler. Dolayısıyla podcastiniz için niş bir pazarı hedeflemelisiniz. Yani daha küçük bir tüketici/ ziyaretçi grubuna yönelik içerikleri hedeflemelisiniz. Az sayıda kişinin tercih ettiği içeriklerin ve ürünlerin pazarlanması niş pazarlama tekniğidir.
  • Burada para kazanmanın en kesin yollarından biri yayınınızda reklam stratejisi uygulamaktan geçer. Bunun için de kullanıcı veya dinleyici sayınızın artması gerekiyor. Sponsor, doğal reklamlar, satış ortaklıkları da Podcast yayınlarında kazanç sağlamanın yollarıdır.
  • Programlarınızın dinlenme sayısı yükseldikçe sponsor alabilirsiniz. Bu sponsorların reklamlarını yayınlarınız arasına sıkıştırarak gelir elde etmeye başlarsınız. Satış ortaklığı ile dinleyicilerinizi diğer şirketlere yönlendirebilir; karşılığında para kazanabilirsiniz. Bu genellikle sizin de bildiğiniz, kullandığınız ürünleri veya hizmetleri tanıttığınızda etkili olacaktır çünkü doğruluk ve samimiyet karşı tarafa geçecektir.
  • Podcast kazançları sizin bilinir olmanızla doğrudan etkilidir. Podcast’in ünlü yayıncılarının kazançları net bir miktar olmamakla birlikte epey yüksek diyebiliriz. Diğer yandan abonelik ücretini aktif ederseniz yayınınızı dinlemek için gelen kişiler bu ücreti vermeden dinleyemeyeceklerdir. Bu maddelere uyum sağladığınızda size geri kalan kısım çalışmak ve güncelleşmek. Podcast üzerinden para kazanmak yayın yapmaya başladığınız anda olabilecek bir şey değildir. Zamanla deneyim kazanarak, araştırma ve gözlem yaparak, hedef belirleyerek, kaliteli içerikler üreterek en iyi ihtimalle bir yılı göze alarak bu işe başlamak gerekmektedir. 

Amazon Mechanical Turk

Amazon internetten para kazanmak isteyenler için adeta biçilmiş bir kaftandır. Amazon Mechanical Turk ise işletmelerin ve bireylerin işlerini gerçekleştirmek üzere kurduğu bir pazardır diyebiliriz. Burası Amazon’un robotlara yaptıramadığı işleri insanlara belirli bir ücret karşılığında yaptırdığı bir platform. İngilizce düzeyiniz orta veya ortanın biraz altında olsa bile burada rahatlıkla iş bulabilir ve gelir sağlayabilirsiniz

Bu işler genelde çok zor olmayan; veri doğrulama, ankete katılma, araştırma, içerik denetleme – düzenleme gibi görevlerdir. 2005 yılının sonlarında ortaya çıkan bu sistem aslında soru cevap hizmeti olarak faaliyete geçmiştir. Bir soruya cevap veren kullanıcılar bu sisteme yani Mechanical Turk’e insan zekâsının başarabileceği türden görevler gönderir. Bu gönderilen görevler, bilgisayar sistemi için anlaşılmaz ve zor olsa da insanlar için basit olduğundan böyle bir platform doğmuştur.

Siz de mturk adresine gidip “create a worker account” butonuna basarak üyelik bilgilerini doldurup üye olabilirsiniz. Kayıt tarihinizden itibaren 3 iş günü içerisinde Amazon hesabınızı onaylıyor. Ardından “hit groups” sayfasından Amazon tarafından yapılması istenen işleri görebiliyor, kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz işleri “Accept & Work” butonuna tıklayarak alabiliyorsunuz.

İşi ayrıntılı görmek adına “Preview” butonunu kullanabilir, açıklamaları okuyabilirsiniz. İşinizi tamamladıktan sonra işveren en geç 24 saat içerisinde onaylamış oluyor. Bu onaydan sonra yapılan ödeme sizin panelinize yansıyor ve ilk 10 gün içerisinde herhangi bir ödeme talep edemiyorsunuz. Bu 10 günden sonra istediğiniz şekilde talep edebiliyorsunuz. 

Kazanç miktarına gelecek olursak günde yaklaşık 2 ila 4 saatlik çalışma ile ayda 1000 dolar kazanabilme imkânınız bulunuyor. Miktar az gibi görünse de yapılan iş yükünün çok olmaması ve işlerin garanti olmasından dolayı diğer internetten para kazanma yöntemlerine kıyasla iyi bir konumda diyebiliriz. 

Dropshipping Yaparak Online Para Kazanmak

Dropshipping, internet üzerinden para kazanma yöntemlerinin arasında hızla büyüyen ve ciddi kazanç getirisi olan bir e-ticaret sistemidir. Dünya üzerinde hizmet veren herhangi bir e-ticaret sitesinin ürünlerini yine dünya çapında faaliyet gösteren istediğiniz bir e-ticaret sitesinde satışa sunma eylemine dropshipping denir.

Kısaca siz toptan fiyatına veya daha ucuza aldığınız bir ürünü satın alıp başka bir pazarda satıyorsunuz. Sıfır maliyeti olan bu iş için bir yatırım yapmanız gerekmiyor. Ayrıca satacağınız ürünleri stoklamanıza gerek kalmadan işinizi tamamlıyorsunuz. Müşteri ve toptancı arasında aracılık yaparak kar payınızı alan kişi siz oluyorsunuz.

 Siz bir firmanın (dropshipping firması) ürün kataloğundan istediğiniz ürünleri alıp kendi sitenize ekleyerek satmak istediğiniz fiyatı yazarsınız. Bu ürüne bir alıcı bulduğunuzda, ürünü satın aldığınız firmaya toptancı fiyatını ödeyip gönderilecek adresi belirtirsiniz.

Firma da ürünü alıcısına gönderir ve siz bu satıştan elde ettiğiniz payı veya kârı almış olursunuz. Diğer bir yandan somut bir örnekle destekleyecek olursak, dünya üzerinde satış yapan bir internet sitesinden (e-bay; iherb; amazon vb.) başka sitelerde daha pahalı olan bir ürünü ucuza aldınız ve ister kendi ülkenizdeki bir e-ticaret sitesinden isterseniz de yine dünya çapında hizmet veren bir sitede satışa sundunuz.

Yani istediğiniz ürünlerin bilgi ve fotoğraflarını alıp satışı gerçekleştireceğiniz siteye koydunuz. Mesela bir ürünü e-bay’dan alıp n11’de satmanız gibi. Eğer n11’de ürün satılırsa, siz de e-bay’dan o anda satın alıp direkt alıcıya kargolayabilirsiniz. Ürünü alıcıya faturayı ise kendi adresinize gönderdiniz.

Böylece zekânızı kullanarak hem kârınız oldu hem de işi tamamladınız. Bu şekilde gerçekten iyi kazanç elde edebilirsiniz. İnternette dropshipping hakkında yazılanları araştırabilirsiniz fakat bunun hakkında açılan dersler, eğitimler gibi şeylerin çok doğruluk payı yok. Yalnızca kandırmak adına açılan başlıklar bile mevcut; bu yüzden dikkat etmenizi öneririz. 

Çeviri Yapmak

Herhangi bir yabancı dilinizi profesyonel biçimde kullanabiliyorsanız çeviri yapmamanız büyük hata olur. Çünkü global olarak baktığımızda bunun hakkında o kadar çok iş ilanı var ki, hiçbir zaman çevirmen ihtiyacının eksileceğini düşünmüyoruz. Bir şirkette tam zamanlı bir çevirmen olarak çalışılabildiği gibi çeviri yaparak internetten para kazanmak da gayet kolay.

Freelance çalışma sisteminden daha önce Upwork platformunu anlatırken bahsetmiştik. Bunun gibi pek çok freelance platformunda müşteri, iş bulabilirsiniz. Bunlar; Upwork, Freelancer, Fiverr, Proz, Bionluk, SadeceON, Guru gibi platformlar.

Müşteri size isteklerini belirtir, ücret konuşulur; siz de anlaştığınız şekilde ve tarihte tamamlayıp işinizi tamamlayarak paranızı kazanmış olursunuz. Yaptığınız işlerden müşteri ne kadar memnun kalırsa sizin profiliniz o kadar rağbet görecektir. Bu tarz sitelerde yüksek performans gösteren çevirmenler veya profiller, aradığınız kelimeyi yazdığınızda ilk sıralarda çıkacaktır.

Instagram

Instagram dünyada trend olan sosyal medya platformlarından bir tanesi ve bu mecranın para getirisinin iyi bir kullanıcıysanız çok olduğunu söylemekle söze başlayalım. Eğer sizin yüksek sayıda takipçiniz varsa bir de üzerine onları etkileyip yönlendirebiliyorsanız işiniz çok daha kolay olacaktır. 

Adım adım nasıl girişimde bulunmanız gerektiğinden ve para kazanılacağından bahsedelim: Öncelik olarak kişisel mi yoksa profesyonelliğe mi yönelik bir kullanıcı adına sahip olmak istiyorsunuz? Kendi isminize yakın bir kullanıcı adı oluşturmak akılda kalıcı olmanızı ve tanınmanızı olumlu yönde etkiler. Profilinizde belirttikleriniz sizi kısaca anlatmalı ve yansıtmalıdır. Yalnızca takipçi kazanmak adına kendinize uygun olmadığını düşündüğünüz şeyleri yapmak yerine bir strateji oluşturarak onu takip etmelisiniz.

Hesabınızda paylaştığınız fotoğrafların kesinlikle görüntü kalitesi yüksek olmalıdır. Instagram gibi platformlar çözünürlüğe önem verir. Hesabınızda kendinizi, ne yaptığınızı ve ne yapmak istediğinizi takipçilerinize doğru olarak aktarmalısınız. Böylece profilinizi ziyaret eden kullanıcılar sizin hakkınızda bir ön düşünceye sahip olabilirler. Paylaşımlarınızı oldukça özgün, kaliteli, kendinize uygun bir biçime getirmelisiniz. Sonuçta herkes her şeyi paylaşıyor fakat sizin siz olduğunuzu belirtmeniz gerekir. 

Sosyal medyada en önemli noktalardan bir diğeri de aktif bir kullanıcı olmaktır. Siz gönderilerinizi sık ve düzenli bir şekilde paylaşırsanız takipçilerin ilgileri dağılmaz ve sizinle iletişimde kalmaları sağlanmış olur. Takipçi sayınız yükseldikçe markalarla anlaşıp reklamlar alabilirsiniz hatta siz teklif etmeden size reklam ve sponsorluk teklifleri bile gelebilir.

Instagram’da en çok takip edilen bu hesaplar influencer olarak adlandırılıyor. Başka kullanıcılarla ortak çekilişler yapmak, ürün, mekân vb. yer önermek, kendilerine gönderilen hediyeleri profillerinde paylaşmak, tatile gittikleri yerleri paylaşmak gibi pek çok konuda sık paylaşım yapan bu kullanıcıların gelirleri reklamlardan dolayı bir hayli yüksek. Siz de Instagram kullanıcılarını gözleyip nabzını ölçerek belirli bir strateji doğrultusunda gelir sağlayabilecek bir profil oluşturabilirsiniz.

Backlink, bir siteden başka bir siteye verilen bağlantı yani linktir. Bir web sitesine girdiğinizde “buraya” tıklayarak ulaşabilirsiniz yazısında “buraya” kısmı sizi ilgili siteye götürüyorsa veya yine bir sitede yazı içerisindeki Google kelimesine tıkladığınızda sizi o siteye götürüyorsa; bu işleme backlink denir. Backlink, Google sıralamaları kriterlerinde önemli yer tutar. Bir web siteniz varsa burada verdiğiniz backlink sayısı sizin Google sıralamanızı etkiler. Bu sebeple bir sitenin üst sıralarda yer alabilmesi için backlink doğru bir seçim olacaktır.  

Peki backlink satışı tam olarak nasıl olur? Sizin web sitenizin belli bir ücret karşılığında başka bir web sitesine link vermesidir. Siz kendi web sitenize ne kadar emek verir ve kaliteli tutarsanız o kadar müşteri bulabilirsiniz. 

Yemek mekânları önerdiğiniz bir web sitenizin veya bloğunuzun olduğunu varsayalım. Günde iki bine yakın ziyaretçisi olan bu sitenize, yeni açılan veya adını daha çok duyurmak isteyen mekân işletmecileri sizden backlink almak isteyeceklerdir. Birden fazla backlink alma durumunuzda size getirisi çok daha fazla olacaktır.

Ortalama günlük 1-2 bin arasında ziyaretçisi olan bir gezi-mekân bloğu bir backlink için 150-300 TL arasında fiyat isterken 8-10 bin ziyaretçisi olan bir site 1200- 1500 arasında bir fiyat biçebilir. Kısaca web siteniz ne kadar güçlü, özgün, dolu ve arama motorlarında üst sıralarda olursa sizin backlink almanız o kadar artacaktır. Web sitenize Google AdSense reklamları eklediğinizi aynı zamanda birden fazla backlink aldığınızı düşünürsek, iyi kazançlar elde etmeniz hiç de zor değil. 

İkinci El Uygulamaları

İnternetten para kazanmak istiyorsunuz,  aklınıza çok da fikir gelmiyor mu? Öyleyse size ikinci el uygulamalarını önerebiliriz. Gardrops, Dolap, Letgo, Modacruz, Zebramo ve hatta GittiGidiyor’da ikinci el ürün satışları yapabilirsiniz. Hepimizin çeşitli sebeplerden dolayı giymediği kıyafetleri, kullanmadığı eşyaları vardır. Bunlar evde yer kaplayacağına satmanız için pek çok platform geliştirilmiş. Çok büyük kazançlar elde etmeseniz bile hem yerden tasarruf edebileceğiniz hem de gelir sağlayabileceğiniz bu uygulamalara üye olup bakmanızı tavsiye ederiz.

 Twentify ile İnternetten Para Kazanmak

Twentify, firmaların pazar araştırması ve denetleme ihtiyaçlarını firmadan ve kişilerden bağımsız olarak üçüncü kişiyle –aracı olarak– karşılaştıran bir platform, telefon uygulamasıdır. Burada aracı olan üçüncü kişi siz oluyorsunuz. Şirketler kontrol edilmesini istediği konularda başka firmalarla anlaşmak yerine maliyeti az olan Twentify’ı seçiyor.

Buraya üye olan kişiler arasında bu işi yapacak kişi gizli müşteri olarak adlandırılıyor. Denetlenmesi istenilen her neyse –bir otel resepsiyonuna müşteri gibi giderek verilen hizmeti tecrübe etmek gibi– onu uygulayıp edindiğiniz tecrübeyi Twentify’a iletiyorsunuz. Twentify da bu dönütü şirkete iletip size yaptığınız hizmet için bir ücret ödüyor. Twentify’a girerek bu tarz üçüncü kişi olabileceğiniz pek çok iş bulabilir karşılığında gelir elde edebilirsiniz. 

Bu maddelere ek olarak web sitesi yapmak, e-kitap yazmak, Google reklamlarını kullanmak, tema ve eklenti kodlamak, domain alım – satım yapmayı ekleyebiliriz.

Picture of Brandaft Dijital Ajans

Brandaft Dijital Ajans

Brandaft, her projeye özgün ve verimli çözümler sunarak, markaların dijital dünyadaki görünürlüğünü artırmayı hedefler. SEO stratejileri, içerik üretimi ve dijital pazarlama kampanyalarında sektördeki en güncel teknikleri kullanarak, müşterilerimize yüksek kaliteli sonuçlar sağlarız.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bültenimize abone olarak içeriklerden ilk siz haberdar olun.

Yayınladığımız içeriklerden ilk siz haberdar olmak için e posta bültenimize abone olun.

Son eklenen yazılar